EM-kisat 2021 -ennakko – lohko A: Häviääkö Italia enää koskaan? – Turkin tehotrio juhli Ranskan mestaruutta, jättääkö Gareth Bale jäähyväiset?

© Kuva: Getty Images

Vuoden 2021 EM-kisat käynnistyvät perjantaina 11.6. A-lohkon ottelulla Italia-Turkki. A-lohkossa pelaavat Italian ja Turkin lisäksi Sveitsi sekä Wales. Italia lähtee lohkoon ennakkosuosikkina, mutta muiden joukkueiden osalta voimasuhteet ovat tasaiset.

Italia kantaa suurimpia paineita A-lohkossa, mutta mikään ylivoimainen ennakkosuosikki se ei silti ole. Häviämään Italia ei vain suostu, mistä kertoo kahden vuoden tappioton putki maaotteluissa. Sveitsi, Turkki ja Wales ovat nimivahvoja joukkueita, joista käytännössä jokainen voi edetä jatkopeleihin ja yllättää siellä isompiaan.

Italian joukkueessa riittää laatua. PSG:n Marco Verratti on yksi turnauksen parhaista keskikenttäpelaajista. Siirtohuhuissa solkenaan ollut AC Milanin Gianluigi Donnarumma kantaa päävastuuta maalinsuulla ja on yksi turnauksen parhaista veskareista. Kokeneet topparit Leonardo Bonucci ja Giorgio Chiellini muodostavat yhä turvallisen selkänojan puolustuksessa.

Pääosin Italian pelaajisto tulee luonnollisesti Serie A:sta. Sveitsin joukkueesta sen sijaan löytyy runsaasti laadukkaita pelaajia Saksan Bundesliigasta. Sveitsin suurin tähti on Liverpoolin Xherdan Shaqiri, jolla on EM-kisoissa iso rooli Sveitsin hyökkäyspelaamisen rakentelusta ja ratkaisujen tekemisestä. Myös Arsenalin keskikenttäpelaaja Granit Xhaka kuuluu Sveitsin avainpelaajiin.

Xherdan Shaqiri tähdittää Sveitsiä. Kuva: Getty Images.

Turkin joukkue on ehkä A-lohkon nimettömin, mutta joukkue on silti varsin laadukas. Joukkuetta tähdittää AC Milanin hyökkäävä keskikenttäpelaaja Hakan Çalhanoğlu. tuttu nimi on varmasti myös viime tammikuussa Schalkesta Liverpooliin siirtynyt 21-vuotias toppari Ozan Kabak. Suurin osa Turkin pelaajista pelaa Turkin Superliigassa, mutta joukkueeseen mahtuu myös kolme tuoretta Ranskan mestaria Lillestä.

Wales saattaa olla A-lohkon yllättäjä. Joukkueen kokoonpanosta löytyy useita laadukkaita valioliigapelaajia, ja joukkue on hitsautunut varsin tiiviiksi kollektiiviksi. Tähtiäkin löytyy, kuten Tottenhamissa viime kaudella pelannut Gareth Bale sekä keskikentällä Juventuksen Aaron Ramsey. Nopea laituri Daniel James edustaa Manchester Unitedia ja puolustuslinjasta löytyvät Tottenhamin toppari Joe Rodon sekä laitapuolustaja Ben Davies.

Balen, 31, ympärillä on riittänyt huhuja, joiden mukaan mies olisi harkitsemassa jopa uransa lopettamista EM-kisojen jälkeen. Walesin supertähti ei ole vielä halunnut kommentoida tarkemmin tulevaisuuttaan.

Miten karsinnat sujuivat?

Italia

Azzurri pelasi Huuhkajien kanssa samassa karsintalohkossa. Roberto Mancinin valmentama Italia hoiti oman leiviskänsä karsinnoissa täydellisesti. Italia voitti kaikki karsintaottelunsa huimalla maalierolla 37-4. Karsintalohkon parhaasta maasta ei ollut kahta sanaa. Karsintojen viimeisessä ottelussa Italia pöllytti Armeniaa peräti maalein 9-1.

Tasaisimmat pelit Italia pelasi Bosnia ja Hertsegovinaa sekä Suomea vastaan. Suomi sijoittuikin lohkon toiseksi ja nappasi toisena maana suoran kisapaikan. Karsintojen avausottelussa Italia kaatoi rutiinilla Suomen maalein 2-0, mutta Tampereella Italia joutui tekemään täyden päivätyön voiton eteen.

Teemu Pukki toi Suomen tasoihin, mutta Italian pelasti lopulta hieman kyseenalainen rankkarituomio. Jorginho viimeisteli pallon pilkulta maaliin varmasti.

Teemu Pukki iski 1-1-tasoituksen Italiaa vastaan EM-karsinnoissa Tampereella. Kuva: Juha Tamminen.

Syksyn 2020 Nations Leaguessa Italia oli myös vahva selvittäen tiensä lopputurnaukseen. MM-karsinnat Italia avasi viime maaliskuussa kolmella 2-0-voitolla. Italia on hävinnyt maaottelun viimeksi syyskuussa 2018, kun Portugali kaatoi sen Nations Leaguessa, joten Azzurri lähtee EM-kisoihin erinomaisessa vireessä ja yhtenä koko turnauksen ennakkosuosikeista.

