Saksan jalkapalloliitto DFB:tä ravistelee akuutti kriisi. Jalkapalloliiton puheenjohtaja Fritz Kelleriä ja liiton pääsihteeri Friedrich Curtiusta vaaditaan eroamaan. Asiasta kertoo muun muassa Frankfurter Allgemeine.

64-vuotias Keller poistui Potsdamissa järjestetystä jalkapalloliiton kriisikokouksesta takaoven kautta. Sen jälkeen osavaltioiden jalkapalloliitot ja paikallisyhdistykset äänestivät salassa Kellerin ja Curtiuksen luottamuksesta, ja tulivat tulokseen, että Kellerin on mentävä. Kelleriä vastusti 26 äänestänyttä ja puolusti yhdeksän.

Keller on toistaiseksi kieltäytynyt eroamasta, mutta hänen eroaan pidetään vääjäämättömänä. Jalkapalloliiton rahastonhoitaja Stephan Osnabrügge ja liiton varapuheenjohtaja Rainer Koch saivat sen sijaan luottamuslauseen. Koch on myös Baijerin jalkapalloliiton puheenjohtaja ja DFB:n entinen väliaikainen puheenjohtaja.

Mistä kiistassa sitten on kyse? Erovaatimusten juurisyy on siinä, että Keller kuvaili perjantaina Rainer Kochia DFB:n johtokunnan kokouksessa ”Freisleriksi”. Tällä hän viittasi Roland Freisleriin, joka oli natsi-Saksan kansantuomioistuimen puheenjohtaja. Freisler teki tuomioistuimesta Adolf Hitlerin diktatuurin keskeisen julman toimintavälineen. Keller pyysi kommenttiaan Kochilta jälkikäteen anteeksi, mutta lausunto on tuomittu laajasti. Koch ei tiettävästi anteeksipyyntöä hyväksynyt.

– Tuollainen lausunto on täysin sopimaton ja saa meidät sanattomaksi. DFB:n alueelliset ja osavaltioiden liitot edustavat demokraattista, suvaitsevaa ja monipuolista yhteiskuntaa. Puheenjohtajan kommentit eivät vastaa liittojen periaatteita eivätkä arvoja, jalkapalloliitto DFB:n virallisena lausuntona kommentoitiin.

Spiegelin tietojen mukaan pääsihteeri Curtius valitti esimiehensä Kellerin lausunnosta jalkapalloliiton eettiselle komissiolle. Eettinen lautakunta ei kuitenkaan halua kommentoida keskeneräistä asiaa.

Tuorein jupakka on käytännössä vain kirsikka kakussa, sillä Kellerin ja Curtiusin leirit ovat olleet tukkanuottasilla jo kuukausien ajan. Monet jäsenjärjestöt kirjoittivat jalkapalloliitolle protestikirjeen jo ennen kohuttua istuntoa. Nyt Keller saattoi kuitenkin ampua kohtalokkaan ”oman maalin”. Jo toimiessaan bundesliigaseura SC Freiburgin puheenjohtajana viinitilallinen ja ravintoloitsija Keller herätti ajoittain kohuja poleemisilla kommenteillaan.