Koronarajoituksia on hiljalleen alettu keventää pandemiatilanteen hieman parannuttua ja rokoteohjelman edetessä. Koulut ovat pääosin lähiopetuksessa, kuntosalit ja ravintolat jälleen auki ja harrastetoimintakin on saanut jatkua. Vaikka kovin tiukkoja kokoontumisrajoituksiakaan ei enää ole, ovat siitä huolimatta esittävä taide ja urheilu edelleen paitsiossa. Konsertteja tai teatteriesityksiä ei yleisölle pidetä, ja jalkapalloa ja muita palloilulajeja pelataan pääasiassa edelleen tyhjille katsomoille.

Monet kulttuuri- ja urheilualan vaikuttajat ovatkin vedonneet pääministeri Sanna Mariniin ja tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikkoon, jotta yleisöä voitaisiin taas päästää katsomoihin. Veikkausliiga julkaisi viikonloppuna jopa avoimen kirjeen pääministeri Marinille ja perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurulle.

Saarikko vastasi tiistaina kriitikoille kahdeksan twiittiä sisältäneessä twiittiketjussa. Hän totesi twiiteissään ymmärtävänsä alan ahdingon.

– Olen saanut viime päivinä lukuisia yhteydenottoja siitä, että Suomen avautuminen ei nyt tapahdu loogisella eikä oikeudenmukaisella tavalla. Täytyy sanoa, että olen palautteen antajien kanssa samaa mieltä, Saarikko aloitti viestiketjunsa.

– Suomi on nyt tilanteessa, jossa eläintarhaan voi mennä katsomaan leijonia ja terassilla voi juoda kahvikupin, mutta muusikon esitystä tai jalkapallo-ottelua ei voi katsoa edes maskin kanssa turvaväleillä.

– Kulttuurista ja urheilusta vastaavana ministerinä olen pyrkinyt siihen, että tapahtuma-alaa pidettäisiin Suomessa auki ja avattaisiin tautitilanteen mahdollistamissa rajoissa. Siksi olemme mm. tehneet tapahtuma-alan kanssa suunnitelman turvallisten tapahtumien toimintamalliksi.

Annika Saarikko

@AnnikaSaarikko
Olen saanut viime päivinä lukuisia yhteydenottoja siitä, että Suomen avautuminen ei nyt tapahdu loogisella eikä oikeudenmukaisella tavalla. Täytyy sanoa, että olen palautteen antajien kanssa samaa mieltä. #tapahtumat #kulttuuri #urheilu

– Tällä hetkellä tilanne on kulttuurin ja urheilun toimijoiden sekä koko tapahtuma-alan kannalta sekava. Haluan, että tilanne käsitellään hallituksen neuvotteluissa perinpohjaisesti. Alan ahdinko on otettava tosissaan, Saarikko jatkoi.

– Tapahtuma-ala on sekä aiemmat että nyt jaettavat tukipakettinsa ansainnut. Alan tilanne ei kuitenkaan tukipaketeilla ratkea, vaan yleisöillä.

Mitään konkreettista aikataulua ministeri Saarikko ei katsomoiden aukeamiselle luvannut. Muun muassa HJK:n toimitusjohtaja Aki Riihilahti twiittasikin Saarikon twiitin uudelleen liittäen mukaan tägäykset Sanna Marinille ja Krista Kiurulle.

– Onko tämä epäloogisuus ja epäjohdonmukaisuus tahtotilanne vai mitkä perusteet? Eriarvoisuus on nyt kestämätön. Ymmärtääkseni vaihtoehtoina STM & OKM ohjauskirje aveille tai lakimuutos. Aiemminhan tällaiset ovat tulleet STM:stä alta viikossa kun tahtoa on, Riihilahti kirjoitti.

Aki Riihilahti

@akiriihilahti
Onko tämä epäloogisuus ja epäjohdonmukaisuus @MarinSanna ja @KristaKiuru tahtotilanne vai mitkä perusteet? Eriarvoisuus on nyt kestämätön. Ymmärtääkseni vaihtoehtoina STM&OKM ohjauskirje aveille tai lakimuutos. Aiemminhan tällaiset ovat tulleet STM:stä alta viikossa kun tahtoa on

Annika Saarikko

@AnnikaSaarikko
Olen saanut viime päivinä lukuisia yhteydenottoja siitä, että Suomen avautuminen ei nyt tapahdu loogisella eikä oikeudenmukaisella tavalla. Täytyy sanoa, että olen palautteen antajien kanssa samaa mieltä. #tapahtumat #kulttuuri #urheilu

Monet muutkin merkkihenkilöt intoutuivat twiittaamaan Saarikon twiittiä uudelleen omalla saatteellaan. Yksi heistä oli Hongan GM Hexi Arteva.

– Nyt kun keskusta ja Annika Saarikko ovat saaneet turvejutut kuntoon, niin olisiko vihdoin ja viimein tekojen aika näiden korulauseiden sijaan? Lähes sanaton tästä tilanteesta, Arteva kirjoitti.

