Kausiennakko on viiden sivun paketti. Pääset uudelle sivulle aina kyseisen sivun lopusta. Lisäksi voit hypätä haluamallesi sivulle myös suoraan sisällysluettelosta. Jokaisen sivun alussa on sisällysluettelo kyseisen sivun aiheista.

__tcfapi('addEventListener', 2, function(tcData, success) { if (success) { if (tcData.eventStatus == 'useractioncomplete' || tcData.eventStatus == 'tcloaded') { var hasStoreOnDeviceConsent = tcData.purpose.consents[1] || false;

if (hasStoreOnDeviceConsent) {

( function( d ) { var js, s = d.getElementById( 'outstream' ); js = d.createElement( 'script' ); js.async = true; js.src = '//s1.adform.net/banners/scripts/video/outstream/inview.js'; js.setAttribute( "data-pmp-id" , adformHouseID ); s.appendChild( js ); } )( window.document );

( function( window, document, Adform ) { window._adform = window._adform || [];

_adform.push( [adformHouseID+'.ad.ready', function() { document.getElementById( 'outstream' ).style.marginBottom = "16px"; }]);

_adform.push( [adformHouseID+'.pmp.empty', function() { // adform empty console.log( 'AdForm ' + adformHouseID + ' was empty, loading BB' ); ( function( d ) { var js, s = d.getElementById( 'outstream' ); js = d.createElement( 'script' ); js.async = true; js.src = 'https://wonderus.bbvms.com/a/' + bbScript; s.appendChild( js ); } )( window.document ); // end adform empty }]); })( window, document, ( Adform = window.Adform || {} ) );

} } }

});

Näytä ennakkopaketin sisällysluettelo

AC Oulu
 • Perustettu: 2002
 • Stadion: Raatin stadion
  • Kapasiteetti: 4 392
 • Pelaajabudjetti kaudella 2021: 405 000 euroa
 • Kotiasu: Tummansininen
 • Vierasasu: Keltainen
 • Mestaruudet: –
 • Hopeaa: –
 • Pronssia: –

Pitkä odotus sai komean päätöksen

Raatin Stadionilla pelataan taas pitkästä aikaa Veikkausliigaa. Kuva: Juha Tamminen.
 • Ykkönen: mestari
 • Pisteet: 50
 • 15 voittoa, 5 tasapeliä, 2 tappiota
 • Maaliero 38-16
 • Suomen Cup: neljännesvälierät

Kymmenisen vuotta siinä meni, että Oulu saatiin taas liigakartalle. Eikä ole ollenkaan liioiteltua sanoa, että se tapahtui lopulta näytöstyylillä.

AC Oulu voitti Ykkösen mestaruuden häviten koko kauden aikana vain kaksi kertaa. Molemmat tappiot tulivat syyskuussa peräkkäisillä kierroksilla, kun ensin KPV haki Raatista pisteet maalein 2-1 ja viisi päivää myöhemmin FF Jaro oli kotikentällään vahvempi lukemin 2-0.

Kaikkiaan pistemenetyksiä tuli seitsemän kappaletta, joista kolme oli muille kärkinelikon joukkueille.

ACO aloitti ja lopetti kauden todella vahvasti. Oululaisten sarjapelit käynnistyivät kuudella peräkkäisellä voitolla, ja he pelasivat lopulta tappioitta 14 kierroksen ajan. Lyhyen notkahduksen jälkeen kausi vietiin päätökseen viidellä voitolla.

AC Oulu teki Ykkösessä kolmanneksi (jaettu sija) eniten maaleja jääden kyseisessä tilastossa jopa selkeästi KTP:n (51) ja Jaron (50) taakse. Puolustuspäässä ACO oli kuitenkin omaa luokkaansa: omissa soi koko sesongin aikana vain 16 kertaa, eli keskimäärin noin 0,73 kertaa per ottelu. Lähimmäksi tuota saldoa pääsi pääkilpailija KTP, joka poimi pallon omasta verkostaan kauden aikana 23 kertaa.

