Raportti: HJK jyräsi Jerevanissa alivoimaisen Alashkertin yli – komeita maaleja ja punainen kortti

© Kuva: Juha Tamminen

HJK jatkoi torstaina Konferenssiliigan lohkovaiheen taivaltaan Armenian Jerevanissa Alashkert FC:ta vastaan. Kumpikin joukkueista hävisi lohkon ensimmäisen ottelunsa, joten pelin voi sanoa olleen erittäin tärkeä molemmille.

Republican-stadionilla käyty ottelu sisälsi historian havinaa myös kotijoukkueelle. Alashkert on ensimmäinen armenialaisjoukkue, joka on selvitynyt UEFA:n alaisten seurajoukkuekilpailujen lohkovaiheeseen.

HJK lähti peliin pitkä maaliton putki riesanaan ja hieman siipirikkoisena. Lucas Lingman ei vielä Jerevaniin matkustanut, vaikka on jo Toni Koskelan mukaan pelikunnossa. Kyseessä oli varotoimenpide.

Lisäksi Klubilta sivussa olivat muun muassa Daniel O’Shaughnessy ja Atomu Tanaka. Sen sijaan Tim Sparv tuli suoraan avaukseen ja Markus Halsti palasi penkille tuomaan kokemusta.

Ottelu Jerevanissa päättyi HJK:n tyylipuhtaaseen 4-2-voittoon.

Tehottomuuden kanssa tuskaillut Filip Valenčič nautti Jerevanin lohkopelistä. Kuva: Juha Tamminen.

Avausjakso tarjosi valtavasti tapahtumia. Kotijoukkueen kapteeni Artak Grigoryan otti keltaisen kortin jo toisella minuutilla. Alashkert tuli muutenkin todella kovaa alusta asti ja prässäsi ylhäältä sekä pelasi fyysisesti.

Helsinkiläisten maaliton putki katkesi upeasti heti alkuun. Filip Valenčič pääsi oikeastaan käynnistämään ensimmäistä kertaa HJK:n hallitun hyökkäyksen. Hän yritti pelata pallon vasemmalle kaistalle Roope Riskille.

Pallo kimposi Alashkertin puolustuksen jaloista sopivasti Riskin juoksulinjalle, joka pääsi pelaamaan pelivälineen veljelleen Riku Riskille.

Armenialaiset hallitsivat tapahtumia hivenen, mutta Hugo Keto torjui Alashkertin lähentelyt hienosti. Pelin 24. minuutilla tilanne kuitenkin vaikeutui.

Vaarattoman näköisestä tilanteesta Sparv pudotti pallon alaspäin, mutta ei huomannut Jose Embalon odottelevan siellä. Portugalilaiskärki tasoitti pelin varsin halpaan tyyliin.

Embalo aiheutti paljon ongelmia Klubille avausjaksolla. Alashkert oli muutenkin kuskin paikalla, mutta HJK lähti aggressiivisesti vastaan aina tilanteen tullen.

Grigoryan rikkoi 36.minuutin kohdalla läpiajoon kirmannutta Roope Riskiä. Kapteenin murheellinen ilta päättyi suoraan punaiseen korttiin.

Artak Grigoryanin iltapuhde oli surullinen. Ulosajo avasi HJK:lle kunniakujan voittoon. Kuva: Getty Images.

HJK pääsi siis jatkamaan toisella jaksolla miesylivoimalla ja otti hallinnan itselleen jo avausnelivitosen lopussa.

Toisella jaksolla HJK vyörytti hyökkäyksiä aivan erilaiseen tapaan kohden Alashkertin päätyä. Miesylivoima näkyi ja armenialaiset eivät voineet enää prässätä samaan tapaan kuin avausjaksolla.

Helsinkiläiset saivat muutamiakin lupaavia saumoja lisämaaleihin heti jakson alkuun. Toni Koskela oli ottamassa jo Santeri Hostikan ja Casper Terhon kentälle ottelun 55. minuutin tuntumassa.

Kaksikko odotteli jo sivurajalla, mutta Roope Riski petasi samaan aikaan armenialaisten rangaistusalueella Valenčičin nokikkain maalivahti David Yurchenkon kanssa. Slovenialainen sijoitti pallon sisään ja Koskela veti vaihtonsa pois.

Alashkertin henki ja puhti vaikuttivat lopahtaneen maaliin. HJK tuli jatkuvasti uudestaan ja vain seitsemän minuuttia edellisestä Roope Riski viimeisteli 3-1-maalin.

Hän otti pallon boxissa haltuun ja nikkasi sen ensin hallitusti yli vastaan tulleen Yurchenkon ja sitten sijoitti pallon tyhjiin.

Jos Roopella on Veikkausliigassa ollut hiljaisempaa, niin uskomaton formi eurokentillä sen kuin jatkuu. Osuma oli hänen yhdeksäs tämän kauden europeleissä.

HJK teki kolmannen maalinsa jälkeen kolme vaihtoa. Kentältä poistuivat Sparv, Luis Murillo ja Riku Riski. Kentälle Janne Saksela, Casper Terho sekä Santeri Hostikka.

Klubi otti kentälle tuoreita jalkoja pelatessaan ylivoimalla ja kahden maalin johdossa. Helsinkiläiset kontrolloivat pelitapahtumia varsin täydellisesti.

Se rauhoitti pelin ja kierrätti palloa. HJK pakotti Alashkertin ryhmän juoksemaan pallon perässä ja kuluttamaan energiansa loppuun.

Toni Koskelan miehistölle helpottava voitto ja ennen kaikkea useita maaleja kuivan kauden päätteeksi. Kuva Juha Tamminen.

HJK pystyi lopulta loppua kohden liki säästelemään. Pienenä huolenaiheena helsinkiläisittäin Jair poistui kentältä sen näköisenä, että jokin pieni tälli saattoi brasilialaiselle tulla.

Hän näytti penkillä kuitenkin hyväntuuliselta, joten tuskin mitään vakavaa ainakaan.

Helsinkiläisten uskollisia kannattajia oli matkustanut pitkän matkan Jerevaniin ja lopulta se vaiva varmasti kannatti. Ilman paitaa katsomossa juhlineet helsinkiläiskannattajat pääsivät todistamaan omiensa upeaa voittoa.

Alashkertin surullinen toinen puoliaika kulminoitui tilanteeseen, jossa Aghvan Papikyan koitti pelin 85. minuutilla filmata rangaistuspotkun. Erotuomari Horațiu Feșnic näytti hänelle kuitenkin keltaista korttia kalastelustaan.

Lopulta aivan lisäajan lopulla Alashkert kavensi pelin upealla laukauksella. Aleksander Glisic paukautti pallon aivan maalin kattoon.

Armenialaiset nostivat vielä kertaalleen ryhmänsä ylös riskillä ja Hostikka löysi vielä Anthony Olusanyan, joka sijoitti pallon komeasti reppuun ja sinetöi 4-2-loppulukemat.

HJK voitti ottelun täysin ansaitusti ja vei toista puoliaikaa aivan täysin. Alashkert oli hieman pelitapahtumien päällä avausjaksolla, mutta Grigoryanin törttöily pilasi kotijoukkueen pelin täysin.

Maalinteko-ongelmissa vaeltaneet tähtihyökkääjät osuivat nyt ja tämä lienee itseluottamuksen kannalta erinomaista helsinkiläisille myös kotoiseen liigaan.

Lohkon toisessa kamppailussa LASK Linz ja Maccabi Tel Aviv tasasivat pisteet lukemin 1-1.

Lopputulos: Alashkert – HJK 2-4


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.