Veikkausliigan alkukauden otteluissa ei ole yleisömäärillä juhlittu – jokaiselle tutuista ”sattuneista syistä”. Koronapandemia on peruuttanut jo toista vuotta useita yleisötapahtumia, ja tehnyt toisista yleisöttömiä tapahtumia.

Kauden 2021 uusi yleisöennätys nähtiin sunnuntaina Maarianhaminassa, kun otteluun IFK Mariehamn-AC Oulu otettiin kaikkiaan 200 katsojaa, kaikki kotijoukkueen kausikortin haltijoita. Ottelussa nähtiin kolme kertaa enemmän katsojia kuin kauden aiemmissa 11 ottelussa yhteensä.

Tähän saakka pelatuista 12 veikkausliigaottelusta kahdeksan on pelattu tyystin ilman katsojia. KuPS on saanut yhteen ja SJK kahteen kotiotteluunsa 20 katsojaa per peli. FC Interin sunnuntaisessa kotiottelussa Hakaa vastaan Veritas Stadionilla oli puolestaan kuusi katsojaa – jotka kaikki esiteltiin ennen ottelun alkua pelaajille.

Ykkösen avausviikon viidestä pelistä neljä pelattiin tyhjille katsomoille, mutta ottelu RoPS-MP nosti sekä yleisökeskiarvon että kokonaismäärän Veikkausliigan edelle. Rovaniemellä kun katsomoon otettiin peräti 400 katsojaa sunnuntaina. Kansallisessa Liigassa puolestaan on pelattu 20 ottelua, ja ne kaikki kokonaan ilman katsojia.

Reilu tunti ja LÄHDETÄÄN! RoPS - @MikkelinP kello 18.30 tällä Sinisten kokoonpanolla.

Ottelu on loppuunmyyty. Kaikki 400 tarjolla ollutta lippua meni. Mutta matsin näyttää suorana @RuutuUrheilu

Vamos, ÄIJÄT!!! Nyt kunnon startti tähän kauteen. 💪💙

Urheilujoukkueiden kohtelu on herättänyt runsasta keskustelua mediassa ja sosiaalisessa mediassa viime aikoina. Baarit, ravintolat ja kahvilat saavat olla jälleen auki, ja kuntosalejakin on taas avattu.

Ihmiset voivat siis kokoontua suhteellisen lähekkäinkin suljettuihin sisätiloihin aterialle, jäätelölle, kahville tai oluelle, tai vaikka nostamaan puntteja yhdessä, mutta luonnollisen ilmanvaihdon avarille jalkapallostadioneille otetaan vain parikymmentä ihmistä, jos sitäkään. Esimerkiksi yli 8 000 katsojaa vetävälle Veritas Stadionille saisi helposti vähän kuutta katsojaa isommankin yleisömäärän suositelluin turvavälein.

Tuttu näky jo monen jalkapallo-ottelun yhteydestä. Kun katsomoon ei päästetä, kerääntyvät fanit kannustamaan omiaan aidan taakse. Turvavälejä ja maskeja on siellä vaikea valvoa. Tässä Hongan kannattajia vieraspelissä Kotkassa viime perjantaina. Kuva: Mikko Mäkelä

Asiaa on hämmästellyt viimeaikaisissa päivityksissään muun muassa HJK:n toimitusjohtaja Aki Riihilahti. Riihilahti lainasi twiitissään videoklippiä, jossa vietetään penkkareita Kotkan Arto Tolsa Areenalla. Lukiolaiset saivat massatapahtumaan kokoontua, mutta jalkapalloväkeä ei saman illan veikkausliigaotteluun voitu päästää.

– Veikkausliiga hoiti viime vuoden todella hienosti ja tänä vuonna täysin järjettömät ja epäloogiset rajoitukset muuhun yhteiskuntaan nähden, Riihilahti kirjoittaa twiitissään.