Paria murskavoittoa lukuun ottamatta ACO napsi pisteitä etenkin yhden maalin voitoilla osoittaen suurta henkistä kanttia, joka voi olla valtava voimavara myös sarjatasoa ylempänä.

Yllä mainitut tilastot tarjoavat hyvän läpileikkauksen myös viime kauden pelaajistosta. AC Oulun maalintekovastuu jakautui varsin tasaisesti muutaman pelaajan ryppäälle, mutta vähäisemmälle peliajalle jääneen Juho Mäkelän lisäksi joukkueesta ei rutinoituneita maalitykkejä löytynyt.

Aapo Heikkilä pelasi erinomaisen kauden Ykkösessä. Kuva: Juha Tamminen.

AC Oulun paras maalintekijä Ykkösessä oli yhdeksän osuman Aapo Heikkilä, joka pelasi kenties uransa parhaan vuoden. Syyskuussa ryhmään liittynyt Fareed Sadat yltyi loppukaudesta huimaan vireeseen. Niklas Jokelainen löysi pelaamisestaan uusia ulottuvuuksia ja oli hyökkäysten päättämisen lisäksi myös rakentamassa niitä.

Loorents Hertsi esiintyi läpi kauden vahvasti ja valittiin loppukaudesta myös sarjan kuukauden pelaajaksi. Hyökkäyspään tasapaksuihin tehoihin vaikutti se, että jokaisella oli velvotteita puolustussuuntaan.

ACO:n suurimmat vahvuudet löytyivät sen alakerrasta. Hyvää ei kannata vaihtaa, joten Henrik Ölander, Rafinha, Lassi Nurmos ja läpimurtonsa tehnyt Miika Koskela saivat pelata käytännössä koko kauden.

AC Oululla oli yksinkertaisesti hyvä vuosi. Se esiintyi jo alkuvuodesta Suomen Cupissa edukseen, toimi esimerkillisesti koronapandemian ravistellessa kotimaista jalkapalloa ja jatkoi suunnannäyttäjänä myös sarjapeleissä. ACO voitti Ykkösen pelaamalla hyvää jalkapalloa, josta kelpaa lähteä rakentamaan ja muovaamaan liigakelpoista kokonaisuutta. Harva joukkue pystyi viime vuonna sanomaan Raatissa hävittyään, että ”meidän olisi pitänyt voittaa tuo peli”.

Mitä siirtoja AC Oulu teki talvella? Entä ketkä jättivät joukkueen kauden jälkeen? Näihin kysymyksiin vastataan seuraavalla sivulla.

[pagination next-text=”Seuraavalla sivulla talven siirrot ja pelaajalista”]

Olet kausiennakon sivulla 2.

Kausiennakko on viiden sivun paketti. Pääset uudelle sivulle aina kyseisen sivun lopusta. Lisäksi voit hypätä haluamallesi sivulle myös suoraan sisällysluettelosta. Jokaisen sivun alussa on sisällysluettelo kyseisen sivun aiheista.

Näytä ennakkopaketin sisällysluettelo

Viime kauden runko pysynyt kasassa – se ei vielä riitä kovin pitkälle

Lahteen siirtynyt Loorents Hertsi on iso menetys Oululle. Kuva: Juha Tamminen.

AC Oululla oli hyvä joukkue Ykköseen, mutta jo nousua tavoiteltaessa oli selvää, että Veikkausliigaa varten ryhmään pitää hankkia tasokkaampia pelaajia ilman, että leveydestä karsitaan. Se on sitten eri asia, kuinka hyvin ACO on siinä onnistunut.

Viime kauden jälkeen lähteneistä pelaajista Oulussa tulee eniten ikävä Loorents Hertsiä, Daniel Rantasta ja Jere Aallikkoa. Hertsi pelasi isot minuutit ja paiski ison määrän töitä laidallaan. Lievästä korttiherkkyydestään huolimatta omalla tavallaan ihanteellinen pelaaja monelle valmentajalle.

