Pääministeri Boris Johnson totesi Euroopan Superliigan olevan ”isku kotimaisen pelin sydämeen” – näin muut merkittävät vaikuttajat kommentoivat suunnitelmia

© Kuva: Getty Images

Maanantain vastaisena yönä sunnuntai-iltapäivänä esiin nousseet huhut uuden Euroopan Superliigan perustamisesta vihdoin vahvistettiin. Kuusi Valioliigan suurinta seuraa sekä kolme seuraa niin Espanjasta kuin Italiastakin ilmoittivat tähtäävänsä uuden megarahakkaan kilpailun perustamiseen.

UEFA otti jo ennen virallistamista hankkeeseen erittäin jyrkän kannan. Se on jo ilmoittanut – kansallisten liigaorganisaatioiden tukemana – ettei Superliigaan osallistuvilla seuroilla ole pääsyä omiin kansallisiin sarjoihinsa eikä luonnollisesti myöskään Mestarien liigaan. Mahdollisena pidetään, että kyseinen tusina suljetaan pois jo kauden 2021-2022 Mestarien Liigasta, vaikka Euroopan Superliiga alkaisikin vasta vuotta myöhemmin. Lisäksi Euroopan Superliigan seurojen pelaajien pelaaminen arvoturnauksissa saatetaan evätä.

Jalkapallokannattajat ovat tuominneet suunnitelmat hyvin laajasti. Samoin muun muassa Manchester Unitedin legenda Gary Neville jyrisi Sky Sportsilla hanketta kohtaan kovaa kieltä, syyttäen seuraomistajia ”pettureiksi” ja toivoen niille pistevähennyksiä jo tälle kaudelle. Neville kutsui suunnitelmia myös ”rikokseksi tämän maan kannattajia kohtaan”.

Suunnitelmat Euroopan Superliigasta eivät lämmitä myöskään useita johtavia poliitikkoja tai jalkapallovaikuttajia. Muun muassa Manchester Unitedin valmentajalegenda Sir Alex Ferguson korosti jo, ettei hän ole mukana hankkeessa, joka vie lajia kauemmas ”europelien 70-vuotisesta historiasta”.

Valioliigan toimitusjohtaja Richard Masters muistutti heti sunnuntaina säännöstä L9, joka kieltää seuroja osallistumasta uusiin kilpailuihin.

– En pysty kuvittelemaan mitään skenaariota, jossa sellaiseen myönnettäisiin lupaa. Kehotamme kaikkia seuroja kävelemään välittömästi loitommas tällaisesta suunnitelmasta ennen kuin peruuttamatonta vahinkoa on tapahtunut, Masters kirjoitti.

Myös Englannin merkittävät poliitikot kommentoivat suunnitelmia. Pääministeri Boris Johnsonin mielestä kyseessä on ”erittäin vahingollinen suunnitelma”.

– He iskisivät suoraan kotimaisen pelin sydämeen. Se huolestuttaa faneja kautta maan, Johnson julisti ja sanoi tukevansa jalkapallojärjestöjä, jotka pyrkivät estämään Superliiga-suunnitelmat.

Ison-Britannian kulttuuriministeri Oliver Dowden muistutti Valioliigan olevan myös taloudellinen linkki alempiin sarjoihin ja aina ruohonjuuritasolle asti. Hän varoitti samalla eurofutiksen ”suljetun kaupan” vaaroista, ja sanoisi pettyvänsä katkerasti, jos jokin tuhoaisi vallitsevat rakenteet.

Saksan sarjaorganisaatio DFL:n toimitusjohtaja Christian Seifert kommentoi aihetta myös jyrkästi. Toistaiseksi hankkeessa ei ole mukana yhtään saksalaisseuraa, johtuen osittain luultavasti myös ”50+1” -säännöstä, joka pitää vallan seuroissa aina vähintään lievästi seurojen jäsenten ja kannattajien käsissä.

– Euroopan Superliiga aiheuttaisi korvaamattomia vahinkoja kansallisille liigoille eurooppalaisen ammattijalkapalloilun perustana, Seifert kommentoi.

La Ligan puheenjohtaja Javier Tebas ilmaisi itseään Twitterissä varsin värikkäästi. Hän sanoi ”Superliigan PowerPoint-gurujen poistuvan vihdoin baarista yön pimeydessä aamuviideltä, juopuneina itsekkyydestä ja solidaarisuuden puutteesta.”

Tunnettu ruotsalaistoimittaja Erik Niva otti välittömästi jyrkän kannan Euroopan Superliigaa kohtaan. Niva kannattaa Tottenhamia, joka on mukana hankkeessa.

– En tule ikinä seuraamaan suljettua Superliigaa. En tule ikinä työskentelemään suljetun Superliigan parissa. Se on vain pohjattoman surullista. He varastavat niin suuren osan elämästäni ja maailmastani, Niva kirjoitti.


Suomi johtaa Belgiaa vastaan 5-0! Jos johto pitää saat eurolla viisikymppiä!

1. Siirry Unibetille.
2. Aseta 1€ panos Suomelle viiden maalin tasoituksella
3.  Jos Suomen johto pitää saat 50€!