Ennakko Konferenssiliigan peliin HJK-LASK – mistä näet pelin, kokoonpanot, kuntopuntarit ja kommentit

© Kuva: Juha Tamminen

HELSINKI. HJK aloittaa historiallisen Konferenssiliigan lohkovaiheensa torstaina 16. syyskuuta kello 19.45. Ottelu pelataan Bolt Arenalla Helsingissä. Vastaansa Klubi saa Itävallan Bundesliigan viime kauden nelosen LASK Linzin.

Itävaltalaiset tulivat lohkoarvonnassa niin sanottuna ykköskorin joukkueena A-lohkoon, johon myös HJK lopulta päätyi.

LASK on totta kai kivikova joukkue, jonka transfermarkt-arvo lähentelee 31 miljoonaa euroa. Tämä lienee kuitenkin erittäin otollinen hetki kohdata siipirikkoinen ja sekavassa tilassa vaeltelevat linziläiset.

A-lohkon muut joukkueet ovat Alashkert Armeniasta ja Maccabi Tel Aviv Israelista. Nämä kaksi kohtasivat jo lohkon avauskamppailussa tiistaina 14. syyskuuta. Kotijoukkueena pelanneet israelilaiset voittivat pelin 4-1.

HJK pääsee pelaamaan eurolohkoja nyt kolmatta kertaa. Vuonna 1998 helsinkiläiset selvisivät sensaatiomaisesti Mestarien liigaan. Sitten vuonna 2014 oli vuorossa Eurooppa-liigan lohkovaihe. Eli HJK on nyt päässyt kaikkien kolmen olemassa olevan kilpailun lohkovaiheeseen kertaalleen.

Tällä kertaa suomalaisjoukkue tavoittelee ehdottoman vakavissaan myös jatkopaikkaa lohkosta.

Kuntopuntari

Viisi edellistä ottelua: HJK (V-T-H-V-H)

 • 11.9. FC Inter – HJK 1-3 (Veikkausliiga)
 • 29.8. HJK – KuPS 1-1 (Veikkausliiga)
 • 26.8. HJK – Fenerbahçe 2-5 (Eurooppa-liigan karsinta)
 • 23.8. FC Lahti – HJK 0-1 (Veikkausliiga)
 • 19.8. Fenerbahçe – HJK 1-0 (Eurooppa-liiga karsinta)

Viisi edellistä ottelua: LASK Linz (H-V-H-V-T)

 • 12.9. LASK – Austria Wien 0-2 (Itävallan Bundesliiga)
 • 2.9. FC Juniors – LASK 3-7 (Harjoitusottelu)
 • 29.8. Ried – LASK 1-0 (Itävallan Bundesliiga)
 • 26.8. St. Johnstone – LASK 0-2 (Konferenssiliigan karsinta)
 • 22.8. LASK – Hartberg 1-1 (Itävallan Bundesliiga)

HJK ja LASK eivät ole kohdanneet aiemmin. Tämä on myös ensimmäinen kerta, kun LASK Linz kohtaa suomalaisjoukkueen. Itävaltalaiset ovat pelanneet Eurooppa-liigan lohkovaiheessa kahtena edellisenä kautena.

Helsinkiläisillä on hyviä muistoja itävaltalaisjoukkueista, sillä se voitti Rapid Wienin karsintojen viimeisessä vaiheessa vuonna 2014 ja eteni Eurooppa-liigan lohkovaiheeseen.

Poissaolot – HJK

Varmasti pois:

 • Atomu Tanaka
 • Kevin Kouassivi-Benissan
 • Markus Halsti

Epävarma:

 • Janne Saksela

Kotijoukkueen terveystilanne on varsin mukavalla mallilla. Pitkäaikaisloukkaantuneet Atomu Tanaka, Kevin Kouassivi-Benissan ja Markus Halsti.

Laitapuolustaja Janne Saksela on HJK:lle tärkeä pelaaja. Hän sai tiettävästi Interiä vastaan edellispelissä pienen vamman, mutta ainakaan valmentaja Koskela ei hänen nimeään poissaolijoihin luetellut.

Poissaolot – LASK

Varmasti pois:

 • Petar Filipović
 • Andreas Gruber
 • Tobias Lawal
 • Yannis Letard
 • Marko Raguž
 • Philipp Wiesinger
 • Alexander Schmidt
 • Sascha Horvath

Epävarma:

 • Hong Hyun-seok

Itävaltalaisten terveystilanne on selvästi HJK:n vastaavaa heikompi. Joukkueen avainpelaajista moni on sivussa. Edellispelissä Austria Wieniä vastaan Hong Huyn-seok ja Sascha Horvath joutuivat jättämään kentän. Viimeksi mainitun vamma on sellainen, että hän ei valmentaja Wielandin mukaan pelaa.

Kaksikon terveystilanne on vielä arvoitus, mutta miesten nimiä ei löydy LASK Linzin omalta loukkaantuneiden listalta.

