Raportti Pietarista: Huuhkajien kannattajat ihastuivat jättimäisiin kaljapulloihin – Suomi-huivi aiheutti erikoisen tilanteen porteilla: ”Vähän ehkä nousi huolikin”

© Kuva: Getty Images

PIETARI. Tuhansien Huuhkajien kannattajien liito jatkui menestyksekkään Kööpenhaminan-vierailun jälkeen Pietariin, jossa Suomi kohtasi keskiviikkona isäntäjoukkue Venäjän.

Kamppailu päättyi Suomen kirvelevään 0–1-tappioon, mutta paikan päälle matkanneiden fanien kokemus oli ottelupäivänä päällimmiltään positiivinen. Jättimäiset kaljapullot kohensivat tunnelmaa ennen peliä ja kannatuslaulut raikuivat päätösvihellyksen jälkeenkin.

Matka stadionille ja virittäytyminen tunnelmaan

Stadionille kuljimme suurta siltaa pitkin, ohi Piterlandin ostoskeskuksen. Jalankulkijat ohittivat matkalla tiheään asetetun jonon poliiseja, joilla oli rynnäkkökypärät olallaan. Tunnelma ei siis tässä vaiheessa päässyt ainakaan lähtemään käsistä, vaikka innostus olikin suuri.

Suurin osa suomalaiskannattajista valmistautui kello 16:00 alkavaan otteluun SMJK:n varaamassa ravintolassa Alpenhausissa. Ravintola sijatsee aivan stadionin läheisyydessä, joten matka porteille ei ollut pitkä.

Artikkeli jatkuu upotuksen jälkeen.

Osa kannattajista, kuten minä itse, joutui kävelemään porttien lävitse jo kolmisen tuntia ennen avauspotkua. Tämä johtui siis siitä, että sisäänpääsy oli porrastettu ruuhkien välttämiseksi, istumapaikkojen mukaan.

Tunnelma Alpenhausissa oli kuitenkin katossa ennen ottelun alkua.

– Oli todella hyvä tunnelma. Möykättiin siellä pari tuntia ennen matsia. Siellä myytiin myös näitä 1,5 litran bissepulloja ja ne maksoivat ehkä 8 euroa. Saimme myös jotain leipää, mutta ei muuta, tiivisti SMJK:n jäsen Samu Tauriainen SuomiFutikselle.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

1,5 litran kaljapullot menivät Alpenhausissa kuumille kiville. Kuva: Samu Tauriainen

Porttien sisälle tiukan tarkastuksen kautta

Turvatarkastukset portilla olivat juuri niin tarkat, kuin pitääkin. Liput, Fan ID:t ja itse kannattajat tarkastettiin kaikki perusteellisesti. Jopa fanihuivien tekstit tarkastettiin, jottei niissä varmasti lukisi mitään TV-kameroille sopimatonta. Ystävääni pyydettiin esimerkiksi selittämään, mitä hänen huivissaan lukenut “Suomi”-sana tarkoittaa.

– Turvatarkastus oli nimensä veroinen. Siinä syynättiin aivan kaikki, ja vähän ehkä nousi huolikin, kun osaa tavaroista vietiin toiseen suuntaan ja loput toiseen, kertoi puolestaan Janne Eerikäinen SuomiFutikselle.

Fanikojut porttien sisällä ja stadionin läheisyydessä olivat täysin samat kuin UEFA:n Fan Zoneilla ja muissa fanituoteliikkeissä. Ymmärrän mistä ratkaisu johtuu, mutta se oli omasta mielestäni pieni pettymys. Yksityiset kaupustelijat rikastavat kuitenkin aina katsojakokemusta. Olemmehan mekin samalla turisteja toisenlaisen kulttuurin keskellä.

Hinnat olivat kuitenkin kohdillaan kojulla kuin kojulla. Paul Pogban nuhtelema Heineken maksoi noin 3,5 euroa per tuoppi. Eväskojuista ei ollut puutetta, eikä jonottaa tarvinnut kauaa. Ruokana tarjolla oli esimerkiksi sämpylöitä, makkaraa ja jäätelöä. Vessatiloihin en tosin muista törmänneeni ennen kuin vasta stadionin sisällä.

Stadion oli upea

Gazprom Arenalle, Pietarin suurelle ja hulppealle EM-näyttämölle, kiivettiin korkeiden portaiden kautta. Stadionilla tarkastettiin taas liput ja Fan ID:t, jonka jälkeen upea viheriö loisti silmiemme edessä. Stadion oli sanoinkuvailemattoman hieno.

