AC Oulu -kausiennakko 2021: TOP 6 -tavoite voidaan unohtaa saman tien – Oulussa on vasta hypätty hissiin

© Kuva: Juha Tamminen

Kausiennakko on viiden sivun paketti. Pääset uudelle sivulle aina kyseisen sivun lopusta. Lisäksi voit hypätä haluamallesi sivulle myös suoraan sisällysluettelosta. Jokaisen sivun alussa on sisällysluettelo kyseisen sivun aiheista.

Näytä ennakkopaketin sisällysluettelo
AC Oulu
 • Perustettu: 2002
 • Stadion: Raatin stadion
  • Kapasiteetti: 4 392
 • Pelaajabudjetti kaudella 2021: 405 000 euroa
 • Kotiasu: Tummansininen
 • Vierasasu: Keltainen
 • Mestaruudet: –
 • Hopeaa: –
 • Pronssia: –

Pitkä odotus sai komean päätöksen

Raatin Stadionilla pelataan taas pitkästä aikaa Veikkausliigaa. Kuva: Juha Tamminen.
 • Ykkönen: mestari
 • Pisteet: 50
 • 15 voittoa, 5 tasapeliä, 2 tappiota
 • Maaliero 38-16
 • Suomen Cup: neljännesvälierät

Kymmenisen vuotta siinä meni, että Oulu saatiin taas liigakartalle. Eikä ole ollenkaan liioiteltua sanoa, että se tapahtui lopulta näytöstyylillä.

AC Oulu voitti Ykkösen mestaruuden häviten koko kauden aikana vain kaksi kertaa. Molemmat tappiot tulivat syyskuussa peräkkäisillä kierroksilla, kun ensin KPV haki Raatista pisteet maalein 2-1 ja viisi päivää myöhemmin FF Jaro oli kotikentällään vahvempi lukemin 2-0.

Kaikkiaan pistemenetyksiä tuli seitsemän kappaletta, joista kolme oli muille kärkinelikon joukkueille.

ACO aloitti ja lopetti kauden todella vahvasti. Oululaisten sarjapelit käynnistyivät kuudella peräkkäisellä voitolla, ja he pelasivat lopulta tappioitta 14 kierroksen ajan. Lyhyen notkahduksen jälkeen kausi vietiin päätökseen viidellä voitolla.

AC Oulu teki Ykkösessä kolmanneksi (jaettu sija) eniten maaleja jääden kyseisessä tilastossa jopa selkeästi KTP:n (51) ja Jaron (50) taakse. Puolustuspäässä ACO oli kuitenkin omaa luokkaansa: omissa soi koko sesongin aikana vain 16 kertaa, eli keskimäärin noin 0,73 kertaa per ottelu. Lähimmäksi tuota saldoa pääsi pääkilpailija KTP, joka poimi pallon omasta verkostaan kauden aikana 23 kertaa.

Paria murskavoittoa lukuun ottamatta ACO napsi pisteitä etenkin yhden maalin voitoilla osoittaen suurta henkistä kanttia, joka voi olla valtava voimavara myös sarjatasoa ylempänä.

Yllä mainitut tilastot tarjoavat hyvän läpileikkauksen myös viime kauden pelaajistosta. AC Oulun maalintekovastuu jakautui varsin tasaisesti muutaman pelaajan ryppäälle, mutta vähäisemmälle peliajalle jääneen Juho Mäkelän lisäksi joukkueesta ei rutinoituneita maalitykkejä löytynyt.

Aapo Heikkilä pelasi erinomaisen kauden Ykkösessä. Kuva: Juha Tamminen.

AC Oulun paras maalintekijä Ykkösessä oli yhdeksän osuman Aapo Heikkilä, joka pelasi kenties uransa parhaan vuoden. Syyskuussa ryhmään liittynyt Fareed Sadat yltyi loppukaudesta huimaan vireeseen. Niklas Jokelainen löysi pelaamisestaan uusia ulottuvuuksia ja oli hyökkäysten päättämisen lisäksi myös rakentamassa niitä.

Loorents Hertsi esiintyi läpi kauden vahvasti ja valittiin loppukaudesta myös sarjan kuukauden pelaajaksi. Hyökkäyspään tasapaksuihin tehoihin vaikutti se, että jokaisella oli velvotteita puolustussuuntaan.

ACO:n suurimmat vahvuudet löytyivät sen alakerrasta. Hyvää ei kannata vaihtaa, joten Henrik Ölander, Rafinha, Lassi Nurmos ja läpimurtonsa tehnyt Miika Koskela saivat pelata käytännössä koko kauden.

AC Oululla oli yksinkertaisesti hyvä vuosi. Se esiintyi jo alkuvuodesta Suomen Cupissa edukseen, toimi esimerkillisesti koronapandemian ravistellessa kotimaista jalkapalloa ja jatkoi suunnannäyttäjänä myös sarjapeleissä. ACO voitti Ykkösen pelaamalla hyvää jalkapalloa, josta kelpaa lähteä rakentamaan ja muovaamaan liigakelpoista kokonaisuutta. Harva joukkue pystyi viime vuonna sanomaan Raatissa hävittyään, että ”meidän olisi pitänyt voittaa tuo peli”.

Mitä siirtoja AC Oulu teki talvella? Entä ketkä jättivät joukkueen kauden jälkeen? Näihin kysymyksiin vastataan seuraavalla sivulla.

Seuraavalla sivulla talven siirrot ja pelaajalista