Rantasen syöttövalikoimalle ja erikoistilanneosaamiselle olisi ollut käyttöä myös tänä vuonna. Aallikko olisi ollut tyydyttävä rotaatiopelaaja tontille, joka niitä kipeästi kaipaa.

Viime kauden runko on saatu pidettyä kasassa, ja siirtomarkkinoilta haaviin on tarttunut mielenkiintoisia hakuja, alkaen tolppien välistä. EIF:stä saapunut kanadalaisvahti Yann Fillion tarjoaa Juhani Pennasta ulottuvamman vaihtoehdon. Onkin hyvin mielenkiintoista nähdä, kumpi ottaa päätorjuntavastuun. Alkukeväästä kummatkin ovat saaneet näytönpaikkoja.

Puolustuksen minuuteista saapuivat kilpailemaan Ruxi, Jarkko Hurme ja Aapo Kuivila. Ja nimenomaan kilpailemaan, sillä yksikään heistä ei kävele ACO:n avaukseen.

Ruxi on mielenkiintoinen hankinta jo siitä syystä, että hän oli viime kaudella isossa roolissa KTP:ssa, joka kilpailee myös tänä vuonna samoista sijoista AC Oulun kanssa. Espanjalaistopparin vahvuudet ovat pallollisessa pelaamisessa, eikä vasenjalkaisuudestakaan haittaa ole.

A-maajoukkuetaustaa omaava Hurme tuo kotikaupunkinsa liigajoukkueeseen kaivattua kokemusta ja leveyttä, mutta odotukset konkarin paluukaudelle ovat maltilliset. Ura on jo laskusuunnassa.

Ikuinen lupaus, Obed Malolo, hakee nyt vauhtia Oulusta. Kuva: Juha Tamminen.

Keskikentälleen AC Oulu on hankkinut Obed Malolon ja espanjalaisen Diego Dizin. Malolo on iästään huolimatta tuttu nimi kaikille suomalaisen jalkapallon seuraajille jo usean vuoden ajalta. Tietynlainen täsmähankinta, muttei mikään huippuvahvistus.

Malolo saa varmasti minuutteja tulevalla kaudella, mutta tason nostoa odotetaan jälleen ja yhä. Diz on aiemmin urallaan pelannut kotimaansa kolmanneksi korkeimmalla tasolla sekä Islannin ja Georgian pääsarjoissa.

ACO:n mielenkiintoisimmat hankinnat löytyvät hyökkäyspäästä. VPS:sta tulleelle Samu Alangolle ja Jarosta siirtyneelle Severi Kähköselle sorvattiin pitkät sopimukset, ja kummastakin maksettiin ilmeisesti myös siirtokorvaus. Pallotaitava Alanko pystyy pelaamaan useissa eri hyökkäyksen rooleissa, ja viime kaudella hän sai viimein itsestään myös tehoja irti. Kähkösen luontaisin tontti löytyy kymppipaikalta, ja hänellä on kaikki edellytykset napata iso rooli itselleen.

AC Kajaanista tullut David Popa on arveluttava haku keskushyökkääjäksi. Maalintekotaitoa todistetusti löytyy, mutta se on kaivettava esille vaikean viime kauden jälkeen. Treenikaudella verkko on heilunut muutaman kerran.

Samu Alanko tykitti viime kaudella Vepsussa hyvät tehot (5+8) Ykkösessä. Kuva: Juha Tamminen.

Helsingistä tulleet laiturit Nikolas Saira ja Kevin Larsson ovat ensisijaisesti kirittäjiä ja tuuraajia muille pelaajille. Kummallakin löytyy jo jonkin verran liigakokemusta.

