”Itsepetosta” – Saksalaismedialta tyly tuomio Joachim Löwin viimeiselle arvoturnaukselle

© Kuva: Getty Images

”Itsepetosta”. Näin otsikoi juttunsa Bild vetäessään yhteen Saksan pettymykseen päättyneen EM-turnauksen. Saksa putosi tällä kertaa neljännesvälierissä, kun Englanti oli Wembleyllä parempi maalein 2-0.

Tiistain tappioon päättyi myös Joachim Löwin pitkä rupeama Saksan A-maajoukkueen johdossa. Löw toimi ensin kaksi vuotta Jürgen Klinsmannin apulaisvalmentajana, ja otti päävastuun joukkueesta kesän 2006 MM-kotikisojen jälkeen.

Bild muistuttaa, että 15-vuotisen ajanjakson ensimmäiset kymmenen vuotta olivat tulosten valossa mahtavia. Viidessä arvoturnauksessa Saksa eteni viisi kertaa vähintään välieriin, kaiken huipentuessa MM-kultaan vuonna 2014. Viimeiset kolme Löwin vuotta toivat puolestaan lähinnä pettymyksiä. MM-kisoissa 2018 Saksa jäi alkulohkoon ja nyt asiaa ei kahdeksan parhaan joukkoon ollut. Näiden kisojen seitsemästä ottelustaan Saksa voitti vain kaksi.

Bildin näkemyksen mukaan Saksan olisi ollut parasta luopua Löwistä jo ennenaikaisesti. Ehkä jo silloin, kun Saksa hävisi marraskuussa Espanjalle 0-6, ja viimeistään silloin, kun Pohjois-Makedonia kaatoi sensaatiomaisesti Saksan tämän kotikentällä pelatussa MM-karsintaottelussa 2-1. Saksan jalkapalloliiton johtajat kuitenkin toivoivat, että Löw näyttäisi viimeisessä lopputurnauksessaan vielä kerran kaikille. Turhaan.

Bild listaa Löwille pitkän syntilistan turnauksessa tehdyistä virheistä. Lehden mukaan Joshua Kimmichiä olisi pitänyt peluuttaa kentän keskustassa ja Thomas Mülleriä Bayern Münchenistä tutulla pelipaikalla kärjen alapuolella kymppipaikalla. Joukkueen pelaajiston sanotaan mieltyneen neljän miehen puolustuslinjaan, mutta siitä huolimatta Löw peluutti kolmen topparin systeemiä. Vaihtoihinkaan Bild ei ole tyytyväinen. Saksa oli lisäksi jokaisessa ottelussaan takaa-ajoasemassa.

Pahemmalta jälkipyykiltä Löw ja Saksa säästyy Bildin mielestä vain siksi, että Löwin tilalle on jo värvätty potentiaalinen seuraaja Hansi Flick, ja jalkapalloliitto DFB:n varsinainen puheenjohtaja Fritz Keller on jo aiemmin jättänyt paikkansa liiton johdossa, liittyen hänen esittämiinsä solvauksiin. Joka tapauksessa Löwissä näin pitkään ”roikkuminen” oli Bildin näkemyksen mukaan virhe, ja on sääli, että viimeiseksi muistikuvaksi jäävät viimeisten vuosien pettymykset.

Hansi Flickillä on lehden mukaan kaksi isoa haastetta. Hän saa johdettavakseen epävarman maajoukkueen, jonka kehitys on polkenut paikallaan, eikä MM-kisoihin ole kuin alle 17 kuukautta aikaa. Myös fanit pitäisi voittaa pian taas takaisin.

Satikutia Saksa ja Löw ovat saaneet myös kansainväliseltä lehdistöltä. ”Löw jätti hyvästit pahimmalla mahdollisella tavalla”, espanjalainen AS kirjoitti, nimittäen ottelua samalla ”näiden EM-kisojen huonoimmaksi”.

Italialainen Corriere dello Sport ei Saksan joukkueelle ruusuja jakele:

– Saksa koki katkeran putoamisen EM-kisoista ottelussa, jossa Saksa ei antanut missään vaiheessa vaikutusta, että se olisi voinut sen voittaa. Saksa maksoi korkean hinnan kisojen liian monista takaiskumaaleistaan ja hyökkääjiensä kyvyttömyydestä päästä maalipaikkoihin, italialaislehti kirjoitti.

Ranskalainen Le Monde puolestaan luonnehtii Joachim Löwin lähtevän pois maajoukkueesta ”takaoven kautta”.

Löw itsekin asteli pelin jälkeen TV-mikrofonin eteen syvästi pettyneenä.

– Tällä hetkellä kaikki pelaajat ovat kuolemanhiljaisia. Kaikki ovat suunnattoman pettyneitä, myös me valmennustiimin jäsenet, Löw kertoi tunnelmista pukukopissa.

– Pyydän anteeksi sitä, että kodeissa vallinnut suuri innostus päättyi tähän otteluun.

Löw valoi samaan hengenvetoon kuitenkin uskoa Saksan maajoukkueen valoisaan tulevaisuuteen.

– Uskon kyllä, että jotkut pelaajistamme tulevat vielä kehittymään. Meillä on joitain nuoria pelaajia, jotka voivat ottaa tästä oppia ja jotka voivat olla ikänsä ja kokemuksensa puolesta huipputasolla EM-kotikisoissa 2024. Niistä kisoista voi odottaa paljon.

61-vuotias Löw ehti valmentaa Saksan A-maajoukkuetta 198 ottelussa. Eläkkeelle jäämistä hän ei suunnittele.

– 15 huipulla vietetyn vuoden jälkeen minulle tekee hyvää luopua vastuusta. Olin niin pitkään DFB:n leivissä, että tunteellinen tauko on minulle tärkeää. Minun täytyy antaa tilaa pettymykselle ja tyhjyydelle. Tällaista turnausta ei karistella muutamissa päivissä pois, vaan siihen tarvitaan aikaa.

– Eläkkeelle jäämisestä en ole koskaan puhunut. Saan varmasti vielä uusia haasteita, jotka kuulostavat minusta kiinnostavilta, Löw vakuutti.

Lähteet: Bild ja Kicker