Palvelut ainakin meidän istumapaikkojemme lähellä toimivat myös moitteettomasti. Vessoja oli runsaasti ja kulkusuunnat merkittynä maahan tungoksen vähentämiseksi. Kaljaa ja Coca-Colaa sai myös tilattua omalta isumapaikalta pelin aikana.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Katsojat istuivat kiltisti omilla paikoillaan läpi pelin. Maskien käytöstä jouduttiin kuitenkin useasti huomauttamaan. Useat pitivät niitä vain kaulalla. Kuva: Eetu Ikola

Tunnelma oli myös loistava läpi ottelun, vaikka 68 000 katsojaa vetävällä stadionilla oli paikalla vain noin 25 000 silmäparia. Meidän istumapaikkamme olivat hieman etäällä Pohjoiskaarteesta ja suurin osa ympärillämme venäläisiä.

Emme kuitenkaan tunteneet oloamme millään tapaa uhatuksi tai muuta, vaan kaikki paikalliset suhtuautuivat meihin ilolla ja lämmöllä. Todella monet pyysivät yhteiskuvia tai änkesivät itse kameran eteen, kehuen jatkuvasti myös Huuhkajia.

Artikkeli jatkuu upotuksen jälkeen.

Kannatuslaulut Pohjoiskaarteen suunnilta kaikuivat ottelun aikana komeasti koko yleisön korviin, mutta venäläisten huutaessa päälle “Russia, Russia, Russia”, ei suomalaisten ääni kantanut ainakaan meidän etäällä istuvien korviin saakka.

Tunnelma Pohjoiskaarteessa tai sen lähellä istuvien mielestä oli hyvä, mutta katsomopäädyn jakautuminen kahtia toi myös pieniä vaikeuksia.

– Meille ottelu tuntui enemmän kotipeliltä kuin vierasmatsilta, eli tunnelma oli kohdillaan, kehui Samu.

– Tunnelma oli suht hyvä, mutta valtava stadion hankaloitti ala- ja yläkerran faniporukoiden yhteistouhua, arvioi Eerikäinen.

Eerikäinen osasi myös kertoa, että venäläiset ovat ainakin ennen pystyneet tätäkin äänekkäämpään suoritukseen.

– Olen aiemmin nähnyt Venäjä-faneja, ja silloin meteli oli valtaisa. Nyt oli hyvin maltillinen kannatus heiltä, Janne jatkoi.

– Monet myös pohtivat, että oli aika erikoista, ettei kukaan venäläisistä edes provosoinut ketään pelin aikana tai sen jälkeen. Mutta tätä vähän toisaalta osattiin odottaakin.

Monien paikalla olleiden suomalaisten kohokohta oli luonnollisesti se hetki, kun Joel Pohjanpalo puski pallon avausminuuteilla maaliin. Ystävä vieressäni otti paidan päältään, karjui kurkkunsa kipeäksi ja kuvaili hetkeä ”eufooriseksi”. VAR-tarkastuksen jälkeen mieli muuttui kuitenkin hiljalleen apeaksi.

– Tunnelma oli siinä hetkessä korkealla, koska päädyssä istuessamme ei moinen VAR-tarkastus tullut mieleenkään. Lopulta kun tuo VAR-tuomio tuli, niin pettymys oli todella suuri. Toki se vaikuttikin jo liian hyvältä ollakseen totta.

Ottelun jälkeen yhä toiveikkaita

Kuten ottelua edeltävässä ennakossa ja Instagram-Livessä totesimme, oli Venäjä pakkovoiton edessä. Ennakkoasetelmissa lohkon heikoimmalle maalle häviäminen kotiyleisön edessä olisi ollut nöyryytys, jonka seurauksena venäläiset olisivat “syöneet pelaajansa elävältä”.

Täten kotiyleisön kannalta suotuisa lopputulos teki hyvää myös ottelun jälkeiselle yleistunnelmalle, vaikka meitä suomalaisia kismittikin. Fiilis oli letkeä ja aurinkoinen, eikä tulos painanut suomalaistenkaan leukoja rintaan.

Stadionilla hoilattiin Huuhkajien kannatuslauluja vielä pitkän aikaa pelin päätyttyä ja juhlat jatkuivat läheisissä juottoloissa. Pohjoiskaarteen mukaan Lukas Hradecky ”nussi” Parkenin lisäksi Pietarissa. Toivo jatkopaikasta elää yhä ja maanantaita odotetaan kuin kuuta nousevaa. Lippuja Belgia-otteluun on yhä saatavilla jälleenmyynnin välityksellä.

Huuhkajat kävi kiittämässä suomalaisia kannatuksesta. Kuva: Eetu Ikola

Eetu Ikola
Twitter: @eetuikola