AC Oulun vahvin osa-alue on myös talven jälkeen puolustus. Muutamakin alakerran pelaajista pystyy operoimaan eri tonteilla, mutta leveys ei ole vieläkään parhaasta päästä. Esimerkiksi Rafinhan loukkaantuminen olisi yhä katastrofi Laivastonsinisille.

Keskikenttä on kauteen lähdettäessä ACO:n heikoin osa-alue. Ei niinkään pelaajien tasosta, vaan lukumäärästä johtuen. Yksikin poissaolo tietää sitä, että keskialueelle on laitettava korvaaja puolustuksesta tai nuoriso-osastolta. Lasse Ikosesta odotetaan pelaajaa, joka voi ennemmin tai myöhemmin päästä ulkomaille, mutta 18-vuotiaalla lupauksella on kokemusta miesten peleistä vielä kovin vähän.

Hyökkäyspään hankinnat herättävät yhtä paljon kysymyksiä kuin luottoa. Odotettavissa on, että ACO:n puolustus joutuu kovemmalle koetukselle kuin viime vuonna, joten pisteiden kairaamiseen vaaditaan apuja hyökkääjiltä. AC Oulun vahvistukset olisivat herättäneet vastustajissa pelkoa vielä Ykkösessä, mutta Veikkausliigassa asia ei ole niin.

Pelaajalista

[table id=97]

Pelaajasiirrot – saapuneet

Roger ”Ruxi” Bonet, 25 vuotta, kp
Mistä? KTP
Pysyvä siirto, sopimus 2021 (optio 2022)

Obed Malolo, 23, kk
Mistä? RoPS
Pysyvä siirto, sopimus 2021 (optio 2022)

David Popa, 23, kh
Mistä? AC Kajaani
Pysyvä siirto, sopimus 2021 (optio 2022)

Yann Fillion, 25, mv
Mistä? EIF
Pysyvä siirto, sopimus 2021 (optio 2022)

Diego Diz, 29, hkk
Mistä? FC Samtredia (Georgia)
Pysyvä siirto, sopimus 2021 (optio 2022)

Nikolas Saira, 22, vlh
Mistä? HIFK
Pysyvä siirto, sopimus 2021 (optio 2022)

Jarkko Hurme, 34, olp
Mistä? KPV
Pysyvä siirto, sopimus 2021 (optio 2022)

Kevin Larsson, 19, olh
Mistä? HIFK
Pysyvä siirto, sopimus 2021 (optio 2022)

Samu Alanko, 22, vlh
Mistä? VPS
Pysyvä siirto, sopimus 2022 (optio 2023)

Severi Kähkönen, 21, hkk
Mistä? FF Jaro
Pysyvä siirto, sopimus 2022 (optio 2023)

Aapo Kuivila, 20, kp
Mistä? SJK
Laina, kausi 2021

Pelaajasiirrot – lähteneet

Jusif Ali, 20, vlh
Mihin? HIFK
Pysyvä siirto

Alexander Jibrin, 22, kp
Mihin? OTP
Pysyvä siirto

Samuli Leppälä, 21, pkk
Mihin? JS Hercules
Pysyvä siirto

Loorents Hertsi, 28, olh
Mihin? FC Lahti
Pysyvä siirto

Tommi Lindholm, 25, mv
Mihin? OTP
Pysyvä siirto

Daniel Rantanen, 22, kk
Mihin? PK-35
Pysyvä siirto

Sami Karjalainen, 28, kh
Mihin? JS Hercules
Pysyvä siirto

Kristian Heinolainen, 21, vlp
Mihin? JS Hercules
Pysyvä siirto

Christian Bohui, 21, olh
Mihin? JS Hercules
Pysyvä siirto

Jere Aallikko, 26, hkk
Mihin? OTP
Pysyvä siirto

Juho Mäkelä, 37, kh
Lopetti uransa

Samuel Kurttila, 21, kk
Ilman seuraa

Ketkä ovat AC Oulun suurimmat tähdet? Entä kuka lyö läpi ensi kaudella? Näihin kysymyksiin vastataan seuraavalla sivulla.