Hexi Arteva

@HexiArteva
Nyt kun @keskusta ja @AnnikaSaarikko ovat saaneet #turvejutut kuntoon, niin olisiko vihdoin ja viimein tekojen aika näiden korulauseiden sijaan? Lähes sanaton tästä tilanteesta... #mutkuturve #kristasanoiei

Annika Saarikko

@AnnikaSaarikko
Olen saanut viime päivinä lukuisia yhteydenottoja siitä, että Suomen avautuminen ei nyt tapahdu loogisella eikä oikeudenmukaisella tavalla. Täytyy sanoa, että olen palautteen antajien kanssa samaa mieltä. #tapahtumat #kulttuuri #urheilu

Kantaa asiaan otti myös Palloliiton puheenjohtajaksi muutama vuosi sitten hakenut europarlamentaarikko, vihreiden entinen puheenjohtaja Ville Niinistö.

– Nyt olen kulttuuriministerin kanssa aivan samaa mieltä. Hallituksen kannattaisi pikaisesti palata piirustuspöydälle varmistamaan se, että myös tapahtumia avataan epidemiatilanteen mukaisesti. Tapahtumien avaamisen, turvallisin säännöin, oltava linjassa muun avautumisen kanssa, Niinistö kirjoitti.

Ville Niinistö

@VilleNiinisto
Nyt olen kulttuuriministerin kanssa aivan samaa mieltä. Hallituksen kannattaisi pikaisesti palata piirustuspöydälle varmistamaan se, että myös tapahtumia avataan epidemiatilanteen mukaisesti.

Tapahtumien avaamisen, turvallisin säännöin, oltava linjassa muun avautumisen kanssa.

Annika Saarikko

@AnnikaSaarikko
Olen saanut viime päivinä lukuisia yhteydenottoja siitä, että Suomen avautuminen ei nyt tapahdu loogisella eikä oikeudenmukaisella tavalla. Täytyy sanoa, että olen palautteen antajien kanssa samaa mieltä. #tapahtumat #kulttuuri #urheilu

Tapahtuma-alan avaamisen puolesta puhui myös moninkertainen olympiapurjehtija, kokoomuksen kansanedustaja Sari Multala.

– Tapahtuma-ala osaa järjestää turvallisia tapahtumia – etenkin ulkona nykyiset rajoitukset ovat järjen vastaisia. Hienoa, että urheilu- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko
on samaa mieltä, ilmeisesti myös sisäministeri Maria Ohisalo. Nyt on yhteistyön paikka, hyvät ministerit, Multalan viesti kuului.

Sari Multala

@SariMultala
Tapahtuma-alan osaa järjestää turvallisia tapahtumia - etenkin ulkona nykyiset rajoitukset ovat järjen vastaisia. Hienoa, että urheilu- ja kulttuuriministeri @AnnikaSaarikko on samaa mieltä, ilmeisesti myös sisäministeri @MariaOhisalo. Nyt on yhteistyön paikka, hyvät ministerit!

Annika Saarikko

@AnnikaSaarikko
Olen saanut viime päivinä lukuisia yhteydenottoja siitä, että Suomen avautuminen ei nyt tapahdu loogisella eikä oikeudenmukaisella tavalla. Täytyy sanoa, että olen palautteen antajien kanssa samaa mieltä. #tapahtumat #kulttuuri #urheilu

Myös Saarikkoa tämän äitiysloman aikana sijaistanut Hanna Kosonen puhui urheilutapahtumien avaamisen puolesta. Kosonen toimi urheiluasioista vastaavana tiede- ja kulttuuriministerinä, kun koronapandemia keväällä 2020 alkoi. Näin Kosonen kirjoitti:

– Erittäin tärkeä kannanotto ja viestiketju. Rajoitukset on vihdoin saatava linjaan toistensa kanssa. Ei mene minunkaan tajuntaan miksi lentokoneessa voidaan olla ihan vierekkäin monta tuntia ja ravintolassakin ilman maskeja, mutta urheilua tai kulttuuria ei voi katsoa kuin tv:stä.

Hanna Kosonen

@KosonenHanna
Erittäin tärkeä kannanotto ja viestiketju. Rajoitukset on vihdoin saatava linjaan toistensa kanssa. Ei mene minunkaan tajuntaan miksi lentokoneessa voidaan olla ihan vierekkäin monta tuntia ja ravintolassakin ilman maskeja, mutta urheilua tai kulttuuria ei voi katsoa kuin tv:stä.

Annika Saarikko

@AnnikaSaarikko
Olen saanut viime päivinä lukuisia yhteydenottoja siitä, että Suomen avautuminen ei nyt tapahdu loogisella eikä oikeudenmukaisella tavalla. Täytyy sanoa, että olen palautteen antajien kanssa samaa mieltä. #tapahtumat #kulttuuri #urheilu

Jo eilen kantaa otti tunnettu jalkapallomies ja entinen kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki, vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja.

– Viime kesänä pystyimme avaamaan kulttuuri- ja urheilutapahtumat terveysturvallisesti. Katsomot jaettiin erillisiin lohkoihin ja paikkalipuilla huolehdittiin riittävistä turvaväleistä. Kun tästä on jo viime vuodelta onnistunut kokemus, voimme toistaa sen nyt, Arhinmäki kirjoitti.

Paavo Arhinmäki

@paavoarhinmaki
Viime kesänä pystyimme avaamaan kulttuuri- ja urheilutapahtumat terveysturvallisesti.

Katsomot jaettiin erillisiin lohkoihin ja paikkalipuilla huolehdittiin riittävistä turvaväleistä.

Kun tästä on jo viime vuodelta onnistunut kokemus, voimme toistaa sen nyt.

#Katsomotauki