Venyykö Huuhkajat sensaatioon? – Kattava ennakko EM-kisojen Suomi-Venäjä-otteluun: Mistä näet pelin, arvioidut avaukset ja kommentit

© Kuva: Juha Tamminen

Keskiviikkona Huuhkajat kohtaa EM-kisojen päiväpelissä Venäjän Pietarissa kello 16. Upean Tanska-voiton myötä Suomi pelaa jopa jatkopaikasta Venäjää vastaan. Voitto toisi varmuudella jatkopaikan, mutta tasapelikin voi viedä Huuhkajat todella lähelle EM-kisojen neljännesvälieriä.

Paljon on siis pelissä. Venäjä hävisi avausottelussaan Belgialle tylysti lukemin 0-3, eikä Venäjän pelaaminen vakuuttanut. Huuhkajat venyi Tanskaa vastaan huimaan 1-0-voittoon dramaattisen ottelun päätteeksi. Vaikka voitto tulikin, Huuhkajat lähtee Venäjää vastaan altavastaajana.

Mistä näet pelin ilmaiseksi?

EM-kisat näkyvät Ylen kanavilla ja Yle Areenassa. Suomen ja Venäjän välinen kamppailu näkyy televisiosta Yle TV2 -kanavalta. Lisäksi ottelua voi seurata Yle Areenasta. Radion puollella ottelua voi kuunnella Yle Puheelta.

Ottelun studio-osuus käynnistyy jo kello 15. Itse ottelu starttaa kello 16, ja pelin selostaa suomeksi Matti Härkönen.

Kuntopuntari ja lohkotilanne

Viisi edellistä ottelua: Suomi (V-H-H-H-T)

  • 12.6. Tanska – Suomi 0-1 (EM-kisat)
  • 4.6. Suomi – Viro 0-1 (harjoitusottelu)
  • 29.5. Ruotsi – Suomi 2-0 (harjoitusottelu)
  • 31.3. Sveitsi – Suomi 3-2 (harjoitusottelu)
  • 28.3. Ukraina – Suomi 1-1 (MM-karsinnat)

Viisi edellistä ottelua: Venäjä (H-V-T-H-V)

  • 12.6. Belgia – Venäjä 3-0 (EM-kisat)
  • 5.6. Venäjä – Bulgaria 1-0 (harjoitusottelu)
  • 1.6. Puola – Venäjä 1-1 (harjoitusottelu)
  • 30.3. Slovakia – Venäjä 2-1 (MM-karsinnat)
  • 27.3. Venäjä – Slovenia 2-1 (MM-karsinnat)

LUE MYÖS:
Näin Huuhkajat etenee jatkopeleihin – mitä jatkopaikkaan vielä vaaditaan

# Joukkue O V T H M P
1 Belgia 3 3 0 0 7-1 9
2 Tanska 3 1 0 2 5-4 3
3 Suomi 3 1 0 2 1-3 3
4 Venäjä 3 1 0 2 2-7 3

Arvioidut avaukset

Suomi

Markku Kanerva pääsee Venäjä-otteluun mukavista lähtökohdista, kun joukkueen terveystilanne on hyvä. Nikolai Alho on palannut pelikuntoon ja Kanervan mukaan Tanska-ottelussa pieni vammoja saaneet pelaajat ovat kunnossa. Ainoa kysymysmerkki tällä hetkellä on Joona Toivio, jolla on varpaansa kanssa ollut ongelmia.

Toivion pelaaminen on Huuhkajille elintärkeää. Mikäli Toivio ei pysty pelaamaan, on se iso menetys Suomen puolustuslinjalle.

Kanerva tuskin tekee suuria muutoksia kokoonpanoonsa verrattuna Tanska-otteluun. Toivion tilanne on ehdottomasti suurin pohdinnan paikka. Mikäli Toivio ei pystyisi pelaamaan, hänen tilalleen saattaisi nousta Leo Väisänen tai Robert Ivanov. Luultavasti valinta kohdistuisi Väisäseen, joka on aiemminkin nähty oikeana laitatopparina viiden linjassa.

