Tanskan EM-joukkueen hyökkääjä Martin Braithwaiten jalkapallounelma oli lähellä katketa jo lapsena. FC Barcelonan pelaaja on käynyt läpi pirullisen matkan ammattilaispelaajaksi.

Braithwaite viimeisteli eilisessä neljännesvälierien 4-0-voitossa Walesista uransa ensimmäisen arvoturnausmaalin.

30-vuotiaan Braithwaiten nousu jalkapallon huippuammattilaiseksi vaati ihmeen. Lapsuuden sairaus oli lähellä päättää pelaajan uran. ennen kuin se ehti alkaakaan.

Braithwaitelle diagnosoitiin viisivuotiaana vakava lonkkavika. joka olisi voinut tehdä hänen reisiluustaan vaarallisen epämuodostuneen. Tanskalainen on puhunut avoimesti elämänsä ikävimmästä kokemuksesta.

– Minulle kerrottiin, että joudun pyörätuoliin. Minä kärsin Legg-Calve-Perthes -nimisestä lonkkaviasta, joka tarkoittaa että lonkan reisiluu on epämuodostunut, Braithwaite kertoi vuonna 2016 FourFourTwo:n haastattelussa.

– Kun luu kehittyy, sen muoto voi vääristyä ja vaikeuttaa kävelykykyä. En pysty silloin asettaa juostessa yhtään ylimääräistä rasitusta.

– Se oli vaikeaa aikaa. Olin nuori enkä ymmärtänyt miksi jouduin pyörätuoliin. Yritin aina lähteä pois siitä. Häpesin sitä. Tarvitsin koko ajan ihmisiä vierelleni pitämään huolta minusta.

– En pystynyt tekemään samaa mitä muut lapset. Halusin vain pelata jalkapalloa.

Braithwaitelle ei annettu tarkkaa aikaväliä, kuinka pitkään hänen täytyisi pysyä pyörätuolissa. Hyökkääjä vain odotti, että hänen luunsa kasvaisivat tarpeeksi vahvoiksi ja hän voisi potkia taas palloa.

– Olin kaksi vuotta pyörätuolissa. Pelasin sitä ennen joka päivä jalkapalloa. Odotin vain että lääkäri antaisi minulle taas luvan pelata. Kun se tapahtui, tunsin elämäni alkaneen alusta. Pelasin sinä viikonloppuna ja minut valittiin ottelun parhaaksi pelaajaksi. Vaikka kyse oli harjoitusottelusta, se oli mahtava tunne.

– Minulla oli jopa pyörätuolissa vain yksi tavoite. Tulla loistavaksi jalkapalloilijaksi. Kun aloitin taas pelaamisen, en arkaillut yhtään vaikka vanhempani kertoivat minun linkuttaneen muutaman vuoden. Kyky pelata taas jalkapalloa. En unohda sitä saamaani lahjaa koskaan.

– Toivon tämän tarinani opettavan, että vaikeistakin tilanteista voi nousta ja kääntää asiat päälaelleen.

Tanska kohtaa EM-kisojen puolivälierässään joko Hollannin tai Tshekin.

Lähteet: FourFourTwo, Marca

Tutustu EM-kisasivuumme tästä!

Kisatapahtumia voit seurata myös livesivultamme!