Vaikka muutama maa jättikin jokusen paikan käyttämättä, saatiin EM-kisoihin nimetä kaikkiaan 624 pelaajaa. Siitä huolimatta useita huippupelaajia jäi kisoista myös pois. Osa loukkaantumisten takia, muutama kieltäytyi ja joillekin ei yksinkertaisesti löytynyt paikkaa joukkueesta.

Julkaisimme jo aiemmin jutun niistä huippupelaajista, jotka jäivät rannalle siitä yksinkertaisesta syystä, ettei heidän kotimaansa selviytynyt mukaan EM-lopputurnaukseen. Tässä artikkelissa käsittelyssä ovat pelaajat, jotka kannustavat omaa maajoukkuettaan sohvalta käsin. Loimme siis tähdistöjoukkueen kisamaiden pelaajista, jotka eivät joukkueissaan ole.

Maalivahdiksi valitsemme Barcelonan Marc-André ter Stegenin, joka päätti mennä leikkauspöydälle kauden päätteeksi. Ter Stegen on pelipaikallaan maailman ehdotonta eliittiä, mutta kisoissa hän olisi toki ollut Saksan kakkosvahti kokeneen joukkueen kapteenin Manuel Neuerin takana.

Keskuspuolustus on timantinkova, sillä sinne valitsimme Liverpoolin Virgil van Dijkin ja Real Madridin Sergio Ramosin. Hollantilainen Van Dijk ei ehtinyt toipua syksyllä saamastaan polvivammasta ajoissa. Espanjan monivuotista kapteenia Ramosia ei valittu mukaan erittäin rikkonaisen ja loukkaantumisten piinaaman kauden jälkeen.

Laitapuolustajina paikkansa ottavat toinen Real Madridin jatkuvassa loukkaantumiskierteessä ollut pelaaja Dani Carvajal sekä tämän seuratoveri Ferland Mendy, jota ei Ranskan joukkueeseen valittu niin ikään toipilaana. Ramosin ja Carvajalin kisoista jäämiset merkitsevät sitä, että ensi kertaa historiassa Espanjan arvokisajoukkueessa ei nähdä ainuttakaan Real Madridin pelaajaa.

Keskikentän pohjalle otamme Tottenhamin Tanguy Ndombelén, joka on päässyt valioliigavauhtiin ihan mukavasti. Ranskan joukkue on yksinkertaisesti niin kova, ettei paikkaa joukkueesta löytynyt.

Pelintekovastuun poissaolijoidemme tähdistössä saisivat Borussia Dortmundin Marco Reus (Saksa) ja West Hamissa kevätkauden viettänyt Jesse Lingard (Englanti). Reus kieltäytyi kisapaikasta toivoen lepoaikaa raskaan kauden jälkeen, ja Lingardille ei hurjasta keskikevään tehojaksosta huolimatta löytynyt joukkueesta paikkaa.

Laidoilla on nuorta voimaa. Barcelonan 18-vuotias Ansu Fati (Espanja) jäi rannalle polvivamman takia, ja vuotta vanhempi Manchester Unitedin Mason Greenwood (Englanti) vetäytyi kisoista oma-aloitteisesti.

Kärjestä ottaa itseoikeutetusti paikan ruotsalaislegenda Zlatan Ibrahimovic. Zlatan teki maaliskuussa sensaatiomaisen paluun Ruotsin maajoukkueeseen vuosien poissaolon jälkeen, mutta lopulta polvivamma esti Zlatanin EM-kisoissa pelaamisen. Se on varmasti suuri harmi kaikille jalkapallon ystäville.

Vaihtopenkillekin riittää luonnollisesti erittäin kovaa kalustoa. Kisoista jäivät rannalle myös muun muassa koronatartunnan saanut maalivahti Jasper Cillessen (Hollanti) ja loukkaantunut Unkarin avainpelaaja Dominik Szoboszlai (RB Leipzig).

Vaille paikkaa omien maidensa kisajoukkueissa jäivät ranskalaiset Alexander Lacazette (Arsenal), Dayot Upamecano (RB Leipzig), Theo Hernández (AC Milan), Anthony Martial (Man United) ja Eduardo Camavinga (Rennes) sekä englantilaiset Aaron Wan-Bissaka (Man United), Callum Hudson-Odoi (Chelsea), James Maddison (Leicester) ja Dele Alli (Tottenham).

Italian joukkueesta rannalle jätettiin Nicolò Zaniolo (AS Roma), Moise Kean (PSG) ja Sandro Tonali (AC Milan), Espanjan ryhmästä Mario Hermoso (Atlético Madrid), Angeliño (RB Leipzig), Iago Aspas (Celta Vigo) ja Marco Asensio (Real Madrid) sekä Saksalta Julian Draxler (PSG).

Huuhkajat on mukana EM-kisoissa historiansa ensimmäistä kertaa. Myös Suomen joukkueesta jäi kovia nimimiehiä ulos. Loukkaantumisen takia kisat jäivät välistä Rasmus Karjalaiselta, Jasse Tuomiselta sekä Simon Skrabbilta. Lisäksi muun muassa Roman Eremenko jäi joukkueesta ulos oma-aloitteisesti. Myöskään maajoukkueessa lopettaneita Perparim Hetemajta, Alexander Ringiä tai Niklas Moisanderia ei kisoissa nähdä.