Aki Riihilahti

@akiriihilahti
Veikkausliiga hoiti viime vuoden todella hienosti ja tänä vuonna täysin järjettömät ja epäloogiset rajoitukset muuhun yhteiskuntaan nähden @AVItwiittaa @MarinSanna

Jukka Vilkki

@JukkaVilkki
Eilen Arto Tolsa Areenalla: päivällä Penkkarit 🎉, illalla Veikkausliigaottelu tyhjälle katsomolle 🤷‍♂️ #kotka #ktp

Ääntä HJK-pomo on pitänyt yleisön rajoitetun katsomoihin päästämisen puolesta jo useiden päivien ajan. Alla on vielä aiempia esimerkkejä Riihilahden kannanotoista. Toistaiseksi ei ole tietoa, milloin jalkapallokatsomoihin aletaan päästää suurempia yleisömääriä. Tässä vaiheessa päätökset ovat pääsääntöisesti alueellisia, ja aluehallintavirastojen tekemiä.

Aki Riihilahti

@akiriihilahti
Koska valtioneuvosto sitten purkaa kakkosvaiheen rajoitukset ja ammattilaiset ulkoilmatapahtumat sallitaan? Ulkona, omalla paikalla istuen ja viime vuodelta nolla tartuntaa, silti poikkeuksellisen kovat rajoitukset jo toista vuotta.

Paavo Arhinmäki

@paavoarhinmaki
Rajoitustoimet ovat olleet epätasapainossa korona-aikana, ja ovat valitettavasti edelleen.

Pidän absurdina, että ravintolat voivat olla auki, mutta katsomot ulkoilmassa eivät voi olla tarkoin järjestelyin ja turvavälein.

Ps. En ole sulkemassa rafloja vaan avaamassa katsomot.

Aki Riihilahti

@akiriihilahti
Terveys aina ensin. Mutta nyt kun perusvaiheen Seinäjoella sai ottaa 20 onnekasta n.6000 stadionille, nosti se tämän kauden ammattimaisten ulkourhtapahtumien yleisömäärän Suomessa yhteensä juuri tuohon 20:n. Saman kuukauden aikana kävijämäärä Alkoissa yhteensä 4,5 miljoonaa 🤷‍♂️

Aki Riihilahti

@akiriihilahti
Kovat ovat ajat. Turussa saa 8000 henkilöä vetävälle ulkoilmastadikalle ottaa maksimissaan 6 henkilöä. Niin erikoinen setti, että pitäisikö esitellä katsojat pelaajille ottelun alussa, eikä päin vastoin kuten normaalisti.
veikkausliiga.com/uutiset/2021/0…
veikkausliiga.com

Inter avaa katsomot Haka-otteluun - maksimiyleisömäärä 6 katsojaa

Aluehallintoviraston kanssa käytyjen keskustelujen pohjalta FC Inter on päättänyt sittenkin avata portit yleisölle tulevana sunnuntaina, kun Kupittaalle saapuu vieraaksi FC Haka.

Aki Riihilahti

@akiriihilahti
Valitettavan hyvä esimerkki. Ottamatta kantaa pitäisikö rajoituksia olla enemmän vai vähemmän, niin perusteet ja logiikka puuttuneet niistä täysin. Urheilu ollut täysin eriarvoisessa asemassa muihin nähden.

Teemu Karhu - yrittäjä Työ ja Digi, ⚽️Valmentaja

@karhu_teemu
Juuri juttelimme naapuriseuran vastaavan ikäisten tyttöjoukkueen T13 vastuuvalmentajan kanssa. Skenaario on että emme saa vielä pelata mutta saisimme viedä joukkueemme yhtäaikaa terassille jätskille kaljatuoppien joukkoon😵 enkä myös vastusta rajoituksia.

Aki Riihilahti

@akiriihilahti
Olympiastadionin 36.000 ulkoilman istumapaikasta saamme rajoitusten takia Suomen Cupin finaaliin vain omat sisään. Klubin henkilöstö ja hallitus haluaa tarjota omat 5 paikkaansa kannattajille.

HJK Helsinki

@hjkhelsinki
🔵⚪ HJK antaa Suomen Cupin finaaliin saamansa liput kannattaja-arvontaan

HJK arpoo kausikorttilaistensa kesken viisi yksittäistä lippua lauantaina klo 15.00 Olympiastadionilla pelattavaan Suomen Cupin finaaliin. 🤩💙

Lue lisää: 👉🏻 hjk.fi/artikkelit/mie…
#hjk #suomencup