Hollantilaisseura tiedotti legendaarisen Louis van Gaalin palaavan vaihtopenkille – tosin vain hetkiseksi

© Kuva: Getty Images

Jari Litmasen aikaisen Ajaxin legendaarinen menestysvalmentaja Louis van Gaal palaa takaisin vaihtopenkille viisi vuotta eläkkeelle jäämisensä jälkeen. Varsinainen comeback ei kuitenkaan ole kyseessä, vaan 69-vuotias Van Gaal istahtaa vain yhden pelin ajaksi kotimaansa Alankomaiden toisella sarjatasolla pelaavan SC Telstarin pelaajien seuraksi.

Van Gaal osallistuu Telstarin valmennukseen yhdessä ensi kauden sarjaottelussa. Kyse on hyväntekeväisyyskampanjasta, jossa kerätään varoja lihassairauksista kärsivien ja hädänalaisten lasten auttamiseksi. Joku kannattajista pääsee nimittäin istumaan kyseisen pelin ajan Van Gaalin vieressä Telstarin vaihtopenkillä. Tuo paikka ratkaistaan arvonnalla. Arvan hinta on 2,63 euroa, ja tuotot ohjataan suoraan hyväntekeväisyyteen.

SC Telstaria valmentaa Andries Jonker, joka toimi Van Gaalin apulaisvalmentajana sekä Barcelonassa että Bayern Münchenissä. Telstarin valmennustiimiin kuuluu myös Van Gaalin entinen suojatti Edgar Davids.

Louis Van Gaal aloitti päävalmentajauransa 30 vuotta sitten Ajaxissa. Hän valmensi seuraa vuosina 1991-1997, eli juurikin Jari Litmasen kultaisina vuosina. Ajaxin Van Gaal luotsasi kolmeen Eredivisien voittoon, UEFA Cupin voittoon sekä kaudella 1994-1995 Mestarien liigan voittoon. Myös keväällä 1996 Ajax pelasi Mestarien liigan loppuottelussa, mutta tuolloin se poistui näyttämöltä häviäjänä.

Ajaxin jälkeen Van Gaal valmensi Barcelonaa, kahteen eri otteeseen – ensin vuosina 1997-2000 ja myöhemmin vielä puolen kauden ajan 2002-2003. Van Gaal vei myös entisen suojattinsa Litmasen mukanaan Barcelonaan. Barcassa Van Gaal voitti muun muassa kaksi La Liga -mestaruutta.

Hollannin-mestaruus heltisi kertaalleen myös AZ Alkmaarissa, jota Van Gaal valmensi vuosina 2005-2009. Seuraava osoite oli Bayern München vuosina 2009-2011. Bayernissakin Van Gaal koki yhden (tappiollisen) Mestarien liigan loppuottelun, sekä voitti yhden tuplamestaruuden (Bundesliiga+Saksan Cup).

Van Gaalin viimeinen työpaikka ennen eläkkeelle jäämistä oli Manchester United, jota hän luotsasi vuosina 2014-2016. Hän voitti seurassa ainoan pokaalinsa, FA Cupin, 21.5.2016, mutta sai tiimeineen potkut kaksi päivää myöhemmin. Sen koommin ei Van Gaalia ole valmennushommissa nähty.

Lisäksi Van Gaal on valmentanut kahteen otteeseen Hollannin A-maajoukkuetta, yhteensä kolmen ja puolen vuoden ajan. Meriittilistalle Oranjessa tuli MM-pronssi vuonna 2014.