Ennakkopaketti EM-finaaliin Italia-Englanti: Lähtökohdat, kommentit, arvioidut avaukset ja mistä näet pelin

© Kuva: Getty Images

Kuukauden jalkapallojuhla tulee päätökseen sunnuntaina, kun Italia ja Englanti mittelöivät miesten EM-kisojen voitosta turnauksen loppuottelussa. Finaalinäyttämönä toimii Lontoon Wembley-stadion, jolla Englanti on pelannut yhtä vaille kaikki ottelunsa näissä kisoissa.

Kummatkin joukkueet ovat esiintyneet vakuuttavasti läpi turnauksen, vaikka pudotuspeleissä on haettu pari kertaa voittaja jatko-ottelun ja kertaalleen rangaistuspotkukilpailun kautta.

Italia oli kenties koko lohkovaiheen paras joukkue edeten jatkoon kolmella voitolla ja maalierolla 7-0. Lohkovaiheessa kyytiä saivat Wales, Sveitsi ja Turkki. Neljännesvälierässä haaste kasvoi jo huomattavasti, kun Itävalta pakotti Azzurrin jatko-otteluun maalittoman 90-minuuttisen jälkeen. Itävalta onnistui ensimmäisenä joukkueen maalinteossa Italiaa vastaan, mutta tuleva finalisti oli sitä ennen osunut jo kahdesti.

Artikkeli jatkuu kuvan alla.

Matteo Pessina iski Italian voittomaalin Itävallan verkkoon. Kuva: Getty Images

Puolivälierässä Italia sai vastaansa turnauksen toisen suursuosikin Belgian, joka lähti kisoihin maailmanrankingin kärkimaana. FIFA-rankingin ykkönen onnistui maalinteossa Romelu Lukakun ampumasta pilkusta, mutta Nicolo Barella ja Lorenzo Insigne olivat vieneet Italian aiemmin kahden maalin karkumatkalle. Jälleen 2-1-voitto Azzurrille.

Välierässä nähtiin yksi turnauksen parhaista otteluista, kun Italia ja Espanja ottivat mittaa toisistaan. Viihdyttävän kamppailun voittaja selvisi vasta rangaistuspotkukilpailussa, johon päädyttiin 1-1-tilanteen myötä. Kummatkin tyrivät ensimmäiset pilkkunsa, mutta sen jälkeen Italia ei erehtynyt. Loppusilauksesta vastasi Jorginho, joka laukaisi tavaramerkkinään tunnetun hypähdyspilkun satavarmasti sisään.

Myös Englanti pelasi lohkovaiheen tappioitta, mutta se sai myös kritiikkiä osakseen. Omissa ei soinut kertaakaan, mutta Englanti heilutti verkkoa toisessa päädyssä vain kahdesti, kummallakin kerralla Raheem Sterlingin toimesta.

Neljännesvälierä Saksaa vastaan antoi jo syytä uskoon. Sterling osui jälleen ja myös Englannin kapteeni Harry Kane sai viimein maalihanansa auki 2-0-voitossa. Puolivälierä Ukrainaa vastaan oli silkkaa yhtää päätyä; Englanti voitti pelin 4-0 näytöstyyliin.

Artikkeli jatkuu kuvan alla.

Harry Kane on noussut vaikean alkulohkovaiheen jälkeen taistelemaan turnauksen maalikuninkuudesta. Kuva: Getty Images

Välierässä vastaan asettui Tanska, joka ajoi Englannin ensimmäisenä joukkueena tappioasemaan. Tanska siirtyi johtoon Mikkel Damsgaardin upealla vapaapotkulla, mutta Englanti tuli vain hetkeä myöhemmin tasoihin Simon Kjærin omalla maalilla. Ottelun edetessä paine Tanskan maalilla kasvoi ja kulminoitui lopulta jatko-ottelussa rangaistuspotkuun, joka on herättänyt paljon keskustelua. Sterling meni helpohkosti nurin Tanskan rangaistusalueella ja Kane pyssytti pilkulta Englannin voittomaalin.

Kumpaakin tämän vuoden finalistia on yhdistänyt erityisesti se, että ne eivät meinaa päästää maaleja millään. Englantia on rokotettu vain kertaalleen ja Italiakin on poiminut pallon verkostaan kolmesti, jos rangaistuspotkukilpailua ei lasketa.

Kommentteja

Välierässä Englanti päihitti Tanskan, joka oli turnaukseen lähdettäessä yksi maailman kovavireisimmistä maajoukkueista. Englannin päävalmentaja Gareth Southgate tietää, että sunnuntaina on vastassa vielä astetta kovempi vastustaja.

– Muistaakseni Tanska on hävinnyt vain neljä peliä noin 30:sta. Italian tilastot ovat vielä paremmat, sanoi Southgate Talksportille.

– Se on ollut huippujoukkue parin viime vuoden ajan. Olemme seuranneet heidän kehitystään läheltä. Tunnemme heidän pelitapansa.

– He pelaavat mahtavalla energialla ja tyylillä. Heitä vastaan on vaikea tehdä maaleja, kuten aina, joten he ansaitsevat ehdottomasti paikkansa finaalissa. He ovat päihittäneet kaksi huippujoukkuetta, Belgian ja Espanjan, päästääkseen tänne.

