Ennakko otteluun Fenerbahce-HJK: Mistä näet pelin, poissaolijat, kuntopuntari ja valmentajien kommentit

© Kuva: Getty Images

HJK:lla on jälleen tänään edessään valtavan iso ja tärkeä ottelu. Veikkausliigan hallitseva mestari HJK on pelannut toistaiseksi erinomaisen kauden eurokentillä, aivan kuten Kuopion Palloseurakin.

HJK on jo varmuudella selvittänyt tiensä lohkovaiheeseen. Auki on vain se, pelataanko lohkovaiheen pelejä Eurooppa-liigassa vai uudessa Konferenssiliigassa – joka tapauksessa kuitenkin torstaisin.

Koska karsinnoissa on edetty playoff-vaiheeseen, ovat myös vastustajat tässä vaiheessa kivikovia. KuPS etenee Konferenssiliigan lohkovaiheeseen vain, jos se järjestää jättisensaation ja pudottaa kivikovan bundesliigaseuran Union Berlinin. HJK:n Eurooppa-liigan paikan tiellä on puolestaan yhtä kova Fenerbahçe. Otteluparin häviäjälle on joka tapauksessa tarjolla lohkovaiheen pelejä Konferenssiliigassa.

KuPS:n kamppailu Union Berliniä vastaan Helsingin Olympiastadionilla alkaa kello 19. Tässä ennakkojutussa keskitytään kuitenkin kello 21.45 alkavaan otteluun Fenerbahçe-HJK.

Mistä näet pelin?

Ottelu Fenerbahçe-HJK on katsottavissa suorana lähetyksenä Elisa Viihde Viaplay -palvelussa sekä televisiossa V Sport jalkapallo -kanavalla. Molemmat ovat maksullisia palveluita. Ottelun selostaa Mikko Innanen. Ottelu käynnistyy kello 21.45, ja lähetys starttaa kymmenen minuuttia aemmin.

Niin ikään ensi viikon torstaina pelattava KuPS:n vierasottelu Berliinin An der Alte Försterei -stadionilla nähdään suorana lähetyksenä Elisa Viihde Viaplayssa ja V Sport jalkapallo -kanavalla. Tuolloin selostushommia hoitaa Mikko Aaltonen.

Poissaolot

Fenerbahçe:

Serdar Dursun (solisluumurtuma)
Dimitrios Pelkas (olkapäävamma)
Enner Valencia (loukkaantunut)
Mert Hakan Yandas (nivusvamma)
Mbwana Samatta (ei rekisteröity otteluun)
Ozan Tufan (siirtyy Watfordiin)

LUE MYÖS: HJK:lle helpotusta – Fenerbahce luopui EM-kisoissa säväyttäneestä tähtipelaajastaan

HJK:

Atomu Tanaka (polvivamma)
Markus Halsti (loukkaantunut, epävarma)

Ottelu on Fenerbahçelle siinäkin mielessä merkittävä, että sen kotiotteluun päästetään yleisöä ensimmäisen kerran lähes puoleentoista vuoteen. Viimeksi Fenerbahçen kotiottelussa on ollut yleisöä 7.3.2020, sarjaottelussa Denizlisporia vastaan.

Nyt katsomoon otetaan ainoastaan kaksi koronarokoteannosta saaneita katsojia, ja korkeintaan puolet stadionin kapasiteetista. Kyseessä on siis muun muassa Mesut Özilille ja Attila Szalaille ensimmäinen kerta, kun he pääsevät pelaamaan Fenerbahçen kotiyleisön edessä.