Täysin varmaa on se, että maalissa jatkaa Lukas Hradecky, joka torjui Tanska-pelissä upeasti Pierre-Emile Höjbjergin pilkun ja otti lukuisia tärkeitä torjuntoja.

Kanerva ei paljastanut vielä korttejaan ryhmityksensä suhteen. Oletettavaa on kuitenkin, että Suomi asettuu jälleen 5-3-2-ryhmitykseen, joka taipuu hyökätessä 3-4-3-muotoon.

Puolustuslinjassa tuskin muuten nähdään vaihtuvuutta. Jukka Raitala jatkanee oikeana wingbackina ja Jere Uronen vasempana. Paulus Arajuuri saa ison haasteen topparilinjan keskimmäisenä, kun hänen tehtävänään on painia väkivahvan Artjom Dzjuban kanssa läpi ottelun.

Dzjuba on Venäjän hyökkäyksissä selkeä kohdepelaaja. Häntä haetaan niin pidemmillä palloilla kuin laidoilta tulevilla keskityksilläkin. Erikoistilanteissa Dzjuba on todella vaarallinen.

Arajuuri tarvitsee myös vahvan tuen kaksinkamppailuihin Dzjuban kanssa. Vasempana laitatopparina loistavasti Tanskaa vastaan pelannut Daniel O’Shaughnessy pitää avauksen paikastaan kiinni.

Huuhkajien keskikentällä tuskin nähdään suuria muutoksia. Glen Kamara pelasi Venäjää vastaan keskikentän keskustan oikealla laidalla ja hän jatkanee samassa roolissa myös Venäjää vastaan. Tim Sparv pelasi erinomaisen pelin keskikentän ankkurina. Sparv joutuu kovalle rasitukselle myös Venäjää vastaan, mutta mitä todennäköisimmin mies on avauksessa.

Koko peliä Sparv tuskin pelaa, joten Rasmus Schüller saanee jälleen minuutteja toisella puoliajalla.

Robin Lod jäi Tanskaa vastaan vaikeaan rakoon pelattuaan keskikentän keskustan kolmantena lenkkinä hyökkäävässä roolissa. Suomen pallollinen pelaaminen oli heikkoa, eikä Lod päässyt pelaamaan mukavuusalueellaan. Muutamat helpot syötöt myös karkailivat. Lod oli silti olennaisessa roolissa Suomen 1-0-voittomaalissa.

Lodin vahvuudet eivät ole puolustuspelaamisessa, mikä näkyi osittain Tanskaa vastaan. Venäjää vastaan Lodille voisi olla isompi rooli pallollisessa pelaamisessa, varsinkin tilanteenvaihdoissa. Toinen vaihtoehto keskustan kolmanteen rooliin on Joni Kauko, joka pelasi Tanskaa vastaan kyseisessä roolissa vartin verran ottelun lopusta.

Hyökkäyksessä jatkanevat Teemu Pukki ja Joel Pohjanpalo, joka on tällä hetkellä kuuma pelaaja. Pohjanpalo iski Suomen voittomaalin röyhkeällä puskullaan. Vaikka Pukki ei maalinteossa onnistunut, oli hänkin varsin energinen ja teki tärkeitä aloitteita uhkaamalla Tanskan linjaa. Samaa vaaditaan myös Venäjää vastaan.

Tanskaa vastaan kentällä ei nähty ollenkaan Fredrik Jenseniä, joka saattaa saada Venäjää vastaan minuutteja. Jensen saattaisi hyvin olla vaihtoehto keskikentän hyökkäävään rooliin, mikäli Lodilla ei peli lähde sujumaan toivotulla tavalla.

Näillä näkymin loukkaantumisesta kärsinyt Nikolai Alho nousee pelaavaan kokoonpanoon. Viime ottelusta kokoonpanon ulkopuolelle jäivät Alhon lisäksi Onni Valakari sekä Thomas Lam. Luultavasti Lam ja Valakari jatkavat kokoonpanon ulkopuolella. Jos Alho nousee kokoonpanoon, luultavasti hänelle tilaa tekee Pyry Soiri.

