EM-sankari Lukas Hradecky palasi Kööpenhaminan tunteiden vuoristorataan: ”Ei voi olla niin, että traumatisoituneiden pelaajien täytyy tehdä päätös”

© Kuva: Getty Images

Suomen miesten A-maajoukkueen historiallinen ensimmäinen EM-turnaus tultaneen muistamaan Suomessa ennen kaikkea kahdesta asiasta: Huuhkajien ensimmäisestä voitosta sekä Tanskan tähtipelaajan Christian Eriksenin henkeä uhanneesta sydänkohtauksesta. Molempien tapahtumien näyttämönä oli Kööpenhaminan Parken-stadion, joka jää siksikin vahvasti suomalaiseen jalkapallohistoriaan.

Suomen 1-0-voittomaalin Tanskasta viimeisteli Joel Pohjanpalo, mutta toinen suuri sankari oli ”Jollen” seuratoveri, loistavat EM-kisat pelannut Lukas Hradecky. 31-vuotias Hradecky torjui Tanskaa vastaan rangaistuspotkun ja oli siten merkittävästi myötävaikuttamassa Suomen voittoon.

Hradecky aloitti juuri seitsemännen kautensa Saksan Bundesliigassa, ja ensimmäisensä Bayer Leverkusenin kapteenina. Maalivahti antoi pitkän haastattelun saksalaiselle Spoxille, ja palasi keskustelussa muun muassa Suomen EM-kisojen debyyttiottelun kauhun hetkiin.

– Eriksenin tapaus on edelleen mielessäni, sillä se oli joukkuetovereilleni ja minulle äärimmäistä tunteiden vuoristorataa. Lopussa saimme ensimmäisen voittomme EM-tasolla, mutta olisimme tietenkin toivoneet sen tapahtuvan toisenlaisissa olosuhteissa. Siitä kaikesta ei ollut helppoa päästä yli, Hradecky vastasi.

– Eriksenin tuupertuminen oli kauheaa ja näytti erittäin merkilliseltä. Vaikka olinkin tapahtuneesta kaukana, tajusin nopeasti tilanteen vakavuuden. Christian oli täysin poissa.

– Sellaiseen ei yksinkertaisesti ole varautunut, eikä tiedä, mitä siinä tilanteessa pitäisi tehdä. Siksi nostankin hattua Simon Kjaerille, Kasper Schmeichelille ja muille Tanskan pelaajille siitä, mitä he silloin tekivät.

Hradecky pelasi ennen Saksaan siirtymistään kuusi kautta Tanskassa. Hän kertookin keskustelleensa kentällä myös vanhojen pelikaveriensa kanssa, kun Erikseniä hoivattiin.

– Kuulimme muutamassa minuutissa, että kyseessä on todellakin sydänvaiva. Se, että lääkintähenkilöstö palautti niin nopeasti hänen elintoimintonsa, on etenkin pandemia-aikana vahva merkki siitä, kuinka tärkeitä ovat tuollaiset arjen sankarit, jotka yleensä jäävät vaille huomiota.

Ottelu oli keskeytynyt 107 minuutin ajan, ennen kuin sitä monien yllätykseksi päätettiin jatkaa. Hradecky kertoo pelaajien riisuneen kopissa kenkänsä, seuranneen tilanteen kehitystä kännyköiltään ja olettaneen, ettei peliä enää jatkettaisi.

– Jossain vaiheessa kapteenit tapasivat pelaajatunnelissa, mutten tiedä vieläkään, mitä vaihtoehtoja tanskalaisilla ylipäätään oli. Me päätimme tukea heidän ehdotustaan, olipa se mikä tahansa. Lopuksi tuomari tuli koppiin ja sanoi, että peliä jatketaan.

– Olin rehellisesti sanottuna hieman järkyttynyt, sillä en ajatellut niin tapahtuvan. Toisaalta olisi ollut kaikille hyvin vaikeaa nukkua yön yli ja pelata seuraavana päivänä. Kukaan ei olisi silloin saanut silmiään ummistettua.

– Kun selvisi, että tanskalaiset olivat jutelleet Christianin kanssa ja hän oli taas tajuissaan, oli varmaan paras mahdollinen päätös jatkaa peliä.

Hradecky toivoo, että FIFA ja UEFA laatisi jatkossa selkeät toimintamallit, mitä vastaavanlaisissa poikkeustilanteissa noudatettaisiin. Epätietoisuus ei palvellut Kööpenhaminan illassa ketään.

– Sellaista tarvitaan ilman muuta. Tarvitaan selkeä protokolla, mitä tuollaisissa tilanteissa tehdään. Se auttaisi kaikkia osallisia.

– Ei voi olla niin, että mahdollisesti traumatisoituneiden pelaajien täytyy päättää, mitä tehdään. Jalkapallossakin on kyse ihmisistä, kuten tämäkin tapaus selkeästi osoitti. He ovat tärkeimpiä. Siksi tarvitaan selkeä sääntö, jossa prioriteetti on inhimillisessä eikä taloudellisessa näkökulmassa, Hradecky sanoo.

Hradecky torjui ottelussa hienosti Tanskan Pierre-Emile Højbjergin ampuman rangaistuspotkun. Toimittaja kysyi, kävikö maalivahdin mielessä päästää Højbjergin yritys maaliin myötätunnosta tanskalaisten vaikeaa tilannetta kohtaan, mutta sen mahdollisuuden suomalainen torjui ykskantaan.

– Se ei ollut minulle minkäänlainen vaihtoehto, vaikka minun kävikin heitä tietysti todella sääliksi.

– Jos kapteenit olisivat päättäneet, että peli tuomitaan päättyneeksi 0-0, se olisi käynyt meille. Kun peliä kuitenkin jatkettiin, tulivat tanskalaiset täynnä puhtia ulos kopista, haluten voittaa pelin Christianille.

– Tämä kuulostaa tietysti tässä kontekstissa hölmöltä, mutta kentällä ollaan ammattilaisia ja tehdään kaikkemme voittaaksemme. Niin tanskalaisetkin tekivät. Se, mihin he lopulta EM-kisoissa ylsivät, oli aivan mahtavaa, Hradecky kehaisi.


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.