Sveitsi

Sveitsin EM-kisapaikka tuli karsintojen kautta, kun se voitti oman karsintalohkonsa. Kisoihin myös selviytynyt Tanska jäi pisteen päähän. Karsinnoista Sveitsi otti viisi voittoa, kaksi tasapeliä ja ainoa tappio tuli vierasottelussa Tanskalle. Tasapelit tulivat kotona Tanskaa sekä vieraissa Irlantia vastaan.

Sveitsin laadusta kertoo se, että maa osallistui Nations Leaguen A-liigan lopputurnaukseen kesällä 2019, jossa välierässä Englanti oli parempi rangaistuspotkukilpailun jälkeen. Pronssiottelussa Portugali voitti Sveitsin maalein 3-1.

Syksyllä 2020 pelattu toinen Nations Leaguen kausi oli Sveitsille vaikeampi, mutta lopulta se säilytti sarjapaikkansa A-liigassa niukasti. Maaliskuussa käynnistyneet MM-karsinnat alkoivat Sveitsin osalta kahdella voitolla.

Sveitsi pelasi myös maaliskuussa harjoitusottelun Suomea vastaan. Ottelu päättyi lopulta Sveitsin 3-2-voittoon, vaikka tauolla Suomi johti ottelua Joel Pohjanpalon osumilla 2-1.

Turkki

Turkki selvitti tiensä EM-kisoihin karsinnoista, joissa se sijoittui oman lohkonsa toiseksi Ranskan jälkeen. Turkki pelasi varsin vakuuttavat karsinnat. Ainoa tappio tuli Islannille, joka oli selkeästi vaikea vastustaja, sillä maiden toinen ottelu päättyi tasapeliin. Sen sijaan Turkki kaatoi hallitsevan maailmanmestarin, Ranskan, heti karsintojen avauksessa komeasti 2-0, ja toisessa ottelussa päädyttiin 1-1-tasapeliin.

Nations Leaguessa Turkki oli syksyllä 2020 suurissa vaikeuksissa B-liigassa. Turkki onnistui voittamaan vain yhden ottelun (Venäjän), ja lopulta kohtaloksi koitui putoaminen C-liigaan ensi UNL-kaudelle. Turkki pelasi Nations Leaguessa kahdesti tasan Serbian kanssa ja kertaalleen Venäjän kanssa. Lohkon voittanut Unkari oli liian kova pala Turkille kahden tappion myötä.

Maaliskuussa käynnistyneet MM-karsinnat alkoivat kohtalaisesti voitoilla Norjasta ja Hollannista, mutta tasapeliin jääminen kotiottelussa Latviaa vastaan oli iso pettymys.

Kuten edellä mainituista tuloksista voi päätellä, on Turkki hyvin ailahteleva joukkue. Parhaimmillaan joukkue voi voittaa kenet tahansa, mutta huonona päivänä saattaa peli sakata pahemman kerran.

Wales

Wales pelasi viime syksynä Huuhkajien kanssa samassa Nations Leaguen B-liigan lohkossa, jonka se lopulta voitti ja nousi seuraavalle kaudelle A-liigaan. Nations Leaguessa Wales ei hävinnyt peliäkään, ja ainoa pistemenetys tuli Irlantia vastaan maalittomalla tasapelillä.

Lohkon piikkipaikka varmistui päätösottelussa Suomea vastaan 3-1-voitolla. Ottelu ratkesi käytännössä jo ensimmäisellä puoliajalla, kun Jere Uronen lensi suoralla punaisella kortilla suihkuun ottelun 12. minuutilla.

Jere Uronen katseli punaista Walesia vastaan Nations Leaguessa. Kuva: Getty Images.

EM-kisoihin Wales selvitti tiensä karsintojen kautta. Wales sijoittui omassa lohkossaan toiseksi. Kisapaikka tuli pisteen erolla kolmanneksi jääneeseen Slovakiaan. Lohkon piikkipaikan vei Kroatia, jonka kanssa Wales pelasi kotikentällään tasan ja vieraissa hävisi maalein 1-2.

Kisapaikan kannalta tärkeät pisteet Wales nappasi Slovakialta voittaen kotonaan ja venyen vieraspelissä tasapeliin. Maaliskuussa Wales aloitti MM-karsinnat tappiolla Belgialle ja voitolla Tshekistä.

Seuraa näitä

Gareth Balen viimeiset pelit?

Tottenhamissa päättyneen kauden lainalla Real Madridista pelannut Gareth Bale on Walesin supertähti. Bale teki Tottenhamille Valioliigassa viime kaudella 11 maalia. Vaikeasta alkukaudesta huolimatta Bale suoriutui varsin hyvin Spursin riveissä.

Gareth Bale iski 11 maalia Valioliigassa viime kaudella. Kuva: Getty Images.

Ensi kaudesta Bale on ollut vielä vähäsanainen. Hän kertoi aiemmin, että tulevaisuuden suunnitelmiensa sanominen ääneen aiheuttaisi ”kaaoksen”. Espanjalaislehti ABC uutisoikin, että Bale olisi jopa harkitsemassa peliuran lopettamista EM-kisoihin.