[pagination next-text=”Seuraavalla sivulla tähtipelaajien esittely ja läpimurtopelaaja”]

Olet kausiennakon sivulla 3.

Kausiennakko on viiden sivun paketti. Pääset uudelle sivulle aina kyseisen sivun lopusta. Lisäksi voit hypätä haluamallesi sivulle myös suoraan sisällysluettelosta. Jokaisen sivun alussa on sisällysluettelo kyseisen sivun aiheista.

Näytä ennakkopaketin sisällysluettelo

Tähdet

Rafinha

Brasilialaiskonkari toteutti lupauksensa ja palasi viime kaudeksi Ouluun yli kymmenen vuoden tauon jälkeen. Esittelyjä herra ei juuri kaipaa, sillä hän on pelannut niin pitkän ja menestyksekkään uran Suomessa ja Belgiassa.

Rafinha täyttää tänä vuonna 39 vuotta, mutta ikä ei konkaria paina. Kuva: Juha Tamminen.

Kesällä Rafinhalle tulee mittariin jo 39 vuotta, mutta ikä ei tunnu painavan miestä vielä juurikaan. Viime kaudella hän tahkosi toiseksi suurimmat minuutit kaikista AC Oulun pelaajista Ykkösessä.

Rafinhalla on iso rooli ACO:n pelinavaamisessa, ja hän on sarjanousijan suurin johtaja.

Anselmi Nurmela

Nurmelan paluu AC Ouluun osoittautui jymymenestykseksi, ja kannattajat olivat syystäkin iloissaan hänen solmittua jatkosopimuksen.

Maajoukkuelegenda Mika Nurmelan poika Anselmi on yksi Oulun johtohahmoista. Kuva: Juha Tamminen.

Virosta Suomeen palannut Nurmela pääsi pelaamaan taas keskikentällä, jossa hänen parhaat ominaisuutensa tulevat esiin. Ei säkenöivä pelaaja, mutta sitäkin luotettavampi ja työteliäämpi.

Läpimurtopelaaja – Miika Koskela

Nuori toppari teki läpimurtonsa jo Ykkösessä, ja nyt se tapahtuu myös Veikkausliigassa.

PIkkuhuuhkajissakin jo ensikasteensa saanut Miika Koskela, 17, on yksi suomalaisen jalkapallon lupaavimpia pelaajia. Kuva: Juha Tamminen.

Koskela on saanut jo ensimaistiaisensa Pikkuhuuhkajista, vaikka hän saa ostaa ensimmäisen tähtisadetikkunsa vasta ensi kesänä. Lähes kaksimetrinen nuorukainen taitaa pääpallot ja on kokonsa puolesta iso etu ACO:lle kummankin pään erikoistilanteissa.

Peliaikaa on varmasti luvassa, mutta Koskela joutuu ja pääsee myös kilpailemaan paikastaan kovemmin kuin viime kaudella. Yksi suurimmista lupauksista tällä hetkellä suomalaisessa jalkapalloilussa.

Miten AC Oulu pelaa ja minkälaisella ryhmityksellä? Entä mikä on ACO:n ihanneavaus? Näihin kysymyksiin vastataan seuraavalla sivulla.

[pagination next-text=”Seuraavalla sivulla valmennus, peliryhmitys sekä ihanneavaus”]

Olet kausiennakon sivulla 4.

Kausiennakko on viiden sivun paketti. Pääset uudelle sivulle aina kyseisen sivun lopusta. Lisäksi voit hypätä haluamallesi sivulle myös suoraan sisällysluettelosta. Jokaisen sivun alussa on sisällysluettelo kyseisen sivun aiheista.