Suomen arvioitu avauskokoonpano Venäjää vastaan.

Venäjä

Belgian tarjoama tyrmäys voi tuoda muutoksia Venäjän avauskokoonpanoon. Lisäksi Venäjän päävalmentaja Stanislav Tšertšesov totesi ottelua edeltäneessä lehdistötilaisuudessa, että joukkueessa on joitain loukkaantumisia, mutta hän ei lähtenyt paljastamaan pelaajien nimiä tai tarkempia diagnooseja.

Pientä ihmetystä herätti Belgia-ottelussa se, ettei Valencian laitahyökkääjä Denis Tšeryšev mahtunut avaukseen. Tšeryšev pääsi kuitenkin kentälle 29. minuutilla, kun Daler Kuzjajev löi päänsä Timothy Castagnen kanssa yhteen. Tšeryšev teki kuitenkin jo 63 minuutin kohdalla tilaa Atalantassa pelaavalle Aleksei Mirantshukille.

Nopeasta vaihdosta voisi päätellä, että Mirantshuk avaa vasemmalla Suomea vastaan, ja vuoden 2018 MM-kisoissa loistanut Tšeryšev aloittaa jälleen penkillä. Kuzjajevin pelaaminen on kolhun takia epävarmaa.

Tšertšesov totesi ennen Suomi-ottelua, että Dzjuban ja kymppipelaaja Aleksandr Golovinin yhteispeli ei Belgiaa vastaan toiminut. Siitä huolimatta molemmat jatkanevat avauksessa keskiviikkona.

Vasempana laitapakkina aloittanut Juri Žirkov loukkasi reitensä Belgiaa vastaan, ja hänen kisansa ovat ohi. Kokemuksen ja johtajuuden kannalta Žirkov on iso menetys Venäjälle. Vasen laitapuolustaja Fjodor Kudrjashov on palaamassa pelikuntoon, mutta hänen pelaamisensa Suomea vastaan on vielä epätodennäköistä.

Onkin mahdollista, että vasemmalla avaa yleensä oikeana laitapakkina nähty Vjatsheslav Karavajev, joka korvasi Žirkovin myös Belgia-ottelussa.

Vaikka Venäjä päästikin kolme maalia Belgiaa vastaan, se tuskin lähtee tekemään rajuja muutoksia puolustuslinjaansa. Sen sijaan keskikentän keskustassa saatetaan nähdä joitain muutoksia.

Venäjä puolusti Belgiaa vastaan melko tiiviissä 4-4-2-muodossa, mutta Suomea vastaan se nostanee yhden pelaajan ylimpään linjaan ja prässää korkealta. Käytännössä se tarkoittaisi sitä, että oikealla laidalla Belgiaa vastaan pelannut Roman Zobnin laskisi keskikentän kolmikon reunalle ja vasen laita nostaisi ylimpään linjaan prässäämään yhdessä Dzjuban ja Golovinin kanssa.

Maalissa Venäjällä jatkanee kolmesta takaiskusta huolimatta Anton Shunin.

Hyökätessä Venäjän muoto lienee 4-2-3-1, mutta koska Suomi puolustaa matalassa keskiblokissa, tiputtanee Golovin useasti alemmas hakemaan palloa. Tällöin ryhmitys lähentelee 4-3-3:a. Venäjä hakee usein pidempiä syöttöjä kohti Dzjubaa, joka pyrkii pudottamaan pallon kymppialueelle Golovinille. Jos pallo saadaan Golovinille hallitusti, laidat pyrkivät tekemään juoksuja selustaan.

Suomen 5-3-2-muotoa vastaan pitkät syötöt ovat haastavia, vaikka Dzjuba tuleekin voittamaan useita korkeita palloja ilmassa. Suomella on mahdollisuus laittaa Dzjuban ja Golovinin ympärille aina vähintään kaksi topparia sekä kaksi tai jopa kolme keskikentän keskustan pelaajaa.

