Sveitsi oli monien mielestä yksi EM-kisojen positiivisimmista ilmestyksistä. Lohkovaiheessa ei nähty kenties vielä hehkeintä loistoa, mutta pudotuspelivaiheessa Sveitsi oli sisukas, positiivinen ja peräänantamaton. Neljännesvälierissä se nousi Ranskaa vastaan kahden maalin takaa 3-3-tasapeliin, ja pudotti hallitsevan maailmanmestarin rangaistuspotkukisassa.

Puolivälierässäkin Sveitsi nousi maalin takaa tasoihin, mutta Remo Freulerin punainen kortti mutkisti haastetta huomattavasti. Yann Sommerin huippuottelu pakotti Espanjan kuitenkin jälleen jatkoajalle ja rankkarikisaan, ja tällä kertaa alppimaa poistui kentältä häviäjänä.

Kansainvälinen lehdistö suitsutti Sveitsiä pelin jälkeen estoitta, ja valmentaja Vladimir Petkovickin korosti, kuinka joukkue hyvästeli areenat tappiosta huolimatta päät pystyssä. Nyt 57-vuotias Petkovic on kuitenkin entinen Sveitsin maajoukkuevalmentaja. Sveitsin jalkapalloliitto tiedotti tiistaina, että Petkovicin vuoden 2022 loppuun ulottunut sopimus on päätetty purkaa etuajassa.

Syy sopimuksen purkuun on se, että Petkovic palaa seurajoukkuevalmennuksen pariin. Hän teki Ligue 1 -seura Girondins Bordeaux’n kanssa kolmivuotisen sopimuksen ja luotsaa joukkuetta ensi kerran jo lauantain harjoitusottelussa Troyesia vastaan.

– Maajoukkuevalmentaja Vladimir Petkovic jättää Sveitsin jalkapalloliiton ja siirtyy Girondins Bordeaux’hin. Paljon kiitoksia seitsemästä menestyksekkäästä vuodesta ja kaikkea hyvää Bordeaux’hin, Sveitsin jalkapalloliitto twiittasi.

Kaikkiaan 78 maaottelussa ja kolmissa arvokisoissa Sveitsiä luotsannut Petkovic on Sveitsin A-maajoukkuehistorian pitkäaikaisin päävalmentaja. Hänen edellinen seurajoukkueensa oli Lazio, jota hän valmensi vuosina 2012-2014. Aiemmin Petkovic oli valmentanut muun muassa Luganoa, Bellinzonaa ja Young Boys Berniä.

FC Girondins de Bordeaux

@girondins
Bienvenue coach 🔵⚪
➡ bit.ly/3kYQIWd

Ligue 1:n valmentajamarkkinoilla on käynyt melkoinen myllerrys viime kauden jälkeen. Tiettävästi ainakin yhdeksän seuraa 20:stä lähtee kauteen uuden valmentajan ohjeistamana.