Näytä ennakkopaketin sisällysluettelo

Puolustuksen kautta, mutta maalejakin pitäisi tehdä

Jyrki Ahola onnistui siinä, missä moni muu ei nostaen Oulun liigakartalle. Kuva: Juha Tamminen.

Valmennusryhmä

 • Päävalmentaja: Jyrki Ahola
 • Valmentaja: Teemu Tavikainen
 • Valmentaja: Markus Heikkinen
 • MV-valmentaja: Jani Luukkonen
 • Fysiikkavalmentaja: Teuvo Palkki

Jyrki Aholan debyyttikausi AC Oulun puikoissa oli loistava. Hän tuli tervakaupunkiin pitkän uran tehneenä ja palkittuna luotsina, mutta hänet tunnettiin nimenomaan juniorivalmentajana.

2+1-vuotinen sopimus kuitenkin kertoi, että ACO:lta löytyi luottoa Aholaan, ja hän kiitti seuraa siitä tuomalla kauan kaivatun liiganousun.

Alkavalla kaudella tavoitteet ja niiden tuomat haasteet ovat täysin erilaiset. Säilyminen ja sitä myöten sarjapaikan vakiinnuttaminen on tämän vuoden vähimmäisvaatimus- ja tavoite, mutta suuryllätyksiin ei ole suurta uskoa.

Aholan apulaisineen on löydettävä keino säilyttää viime kauden pelitavan toimivat tekijät, mutta varauduttava siihen, että ACO ei lähde lähes yhteenkään otteluun ennakkosuosikkina. Takaiskuja tullaan näkemään.

Oululaislegenda Markus Heikkinen kuuluu nykyisin ACO:n valmennusryhmään ja seurajohtoon. Kuva: Juha Tamminen.

Viime kauden loistava puolustuspelaaminen on AC Oulun isoin tuki ja turva, josta sen on aloitettava rakentaminen. Samalla sen on kuitenkin monipuolistettava hyökkäyspelaamistaan ja terävöitettävä tekemistään tilanteenvaihdoissa. Hankintojen on pelattava nappikausi.

Peliryhmitys – muoto

Viime kaudella AC Oulu ei poikennut 4-2-3-1-formaatiosta lähes kertaakaan. Samaan ryhmitelmään luotettaneen myös tällä kaudella, mutta ACO:lla olisi puolustuspään vaihtoehtojensa puolesta periaatteessa mahdollisuus pelata myös viiden alakerralla.

Koskela on käytännössä ainoa puolustaja, jota ei laidalle voi laittaa, mutta oikeaksi wing-backiksi ei hyökkäyksiin osallistuvaa ehdokasta oikein löydy. Lassi Nurmos aloittaa oikeana pakkina ja Hurme tuuraa tontilla kuin tontilla. Henrik Ölander hoitaa nousut toisella kaistalla.

Kotkasta Ouluun loikannut ”Ruxi” ottanee tontin Oulun avauksesta. Kuva: Juha Tamminen.

Rafinha on selvä valinta yhdeksi toppariksi, ja hänen rinnalla nähdään joko Ruxi tai Koskela. Rafinha voi pelata myös oikeana pakkina, jos Ruxi ja Koskela halutaan neljän alakerrassa samaan aikaan kentälle, mutta brasilialaisen pelinavaamistaitoja kaivattaneen keskustassa.

Maaliin on tarjolla kaksi varsin tasaväkistä torjujaa. Fillion aloittanee kauden tolppien välissä, mutta Pennanen kärkkyy paikkaa välittömässä läheisyydessä.

Keskikentän kahdelle pohjatontille saisi olla tunkua enemmänkin. Nurmela ja Malolo vievät varmasti valtaosan minuuteista keskustassa, koska muitakaan ei juuri ole. Kummatkin ovat kykeneväisiä rikkomaan vastustajan pelaamista, mutta Malololla on isompi rooli pelinrakentamisessa.

