Suomen ja Venäjän rajalla todistettiin käsittämätön sirkus – Huuhkajien kannattajat joutuivat ikävään paikkaan: ”Farssi!”

© Kuva: Getty Images

Suomen ja Venäjän rajalla todistettiin tiistai-iltana melko käsittämätön sirkus.

Kymmenet bussilliset ja sitäkin useammat henkilöautolliset Huuhkajien kannattajia palasivat Pietarista Suomeen Vaalimaan rajanylityspaikan kautta.

Rajanylittäminen ei kuitenkaan edennyt illan tullen lainkaan toivotulla tavalla, sillä koronatestausprosessi aiheutti todella suurta päänvaivaa Suomen puolella.

Aamupäivä oli vielä hiljainen

Huuhkajat pelasi viimeisen lohko-ottelunsa Pietarissa myöhään maanantai-iltana, minkä takia harvat pääsivät lähtemään takaisin Suomeen aikaisin aamusta.

Oma autokyytini oli kuitenkin ajoissa liikkellä, minkä ansiosta pääsimme rajanylityspaikalle noin kello 14:00.

Minä ja kaksi matkakumppaniani ylitimme Venäjän rajan noin puolessa tunnissa, mikä oli huomattavasti lyhyempi aika kuin viikko sitten toiseen suuntaan.

LUE MYÖS: Raportti rajalta: Pietariin EM-kisoihin matkaavien syytä varautua odottamaan – rajanylitys kesti kaksi tuntia ruuhkattomana arkipäivänä

Suomen rajalla toiminta oli myös ripeää, sillä ruuhka oli vielä tuohon aikaan päivästä pienimuotoista.

Rajalla meiltä vaadittiin joko voimassa oleva todistus negatiivisesta koronatestistä tai koronatestiin osallistuminen.

Arvioni on, että suurin osa Suomeen palaavista kannattajista ei käynyt ottamassa testiä ja todistusta Pietarissa. En ainakaan kuullut, että kukaan olisi näin tehnyt.

Itse en käynyt testeissä ennakkoon, koska tiesin testaamisen Suomen rajalla olevan ilmaista, helppoa ja huoletonta.

Adjektiiveihin ”helppo” ja ”huoleton” eivät kuitenkaan kyenneet yhtymään ne Huuhkajien kannattajat, jotka odottivat omaa testausvuoroaan Suomen rajalla – useita tunteja ja vieläpä noin 33 asteen kuumuudessa.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Jono Suomen rajalla sen kun vain kasvoi kasvamistaan. Kuva: Pauli Loukola (kello 19:30)

”Farssi!”

Urheilutoimittaja ja Huuhkajien kannattaja Pauli Loukola ilmaisi pettymyksensä Suomen rajalla todistettavaan kaaokseen Twitterissä.

Loukola matkusti monien muiden tavoin linja-autokyydillä ja oli saapunut Suomen rajalle kello 18 aikaan. Sen jälkeen seistiin kuitenkin pitkään paikallaan.

– Farssi Suomen ja Venäjän rajalla. Koronatestausta odottaa reilusti yli 10 bussin jono ja kiemurteleva autojono vieressä. Paikalla kaksi työntekijää. 1 bussi on yhtä suuri kuin 1 tunti. Lasketaan siitä… twiittasi Loukola kello 19:10.

Loukola oli erittäin pettynyt siihen, miten huonosti Suomen rajalla oltiin varauduttu Pietarista saapuvien jalkapallofanien testaamiseen.

– Suomalaiskannattajien määrä Pietarissahan oli tarkasti tiedossa, joten ei voi ymmärtää, miten tähän ei ole varauduttu. Tunti jonotettu, kahdeksas bussi jonossa, ainakin viisi takana ja rajusti henkilöautoja vieressä, jatkoi Loukola kello 19:15 julkaistussa twiitissä.

– Olemme nyt seitsemäs bussi jonossa ja äskettäin meille ilmoitettiin, että testauksissa menee noin tunti per bussi, kertoi Loukola SuomiFutikselle kello 19:34.

Tämän jälkeen Loukola ja hänen ystävänsä olivat valmiita nostamaan aikaisemmin taxfreestä ostetut oluet bussista tien varteen ja nauttimaan niistä odottelun venyessä.

Venäjän rajalla toiminta parempaa

Kuten aiemmin mainitsin, ylitimme Venäjän rajan yllättävän sutjakkaasti tiistai-iltapäivänä.

Kehuja naapurivaltiomme viranomaisten toiminta keräsi myös Loukolalta, vaikka passitarkastuksen yhteydessä olikin pientä säätöä kiireen keskellä.

– Venäjän rajanylityksessä hitauteen osattiin valmistautua ja sillä on mainetta monimutkaisena paikkana. Hidastelu siellä ei ollut kuitenkaan mitään verrattuna tilanteeseen Suomen rajalla, avasi Loukola SuomiFutikselle.

– Venäjän puolella rajahenkilöitä tuli bussiin kolmeen otteeseen tarkastamaan passit ja jouduimme kantamaan myös matkatavarat käsin rajan yli passitarkistuksen yhteydessä. Passien tarkistus myös kesti, mutta se oli jollain tavalla odotettavaa.

LUE MYÖS: Raportti Pietarista: Huuhkajien kannattajat ihastuivat jättimäisiin kaljapulloihin – Suomi-huivi aiheutti erikoisen tilanteen porteilla: ”Vähän ehkä nousi huolikin”

Episodi sai hämmentävän päätöksen

Pitkän jonotuksen ja odotuksen jälkeen terveysviranomaiset saapuivat kertomaan, että koronatestit olivat loppuneet kesken.

Suomen rajavartion varautumista Huuhkajien kannattajien rajanylitykseen voitiin siis pitää entistä surkeampana. Lisäyksenä vielä se, että paikalla oli tiettävästi vain kaksi testaajaa.

– Ihmiset palaavat juuri busseihin. Ilmeisesti pääsemme rajan ylitse ilman testausta, mutta mitään virallista tietoa ei ole vielä tullut, epäili Loukola kuulemansa perusteella SuomiFutikselle bussistaan kello 20:15.

Hetkeä myöhemmin virallinen tieto saapui. Vastuu siirrettiin tämän jälkeen täysin matkustajien harteille.

– Tullimies ohjasi meidät nyt vain omaehtoisina testiin. Testiin pitäisi mennä 12 tunnin sisällä omassa kotikunnassa. Matkan pitäisi jatkua pian, päivitti Loukola uudelleen kello 20:34.

Aiemmin busseihin oli kantautunut seuraavanlaista tietoa.

– Ne, kenellä ei ollut negatiivista todistusta, rokotuksia tai sairastettua tautia menivät ainoastaan testiin. Meidän bussista viisi kävi testissä. Kirottiin, kun bussissa oli 36 astetta lämmintä ja seistiin tunti paikallaan, kertoi Samu Tauriainen, jonka kello 12:00 Pietarista lähtenyt bussi ylitti rajan kello 17:10 aikaan.

– Me saatiin juuri tieto, että ne jotka ovat saaneet rokotteen (1 tai 2 kappaletta), ei tarvitse mennä testiin, kertoi JJ Rahkola SuomiFutikselle saavuttuaan bussissa Suomen rajalle kello kahdeksan aikaan.

Artikkelia päivitetty 23.6. kello 01:35 – Päivittyvä artikkeli muotoiltu menneeseen muotoon, Loukolan sitaatteja muotoiltu uudelleen.

Eetu Ikola
Twitter: @eetuikola