– Tämä on isoin mahdollinen testi meille. Meillä on päivä vähemmän aikaa palautua, mutta meidän on valmistauduttava, ja on tietysti mahtava mahdollisuus päästä haastamaan heidät.

Artikkeli jatkuu twiitin alla.

Italian päävalmentaja Roberto Mancini muistutti EM-kisojen virallisilla sivuilla, että vain voittajat jäävät ihmisten mieliin.

– Loppuotteluun pääseminen on jo hyvä saavutus, mutta se ei riitä. Vasta se lasketaan menestykseksi, jos voitamme sunnuntaina. Olemme pärjänneet hyvin, mutta päivän päätteeksi vain voitot lasketaan.

– Meidän on painostettava Englantia ja yritettävä mennä johtoon. Heillä on selkeästi mahtava joukkue, niin fyysisesti kuin teknisesti. Heillä on lujaa taisteleva joukkue. Taistelu tulee jatkumaan päätösvihellykseen asti.

– Tämä on silti jalkapallo-ottelu, joten meidän on pelattava keskittyneesti mutta myös iloisesti. Jalkapalloa ei voi pelata kireänä tai ärtyneenä. Siihen tarvitaan oikeanlaisia paineita ja siitä on myös nautittava. Se on ainoa tapa voittaa finaali.

– Pitää pystyä sopeutumaan erilaisiin tilanteisiin, jos haluaa mennä turnauksessa päätyyn asti. Oli kyse sitten EM- tai MM-kisoista.

– Jokaista peliä ja vastustajaa ei voi dominoida, koska tulee myös hetkiä, jolloin pitää kärsiä ja hetkiä, jolloin kaikki ei mene suunnitellusti. Vastustaja voi tehdä odottamattomia asioita, ja niihin on mukauduttava.

Artikkeli jatkuu twiitin alla.

Huippuvalmentaja Antonio Conten mielestä Italia on ollut nimenomaan joukkueena parempi kuin yksikään muu kisamaa.

– Italia ansaitsee täysin finaalipaikkansa, koska he ovat osoittaneet olevansa kokonaisvaltaisempi joukkue kuin yksikään vastustajistaan. Se on kykeneväinen hoitamaan erilaiset pallolliset ja pallottomat tilanteet.

– Se on koko ajan pyrkinyt pitämään kiinni omista ideoistaan, identiteetistään ja tyylistään, mutta me olemme myös pystyneet sopeutumaan vastustajan fyysisiin, teknisiin ja taktisiin ominaisuuksiin löytääksemme parhaan tavan tavoitella maksimitulosta.

– Italiaa on vaikea voittaa, koska me emme ole juuri koskaan valmistautumattomia. Me emme jätä tiloja ja me pakotamme aina [vastustajan] monimutkaisiin ratkaisuihin.

– Meillä on myös Gianluigi Donnarumman, Leonardo Bonuccin ja Giorgio Chiellinin muodostama muuri. Minusta Donnarumma on yksi maailman kolmesta parhaasta maalivahdista. Mitä voimme sanoa Bonuccista ja Chiellinistä? He haistavat veren vielä tuhannen taistelun jälkeenkin. Voittajamentaliteetti, luonne, vahvuus. Vaikeilla hetkillä he ovat kerrassaan huippupelaajia roolissaan.

Artikkeli jatkuu kuvan alla.

Italian Giorgio Chiellini (vas.) ja Leonardo Bonucci ovat pelanneet urallaan 325 ottelua yhdessä. Kuva: Getty Images

Englanti on Conten mukaan vaarallisimmillaan, kun se pääsee vastustajan aggressiivisen prässin alta pois ja nopeasti hyökkäämään.

– He yrittävät aina iskeä yksi vastaan yksi -tilanteilla, toisin kuin Espanja, jolla oli tapana syöttää taaksepäin. Monet ylistävät Harry Kanea hänen kyvystään tulla palloa vastaan ja pelata joukkueen kanssa, kuten tasoituksessa Tanskaa vastaan. Tietty hän on hyvä myös siinä, mutta rangaistusalue on se paikka, missä hän on kliinisimmillään. Valmentajana pitäisin hänet aina siellä, koska hän tekee tuhoa.

– Englannin heikko kohta on se, jos heidän puolustustaan prässätään, kun he rakentavat peliä alhaalta. He eivät ole yhtä hyviä prässin purkamisessa kuin Espanja. Mutta jos vastustaja on erittäin aggressiivinen prässissään ja he pääsevät sen alta pois, niin kannattaa varoa heidän nopeita hyökkääjiään.

Arvioidut avaukset

Italia 4-3-3

Donnarumma; Di Lorenzo, Bonucci, Chiellini, Emerson; Jorginho, Verratti, Barella; Chiesa, Immobile, Insigne

Englanti 4-2-3-1

Pickford; Walker, Stones, Maguire, Shaw; Phillips, Rice; Saka, Mount, Sterling; Kane

Mistä näet ottelun

Yle näyttää ottelun tuttuun tapaan Yle TV2:lla ja suoratoistopalvelussaan Yle Areenassa. Ottelu potkaistaan käyntiin klo 22.00 ja Ylen lähetys alkaa klo 20.00.

Hyppää kisojen LIVE-seurantaan!

Artikkelia päivitetään.


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.