Balen on määrä palata EM-kisojen jälkeen takaisin Real Madridiin, jossa hänellä on vuosi sopimustaan jäljellä. Viime vuosina Bale on jäänyt kuitenkin Madridissa statistin rooliin, joten huhut lopettamisesta ovat olleet vahvasti ilmoilla.

Toisaalta Real Madridin uusi päävalmentaja Carlo Ancelotti on sanonut antavansa myös Balelle uuden mahdollisuuden. Joukkuekaveri Joe Rodon totesikin, ettei usko Balen lopettavan vielä tai ainakaan hän ei toivo sitä.

Joko Italia häviää?

Roberto Mancini nousi Italian päävalmentajaksi toukokuussa 2018. Alku oli haastava, kun tuloksia ei heti meinannut tulla. Vastukset olivat myös kovia, kun Italia pelasi Nations Leaguen A-liigassa.

Tilanne kääntyi kuitenkin, kun EM-karsinnat käynnistyivät maaliskuussa 2019. Karsinnoissa Azzurri kulki voitosta voittoon, eikä joukkue ole hävinnyt yli kahteen vuoteen maaottelua. Pitkä ajanjakso sisältää toki myös koronavuoden, mutta on siitä huolimatta varsin kova suoritus.

Roberto Mancini on saanut Italian lentoon. Kuva: Getty Images.

Huomionarvoista on myös se, että Italia pelasi syksyllä 2020 Nations Leaguen A-liigassa voittaen oman lohkonsa ja selvittäen tiensä lopputurnaukseen. Tappioton putki saattaa kuitenkin tulla EM-kisoissa tiensä päähän. Tai sitten Italia juhlii EM-kultaa, mikä sekään ei todellakaan mahdottomuus ole.

Ranskan mestarit tehoilevat Turkille

Turkin EM-joukkueesta löytyy peräti kolme Ranskan mestaria: laitapuolustaja Zeki Celik, hyökkäävä keskikenttäpelaaja Yusuf Yazici sekä kärki Burak Yilmaz. Kaikki kolme olivat vielä tärkeissä rooleissa Lillen paidassa päättyneellä kaudella. Lisäksi kolmikko iski Lillelle yhteensä peräti 23 maalia.

Kokenut 35-vuotias hyökkääjä Yilmaz on tehnyt uransa aikana kovia tehoja. Sama jatkui myös ensimmäisellä kaudella Lillessä, jossa hän iski 13 maalia ja antoi viisi maalisyöttöä Ligue 1:ssä. Yilmaz sijoittui koko Ligue 1:n maalipörssissä kuudenneksi.

Burak Yilmaz (oik) pelasi huippukauden Lillen paidassa Ligue 1:ssä. Kuva: Getty Images.

Tukea toi myös Yazici, joka iski seitsemän maalia ja syötti kolme osumaa sarjassa. Myös laitapakki Celik onnistui kolmesti kauden aikana antaen myös kolme maalisyöttöä.

Jos mietit Euro2020 Fantasy -peliin pelaajia niin sanotusti tutkan ulkopuolelta, kannattaa tämä kolmikko merkata paksulla tussilla ylös. Yilmaz esimerkiksi aloitti MM-karsinnat viime maaliskuussa vakuuttavasti iskien neljä maalia kolmeen otteluun.

Seuraa tätä peliä

Perjantai 11.6. klo 22: Italia–Turkki

Kuukauden mittainen jalkapallojuhla käynnistyy perjantaina 11. kesäkuuta. EM-kisat starttaavat Roomassa Italian ja Turkin välisellä kamppailulla. Karnevaalin tuntua on varmasti ilmassa heti kisojen avauspäivänä. Lisäksi ottelun alla nähtäneen myös EM-kisojen avajaisshow.

Samalla myös vuoden, tai tarkemmin sanottuna viiden vuoden, mittainen odotus päättyy, kun vihdoin ja viimein EM-lopputurnaus käynnistyy. Koronapandemia siirsi EM-kisoja vuodella eteenpäin. Avajaisottelussa Rooman olympiastadionilla nähdään myös yleisöä, sillä lehtereille saadaan ottaa vähintään 25 prosenttia stadionin yleisökapasiteetista (72 698).

Joukkueiden kokoonpanot

Pääset katsomaan alla olevista linkeistä joukkueiden kokoonpanot.

Arvio A-lohkon järjestyksestä

  1. Italia (jatkoon)
  2. Sveitsi (jatkoon)
  3. Wales (jatkoon lohkokolmosena)*
  4. Turkki

* = Neljännesvälieriin etenee myös neljä parasta lohkokolmosta.

A-Lohkon ottelut

Juho Hirvonen
Twitter: @jkhirvonen


Suomi johtaa Belgiaa vastaan 4-0! Jos johto pitää saat eurolla viisikymppiä!

1. Siirry Unibetille.
2. Aseta 1€ panos Suomelle neljän maalin tasoituksella
3.  Jos Suomen johto pitää saat 50€!