Huuhkajien laitapelaajan Pyry Soirin seurajoukkue Esbjerg fB on ollut heinä-elokuussa erikoisessa tilanteessa. Esbjergin pelaajisto julkaisi heinäkuun lopussa avoimen kirjeen, jossa se syytti valmentaja Peter Hyballaa ammattitaidon puutteesta ja asiattomasta käytöksestä. Saksalaisvalmentaja Hyballa vastasi nopeasti syytöksiin, ja latasi vastavuoroisesti kyseessä olevan ”salaliiton” ja ”hyvin ilkeän kiusaamisen”.

Oli taustalla sitten kiistat Hyballan kanssa tai eivät, on Esbjerg joka tapauksessa päättänyt vahvistaa valmennustiimiään legendaarisella hollantilaispelaajalla Rafael van der Vaartilla. 38-vuotias Van der Vaart on nimitetty Esbjergin apulaisvalmentajaksi ja seuran lähettilääksi.

Seuran tiedotteen mukaan Van der Vaartin tehtävänä on ”kehittää ja parantaa pelaajia, toimintaolosuhteita ja ympäristöä niin kentällä kuin kentän ulkopuolellakin”.

Van der Vaart teki komean uran hyökkäävänä keskikenttäpelaajana pelaten ammattilaisuransa aikana kaikkiaan 546 virallista seurajoukkueottelua (175 maalia, 117 maalisyöttöä). Pisimpään hän pelasi Hamburger SV:ssä, mutta Van der Vaart edusti myös Real Madridia, Ajaxia, Tottenhamia, Real Betisiä ja FC Midtjyllandia. Van der Vaart pelasi myös Hollannin maajoukkueessa komeat 109 ottelua edustaen maataan viisissä arvokisoissa.

Sattumaa ei Esbjergiin päätyminen ole, sillä Esbjerg jäi Van der Vaartin uran viimeiseksi seuraksi ennen kuin hän nosti nappikset naulaan vuonna 2018.

Pestiin liittyy myös henkilökohtaisia syitä, sillä Van der Vaartin 15-vuotias poika Damian on pelannut viime vuodesta lähtien Esbjergin juniorijoukkueissa. Van der Vaartin naisystävä Estavana Polman pelaa puolestaan ammatikseen käsipalloa Esbjergin joukkueessa, joten seudulle asettuminen on ollut hyvin loogista. Van der Vaart itse heittää tätä nykyä dartsia ammattilaistasolla.

– Van der Vaart antaa työntekijöillemme ja joukkueillemme kentällä ja kentän ulkopuolella arvokkaita neuvoja ja tekee töitä sen eteen, että seuran asema paranee kaikkien kohderyhmiemme, myös fanien ja sponsorien silmissä, Esbjergin johtokunnan jäsen Paul Conway totesi kiinnityksen syistä.

Esbjergin alkukausi Tanskan toisella sarjatasolla on ollut vaikea, sillä se on saanut kolmesta ottelustaan vain yhden pisteen. Maaliero on kehno 2-9.

Lähde: Transfermarkt