Eniten kilpailua ja vaihtelua tullaan näkemään hyökkäyksessä. Viime kauden maalitykki Heikkilä on ainoa pelaaja, jonka uskaltaa piirtää lähes satavarmaksi avauksen pelaajaksi liigapelien alkaessa.

Espanjalaishankinta Diz ei ole vakuuttanut vielä keväällä, joten Kähkösellä on sauma nousta avaavaksi kymppipaikan pelaajaksi. Kähkösen nousu pelaavaan kokoonpanoon on monien mielestä varmasti toivottavaakin.

Myös monipuolistunut Jokelainen on vaihtoehto keskushyökkääjän taakse tai piilokärjeksi. Tarvittaessa Jokelainen voi pelata myös laidoilla, mutta ensisijaisesti laidoilla viilettävät muut kaverit.

Alangolta odotetaan paljon. Itävallassakin käväissyt taituri on hyvä 1vs1-pelaaja, joka osaa luoda maalipaikkoja muille hyökkääjille. Viime kauden tehot on nyt siirrettävä kovemmalle sarjatasolle.

Fareed Sadat ei Lahdessa onnistunut, mutta viime kaudella tuli yhdeksän osumaa Ykkösessä. Kuva: Juha Tamminen.

Popa, Sadat ja Jokelainen ovat selkeimmät vaihtoehdot keskushyökkääjän paikalle. Popa on luultavimmin aloituskentällisessä, kun sarja alkaa, mutta muut kärjet saavat varmasti mahdollisuutensa, jos raamikkaalle romanialaiselle ei maalinteko maistu.

Sadat saattaa olla yksi kauden yllättäjistä, jos hän löytää viime syksyn vireensä uudestaan. Alemmilla sarjatasoilla peli on kulkenut, mutta FC Lahden kanssa hänelle ei vastuuta Veikkausliigassa tullut. Viime kauden suuriin onnistujiin lukeutunut Jokelainen raivannee itselleen viimeistään kauden mittaan avauksen tontin, mutta pelipaikka on vielä auki.

Saira nähdään laidoilla, jos nähdään. Alustavasti hän tuo tuoreita jalkoja kentälle viimeisiksi hetkiksi, kuten Larssonkin.

AC Oulun ihanneavaus (4-2-3-1)

AC Oulun ihanneavauskokoonpano kaudella 2021.

Monenneksi AC Oulu sijoittuu ensi kaudella? Mitä haasteita voi olla luvassa? Entä mitä mahdollisuuksia? Näihin kysymyksiin vastataan seuraavalla sivulla.

[pagination next-text=”Seuraavalla sivulla arvio sijoituksesta”]

Olet kausiennakon sivulla 5.

Kausiennakko on viiden sivun paketti. Pääset uudelle sivulle aina kyseisen sivun lopusta. Lisäksi voit hypätä haluamallesi sivulle myös suoraan sisällysluettelosta. Jokaisen sivun alussa on sisällysluettelo kyseisen sivun aiheista.

Näytä ennakkopaketin sisällysluettelo

Pelonsekaisin tuntein säilymistaisteluun – pulina TOP 6:sta voidaan unohtaa alkuunsa

AC Oululla ja Niklas Jokelaisella on luvassa vaikea kausi. Kuva: Juha Tamminen.

Sija: 11

Sarjapaikan säilyttäminen on AC Oulun ainoa tavoite. Kaikki muu, kuten seuran oma tavoite yltämisestä kuuden joukkoon, on tyhjänpäiväistä pulinaa. Karsijan paikka on ACO:n otettavissa, mutta kauteen lähdettäessä ei ole mikään itsestäänselvyys, että oululaisten taakse jää vähintään yksi joukkue.

Oulua on kaivattu liigakartalle, mutta kaupungin asukasmäärä tai historia lajin parissa eivät riitä perusteluiksi sille, miksi jonkin joukkueen pitäisi pelata pääsarjassa.