Kamara ja Sparv kärkkyvät Suomelta kakkospalloja, kun Dzjubaa haetaan. Golovinin vaarana on jäädä tilanteissa liian yksin. Silloin vasemmalta laidalta Mirantshuk saattaa leikata vahvasti keskustaan tuomaan tukea kakkospalloille.

Venäjä varmasti luo painetta Suomen pelinavaamiseen aivan eri tavalla kuin mitä se teki Belgia-pelissä. Tilat syntyvät silloin ensimmäisen ja toisen prässilinjan taakse ja laidoille leveyteen.

Samanlaisia tiloja tuskin kuitenkaan syntyy kymppialueelle kuin esimerkiksi Tanskaa vastaan Pohjanpalon maaliin johtaneessa tilanteessa, koska Venäjällä on selkeämmin kaksi keskikentän pohjapelaajaa. Näin ollen Venäjän topparien eteen ei synny niin helposti isoja tiloja.

Venäjän arvioitu avauskokoonpano Suomea vastaan.

Kommentit

Suomen päävalmentaja Markku Kanerva ennakoi, että Venäjä pyrkii nimeomaan miehittämään keskustaa. Jos laidoilla pelaisivat esimerkiksi Mirantshuk ja Zobnin, ovat he molemmat pelaajia, jotka viihtyvät enemmän keskustassa kuin leveällä. Silloin laitapuolustajat nostavat korkealle.

– Jos he pelaavat wingbackeilla, heillä on erittäin juoksuvoimaiset ja taitavat wingbackit. He pyrkivät miehittämään keskisektorin, mutta wingbackit tuovat leveyttä. Boksissa heillä on useita pelaajia. Pelaajien merkkaaminen on tärkeää. Yksi tärkeä asia on erikoistilanteiden puolustaminen. Heiltä löytyy kokoa ja laatua erikostilanteisiin. Dzjuban alapuolella on neljä pelaajaa, jotka liikkuvat paljon ja pyrkivät luomaan alueellisia ylivoimia. He pyrkivät houkuttelemaan vastustajia pois muodosta ja pelaamaan sen jälkeen tyhjiin tiloihin, Kanerva analysoi ottelupäivän aattona.

Venäjän hyökkääminen on yksinkertaista, mutta tehokasta. Lähes kaksimetrinen Dzjuba on ykköskohde, ja se on ollut esillä myös Suomen harjoituksissa.

– Meillä on kokemusta pelaamisesta isokokoista hyökkääjää vastaan. On tärkeää pitää hänet kaukana maalista. Sieltä löytyvät myös Golovin ja Mirantshuk, jotka ovat taitavia pallolla. Mutta kyllä Dzjuba on ykköskohde keskityksissä. Olemme miettineet, miten saamme estettyä sen, ettei Venäjä saisi pelattua palloa hänelle, Kanerva sanoi.

Suomen oma pallollinen pelaaminen Tanskaa vastaan oli heikkoa. Suomi onnistui Pohjanpalon maalissa purkamaan Tanskan prässin täydellisesti, mutta se oli yksi harvoista kerroista, kun pallonhallinta tuotti toivottua tulosta.

– Syöttötarkkuuden on oltava parempi. Siihen liittyy myös oikein ajoitetut liikkeet. Tätä on painotettu pelaajille. Kysymys on totta kai myös yksilötaidosta. Miten pelaajat pystyvät ahtaassa tilassa palloa käsittelemään. Meillä on erilaisia vaihtoehtoja, miten me puramme prässin. Oli Tanskaa vastaan ja on myös Venäjää vastaan, Kanerva kertoi.

Yksi huolenaihe lienee se, ettei mikään maa saa harjoitella ottelustadionilla Pietarissa ennen varsinaista h-hetkeä. Suomi joutuu siis totuttelemaan Krestovsky Stadiumiin vasta pelin aikana, kun taas Venäjä on jo pelannut yhden ottelun samaisella stadionilla, minkä lisäksi joukkueelle stadion on yleisesti tuttu.

