UEFA ei antanut lupaa Münchenin stadionvalaistukselle – nähdäänkö nyt koko Saksan halkaiseva sateenkaaririntama?

© Kuva: Getty Images

Euroopan jalkapalloliitto UEFA:n kipuilu sateenkaaritematiikan ympärillä jatkuu. Kampanjoissaan kaikenlaisen syrjinnän vastaiseksi instanssiksi mielellään julistautuva UEFA empi aiemmin jo sitä, onko Saksan kapteeni Manuel Neuerilla lupa käyttää sateenkaarikäsivarsinauhaa. Lopulta lupa heltisi, eikä Saksalle langeteta sakkoja, mutta aivan UEFA:n syrjinnän vastaisten julistusten mukaista ei ole, että se joutuu edes miettimään, onko sateenkaarisymboli ”poliittinen tunnus”.

Siitä UEFA ei kuitenkaan päässyt yli, että Münchenin EM-stadion olisi valaistu suunnitelmien mukaisesti sateenkaaren värein keskiviikon otteluun Saksan ja Unkarin välillä. Erävoitto Unkarin pääministeri Viktor Orbanille, jonka hallitus hyväksyi viime viikolla lain, joka kieltää homoseksuaalisuutta ja seksuaalivähemmistöjä käsittelevän materiaalin lasten- ja nuortenkirjallisuudessa sekä koulujen opetuksessa.

UEFA tiedotti päätöksestään tiistaina.

– UEFA on poliittisesti ja uskonnollisesti neutraali järjestö. Ottaen huomioon tämän erityisen anomuksen poliittisen kontekstin – viestin, joka kohdistuu Unkarin kansallisen parlamentin päätöstä kohtaan – UEFA:n täytyy hylätä anomus, tiedotteessa todettiin.

UEFA kertoi samalla ehdottaneensa Münchenin kaupungille, että stadion valaistaisiin sateenkaarivärein joko 28.6. – Christopher Street Liberation Dayna – tai 3.-9.7., kun Münchenissä vietetään Christopher Street -viikkoa. Münchenissä pelataan EM-kisojen viimeinen peli ja samalla kaupungin ainoa pudotuspeliottelu 2.7., joten laajaa näkyvyyttä värimaailma ei tuolloin saisi.

Saksassa Pride tunnetaan nimellä Christopher Street Day. Nimensä se on saanut samannimisellä kadulla New Yorkissa vuonna 1969 seksuaalivähemmistön edustajiin kohdistuneesta poliisiväkivallasta.

Stadionin sateenkaarivalaistuksen takana oli Saksassa laaja rintama. Anomuksen jätti Münchenin ylipormestari Dieter Reiter, mutta sitä tukivat myös muun muassa Baijerin osavaltion pääministeri Markus Söder, koko Saksan maajoukkue sekä Saksan seksuaalivähemmistöjen oikeuksia puolustava järjestö LSVD.

Nyt muiden bundesliigastadionien uskotaan reagoivan UEFA:n päätökseen valaista omat stadioninsa keskiviikkona sateenkaarivärein. Ainakin Frankfurtissa ja Kölnissä suunnitelmat ovat jo pitkällä.

– Jos kerran München ei saa sitä tehdä, pitää maan muiden stadionien tunnustaa väriä. Nyt näytetään, liigan kollegat. Deutsche Bank Park valaistaan Unkaria vastaan pelattavassa ottelussa sateenkaaren värein. Waldstadion pysyy kirjavana, Eintracht Frankfurtin johtokunnan edustaja Axel Hellmann twiittasi jo maanantai-iltana.

Lähde: Sport1