Viime kaudella ACO näytti, että se oli liian hyvä Ykköseen, mutta se ei ole tae sille, että se on riittävän hyvä Veikkausliigaan. Nousijajoukkueiden kannattajat ovat monena vuonna saaneet harmikseen huomata, että kuilu sarjatasojen välillä on suurempi kuin nousuhuumassa ajateltiinkaan.

Laivastonsinisten tämänhetkinen pelaajamateriaali näyttää paperilla yhä Ykkösen joukkueelta. On kuitenkin muistettava, että se oli todella hyvä Ykkösen joukkue.

Liigakautta edeltäneet ottelut ovat varmasti aiheuttaneet ACO:n kannattajissa pelonsekaisia tunteita. AC Oulu on kohdannut keväällä seitsemän muuta pääsarjajoukkuetta Suomen Cupissa ja harjoituspeleissä ja voittanut niistä vain yhden, erittäin alavireisen Ilveksen lukemin 2-1.

Noissa seitsemässä ottelussa se onnistui maalinteossa vain Ilves-voitossa ja 1-1-tasapelissä SJK:ta vastaan. Lisäksi ACO kärsi harjoituskaudella esimerkiksi 0-4-tappion Jipolle.

Mahdollisuudet

Puolustuslinja on AC Oulun suurin vahvuus, mutta se joutuu täysin erilaiseen testiin kuin viime kaudella.

Viime vuonna ACO pystyi puolustamaan paljon pallollisena, mutta tällä kaudella se ei voi luottaa siihen. Aholan joukkojen on totuteltava siihen, että he eivät enää määrittele ottelun kulkua.

Jarkko Hurme tuo kaivattua kokemusta kovista peleistä Oulun alakertaan. Kuva: Juha Tamminen.

Pisteiden napsiminen keinolla kuin keinolla ei ole rikos, mutta kuinka inhorealistiseen pelitapaan ACO:n tarvitsee turvautua sarjan kovimpia joukkueita vastaan?

Oululaisten rinki ei ole nimekkäimmästä päästä, mutta siinä on potentiaalia. Joukkueessa on paljon jännittäviä nuoria pelaajia, jotka haluavat varmasti revanssin edellisistä kerroistaan korkeimmalla sarjatasolla. Heillä on haluja näyttää.

Haasteet

AC Oulun pelaajisto ei kestä kovinkaan montaa loukkaantumista tai pelikieltoa ennen kuin ollaan jo pulassa. Etenkin keskikentälle vaihtoehdot ovat yksinkertaisesti liian vähissä.

Uusien hankintojen joukossa on parikin mielenkiintoista hakua, mutta saapuneiden pelaajien listasta on loppupeleissä vaikea sanoa, onko Oulussa satsattu laatuun vai määrään. Budjetin rajallisuus on toki ongelma, jolle on tässä maailmantilanteessa entistä vaikeampi tehdä jotain.

ACO:n joukkueessa ei ole yhtään pelaajaa, jolle voisi povata kymmenen maalin kautta, mutta jonkun on ne vähäisetkin osumat tehtävä. Keskikentältä tuskin tulee apuja tähän asiaan.

AC Oulu sai tämän vuoden joukkueensa kasaan aikaisin, mutta pelitapaa on ollut pakko muokata viimekautisesta, mikä on väistämättä vienyt omalta osaltaan aikaa enemmän kuin joillain muilla joukkueilla.

Tulevalla kaudella on hyvin mielenkiintoista nähdä, miten ACO pelaa tappioasemassa. Viime kaudella AC Oulu joutui tappioasemaan sarjapeleissä kahdeksan kertaa ja nousi vähintään tasapeliin kuudesti. Mutta kuinka paljon se uskaltaa nostaa riskitasoaan tappioasemassa, kun vastassa on huomattavasti parempia joukkueita?

[td_block_11 custom_title=”AC Oulu -uutiset” tag_slug=”ac-oulu” limit=”2″ ajax_pagination=”load_more”]