– Kun kisapaikka varmistui ja katsottiin fasiliteetteja, kisapaikka tuli tutuksi. Pelaajille on tietysti tärkeää nähdä valaistus ja kentän pinta. Esimerkiksi kenkävalinta on tärkeä. Mikä se kentän pinta on, että voi valita oikeanlaiset kengät. Tottakai olisi ollut hyvä, että olisimme päässeet tsekkaamaan etukäteen, mutta tilanne on sama kaikille joukkueille, Kanerva totesi.

Suomen keskikenttäpelaaja Joni Kauko ei nähnyt tässä ongelmaa.

– Minulle se on ihan sama, missä ne treenit on. Tärkeämpää on, mitä treeneissä tapahtuu. En usko, että vaikuttaa hirveästi meidän tekemiseen, Kauko painotti.

Kanerva myös muistutti, ettei Venäjä välttämättä laskelmoinut kovinkaan suuria Belgia-ottelusta. Paine varmasti kasvaa Venäjän leirissä. Suomea vastaan isäntämaa lähtee Kanervan mukaan enintään ärsyyntyneenä.

– Itse ainakin laskin, että Belgia voisi Venäjän voittaa. Heillä on kokenut valmentaja, joka on aiemminkin joutunut työskentelemään paineen alla. Hekin ovat varmaan budjetoineet, että Suomelta ne kolme pistettä otetaan. Mutta he eivät olleet tyytyväisiä peli-ilmeeseen ja esitykseen. Se tuo varmaan painetta heille. Tulee varmasti ärsytetty ja aggressiivinen joukkue vastaan, Kanerva arvioi.

Venäjän päävalmentaja Tšertšesov kertoi medialle, että loukkaantumiset ovat tuoneet pientä päänvaivaa Suomi-ottelun alla.

– Olemme palautuneet ensimmäisestä ottelusta. Tilanne on hieman selkeämpi ensimmäisen ottelun jälkeen. Toki muutamiin pelaajiin liittyy kysymysmerkkejä terveystilanteen osalta ja katsomme tilannetta heidän osaltaan illalla.

– En voi kertoa tarkkoja diagnooseja. Emme varmaankaan ole ainoa joukkue, joka kärsii loukkaantumisista tämänkaltaisessa turnauksessa, Tšertšesov kertoi lehdistötilaisuudessa.

Suomen voitto Tanskasta tuli Tšertšesoville yllätyksenä, mutta valmentaja antoi tunnustusta Huuhkajille.

– Tulos oli ehdottomasti jossain määrin yllätys. Mutta Suomen pelaajien asennoituminen otteluun ei ollut minulle yllätys. Suomella on vahva joukkue. He näyttivät sen. He ovat vaikea vastustaja ja valmistaudumme siihen.

– Suomella on kurinalainen joukkue, joka on hyvin organisoitu. He näyttivät sen Tanskaa vastaan. He pelasivat tiiviisti ja Saivat Tanskaa vastaan hyvän tuloksen, Tšertšesov totesi.

Belgia-peli antoi Tšertšesoville paljon vastauksia. Ongelmakohtiin ollaan puututtu harjoituskentällä.

– Pidimme tänään taktisen harjoituksen, jossa kokeilimme erilaisia taktisia vaihtoehtoja. Dzjuban ja Golovinin yhteispeli ei Belgia-ottelussa toiminut, mutta nyt on eri peli. Olen samaa mieltä siitä, että kaikki suunnitelmat eivät toimineet. Kritiikki oli perusteltua.

– Belgia-ottelussa oli erilaisia tapahtumia ja mahdollisuuksia. Nyt tilanne on selkeämpi. Aika näyttää, millä kokoonpanolla lähdemme. Loukkaantumiset vaikuttavat siihen, ja niitä voi tulla vielä lisää ennen ottelua.

EM-kisojen alkulohkon ottelu Suomi-Venäjä käynnistyy kello 16.

Juho Hirvonen
Twitter: @jkhirvonen