Kuntopuntari

Fenerbahçe (V-V-T-V-T)

15.8. Adana Demirspor – Fenerbahçe 0-1 F: Özil (Turkin Superliiga)
9.8. Giresunspor – Fenerbahçe 1-3 F: Szalai, Dursun, Valencia (harjoitusottelu)
4.8. Fenerbahçe – Kiovan Dynamo 1-1 F: Pelkas (harjoitusottelu)
31.7. Fenerbahçe – SpVGG Greuther Fürth 3-2 F: Miha Zajc, Dursun 2 (harjoitusottelu)
28.7. Fenerbahçe – Zwolle 2-2 F: Marcel Tisserand, Valencia (harjoitusottelu)

HJK (V-V-V-T-T)

15.8. HJK – IFK Mariehamn 1-0 H: Olusanya (Veikkausliiga)
12.8. HJK – Neftchi Baku 3-0 H: Ro. Riski 2, Ri. Riski (Eurooppa-liiga)
7.8. KTP – HJK 0-1 H: Valencic (Veikkausliiga)
3.8. Neftchi Baku – HJK 2-2 H: Ro. Riski, Jair (Eurooppa-liiga)
31.7. HJK – SJK 0-0 (Veikkausliiga)

Valmentajien kommentit

Vitor Pereira (Fenerbahçe):

– Pelaamme fyysisesti erittäin vahvaa ja organisoitunutta joukkuetta vastaan. Heillä on hyviä pelaajia, jotka voivat nousta esiin. Tietysti HJK:n ottelurytmi on meitä parempi, koska heidän liigansa on ollut käynnissä jo pitkään.

– Meidän täytyy kunnioittaa vastustajaamme, pelata omaa peliämme, osoittaa laatumme ja näyttää joukkuehenkeä. Meidän täytyy saada kotifaniemme edessä hyvä tulos ennen toista osaottelua.

– Haluamme antaa kuvan joukkueesta, joka on aggressiivinen, prässäävä, palloa pitävä, ja nopeita ja dynaamisia tilanteenvaihtoja tekevä. Olemme vaikeassa tilanteessa, sillä kahdella pelaajallamme (Dursun ja Pelkas) on loukkaantuminen, joka pitää heidät pitkään sivussa.

Vitor Pereira painotti lehdistötilaisuudessa joukkueen taktista muuntautumiskykyä, sillä vaikka Fenerbahçen uumoillaankin aloittavan pelin kolmen topparin linjalla, on joukkueen hänen mukaansa oltava valmis vaihtamaan neljän linjaan vaikka kesken pelin. Lisäksi hän myönsi avoimesti, että Fenerbahçe etsii joukkueeseen kuumeisesti vielä uutta hyökkääjää.

Valencian ja Dursunin ollessa sairastuvalla Fenerbahçen hyökkäysosasto on tällä hetkellä pahasti varamiehinen. Olikin pieni yllätys, ettei Pereira nimennyt Mbwana Samattaa Eurooppa-liigan kokoonpanoon lainkaan. Pereira perusteli tansanialaiskärjen jättämistä rannalle itseluottamusongelmilla.

Fenerbahçe on pelannut viime kauden jälkeen vain yhden tosipelin, Turkin Superliigan avauskierroksella. Eurooppa-liigassa se aloittaa vasta playoff-kierrokselta, mutta harjoitusotteluita se on pelannut paljon, koviakin vastustajia vastaan.

Toni Koskela (HJK):

– Hieno peli ja mahdollisuus tiedossa. Fenerbahçe on hyvin selkeä joukkue organisoinnin suhteen. Siihen päälle heillä on muutama erittäin hyvä yksilö, Özil etunenässä.

– Niin kuin kaikissa joukkueissa, myös Fenerbahçella on kuitenkin heikkoutensa. Se on tietenkin itsestään selvää, että hyvän tuloksen saamiseksi meidän pitää huomenna onnistua korkealla tasolla niin joukkueena kuin yksilötasolla, mutta me voimme lähteä hyvällä itseluottamuksella tekemään samoja asioita, jotka ovat tuoneet meille tähänkin asti menestystä.

Lähteet: HJK:n kotisivutUEFA:n kotisivutWorld Today NewsRemo News ja Transfermarkt