Rangers otti kovat toimet käyttöön vihapuhetta ja syrjintää vastaan – koko joukkue yhteiseen someboikottiin

© Kuva: Getty Images

Skotlannin Valioliigan mestaruuden tällä kaudella jo varmistanut Rangers on ottanut käyttöön kovat toimet kamppailussa nettihäirintää, vihapuhetta ja syrjintää vastaan. Rangers ilmoitti torstaina laajamittaisesta someboikotista. Kukaan Rangersin pelaajista tai valmennusjohdon jäsenistä ei julkaise kirjoituksia millään sosiaalisen median alustalla viikkoon. Boikotti käynnistyi torstaina kello 21 Suomen aikaa.

– Alleviivaamme siten jatkuvia huolia someyritysten vastuullisuuden puutteesta, tiedotteessa todettiin.

– Olemme erityisen huolissamme niistä päivittäisistä rasistisista solvauksista, joita pelaajamme joutuvat sietämään. Me uskomme, että vaikka sosiaalinen media voi olla erittäin positiivinen ja terve alusta kommunikointiin, on kiistatonta huolta siitä, että vihan määrä on karkaamassa käsistä.

Rangersin johtohenkilöihin kuuluva Stewart Robertson kertoi, että seura ja sen johtokunta ovat täysin pelaajien ja valmennusjohdon boikottipäätöksen takana. Lisäksi Rangers on järjestänyt tapaamisen Facebookin ja Instagramin edustajien kanssa kasvavista huolistaan keskustellakseen.

– Olemme keskustelleet useiden seurojen kanssa ympäri Yhdistyneitä Kuningaskuntia, ja tiedämme, että monet seurat jakavat nämä samat huolet. Voidaan hyvin sanoa, että kaikkien kärsivällisyys on loppumassa someyritysten toimien puutteeseen, Robertson kommentoi.

– Rangersin toive on, että somealustat ryhtyvät selkeisiin ja suoriin toimiin. Käyttäjien tunnistautuminen osana kirjautumisprosessia mille tahansa somealustalle varmistaisi, että käyttäjät olisivat tunnistettavissa ja heidät voitaisiin saattaa vastuuseen toiminnastaan ja sanoistaan. Nostamme tämän asian esiin ensi viikon tapaamisissamme.

– Rangers on saanut tukea muilta seuroilta, johtavilta organisaatioilta ja poliitikoilta. Aiomme jatkossakin vastustaa jyrkästi kaikenlaista syrjintää. Liika on liikaa. Toivomme someyritysten huomaavan tilien todentamisen edut. Jos he eivät niin tee, hallituksen on aika astua esiin ja laatia lakeja sitä varten. Me seurana harkitsemme kaikkia vaihtoehtoja, jotka nostavat paineita somealustoja kohtaan, kunnes ne alkavat toimia aktiivisesti yhteiskunnan intressien puolesta.

Rangersin kapteeni, vastikään jatkosopimuksen allekirjoittanut James Tavernier kertoi 21. maaliskuuta pelatun ”Old Firmin” alla, että joukkueen jokaista tummaihoista pelaajaa on solvattu somessa rasistisesti tämän kauden aikana. Kaikkein tunnetuin tapaus Rangersin pelaajien tällä kaudella kohtaamasta rasismista on tietysti se, kun Huuhkajien Glen Kamaraa solvattiin 18. maaliskuuta Eurooppa-liigan ottelussa Slavia Prahaa vastaan.

Kamara puhui keskiviikkoiltana ITV:n haastattelussa ensimmäisen kerran avoimesti Slavia-ottelun tapahtumista ja omista tuntemuksistaan kohteluunsa liittyen.

– En ole kiinnittänyt juurikaan huomiota siihen, mitä hän [Kamaraa solvannut Ondrej Kudela] on tehnyt koko tämän tapauksen jälkeen, mutta olen nähnyt Slavian fanien reaktioita. Saan Instagram-tililleni rasistisia solvauksia joka päivä, Kamara paljasti.

– Minusta tuntuu, että minun täytyy kertoa tarinani – saamistani nettiviesteistä ja rasistisesta häirinnästä Instagramissa, Twitterissä ja kaikkialla. Minusta tuntuu, että olen uhri.

Rangersin aloittamaan viikon someboikottiin liittyivät torstaina myös Englannin Mestaruussarjan Swansea ja Birmingham. Swansean Jamal Lowe sai lauantaina rasistisia solvauksia Instagramissa joukkueen Birmingham-tappion jälkeen. Aiemmin kauden aikana vastaavia loukkauksia olivat vastaanottaneet ainakin Yan Dhanda ja Ben Cabango.

Rasistisesta vihapuheesta somessa on kirjoitettu kauden aikana erittäin paljon. Tiistai-iltana osansa siitä sai Mestaruussarjan maalipörssiä johtava Brentfordin Ivan Toney. Aiemmin rasismia on kohdistunut muun muassa Manchester Unitedin Anthony MartialiinAxel TuanzebeenMarcus Rashfordiin ja Frediin, sekä tällä viikolla Liverpoolin Trent Alexander-Arnoldiin ja Naby Keitaan.

Arsenalin takavuosien legenda ja Monacon ja Montreal Impactin entinen valmentaja sulki jokin aika sitten kaikki sometilinsä, kuvaillen rasismia somessa ”liian myrkylliseksi, jotta sen voisi jättää huomiotta.”

Lähde: Sky Sports