Mahdolliset avaukset

HJK

Kotijoukkue mukautuu laadukkaasti moneen eri muotoon. Vierasjoukkue ei ole aiheuttanut tällä kaudella suurta uhkaa vastustajilleen. Se on Itävallan liigassa vähiten maaleja tehnyt joukkue. Samalla se ei ole myöskään päästänyt keskimäärin kuin hivenen päälle maalin ottelua kohden.

HJK voisi hyvin kotiyleisönsä edessä lähteä yllättävänkin rohkealla ryhmityksellä hivenen siipirikkoista itävaltalaisjoukkuetta vastaan.

Janne Sakselan pelikunto on tosiaan kysymysmerkki. Hänen paikallaan pystyy pelaamaan myös Matti Peltola. On myös erittäin suuri mahdollisuus, että HJK lähtee neljän alakerralla tähän kamppailuun. Valtteri Moren voisi jälleen ottaa Sakselan paikan oikealta tässä tapauksessa.

Mahdollista on myös, että HJK miehittää keskikentän keskustan vain kahdella pelaajalla. He voisivat tällaisessa ottelussa olla Lucas Lingman ja Jair. Tällöin ylhäälle muodostuisi kolmikko, jossa Roope Riski pelaisi keskellä, Filip Valenčič oikealla ja mahdollisesti Santeri Hostikka vasemmalla.

Oma arvaukseni on, että HJK lähtee varovaisemmin lohkon avauskamppailuun ja pyrkii varsinkin alussa tarkkailemaan vierasjoukkueen vireystilaa ja pelitapaa.

Alla yksi mahdollisista kokoonpanoista, jos Saksela vain on kunnossa.

 

LASK

Selvästi kotijoukkuetta heikompi terveystilanne. Viime kierrokselta takaiskuja tuli vain lisää.

Keito Nakamura aloittanee Helsingissä. Hän tuli vaihdosta loukkaantuneen Horvathin tilalle edellispelissä. Japanilainen on saanut paljon vastuuta muutenkin ylimmän oksan eri pelipaikoilla.

Kärjessä aloittanee vuorostaan ranskalainen Mamoudou Karamoko. Nuori isokokoinen ranskalainen on vaarallinen pelaaja ilmassa.

LASK aloittanee suurilta osin muuten samalla ryhmällä kuin Austria Wien -ottelun. Rene Renner ottanee jonkin roolin avauksesta. Todennäköisesti vasemmalta laidalta.

Toni Koskelan (HJK) kommentit

HJK on tutustunut vastustajansa pelitapaan mahdollisimman tarkasti. Valmentaja Dominik Thalhammer sai kuitenkin tällä viikolla potkut. Hänen tilalleen saapui Andreas Wieland, joka toimi Thalhammerin apuvalmentajana.

Wielandin LASK:sta kukaan ei vielä tarkalleen tiedä mitään. HJK:n päävalmentaja Toni Koskela tiedostaa tämän, mutta ei ole asiasta kovin huolissaan.

– Jokainen valmentaja vaihtaa aina jotain. Wieland on ollut seurassa silti jo pitkään ja siellä on tietty identiteetti. Omat kontaktimme Itävaltaan kertoivat, että suuria muutoksia tuskin tulee. Hän on aika seuran mies eikä yhden päivän harjoittelulla toki kovin suuria ehdikään, Koskela vastasi SuomiFutiksen kysymykseen.

HJK ei Koskelan mukaan noteeraa juurikaan vastustajan heikkoa tilastollista alkukautta vaan keskittyy kokonaiskuvaan. LASK on tehnyt Itävallan Bundesliigassa vähiten maaleja seitsemän kierroksen jälkeen (5). Se ei ole toisaalta päästänytkään kuin yhdeksän osumaa omiin.

– Pitää katsoa niiden tilastojen taakse. Nämä perusarvot ovat toki tilastoina tärkeitä, mutta LASK on itse asiassa luonut aika paljon paikkoja otteluissaan. Tilastollisesti maaliodottamat kumpaankin suuntaan ovat suuremmat. Heidän tasapaino hyökkäyksen ja puolustuksen välillä on ollut kuitenkin puutteellinen, Koskela sanoi.

– Kokonaisuus ratkaisee. Ei sillä ole merkitystä, että mikä heidän sarjasijoituksens on. Se pitää laittaa kontekstiin siinä, että mitkä ovat meidän vahvuutemme. Haluamme saada torstailta maksimituloksen eli voiton, kertoi Koskela.

Konferenssiliigaa HJK-luotsi pitää erittäin laadukkaana, mutta helsinkiläiset lähtevät myös pärjäämään kilpailussa tuloksellisesti.

– Ei ole ehkä yhtä paljon niin ”seksikkäitä” joukkueita kuin Mestarien liigassa tai Eurooppa-liigassa, mutta mukana on silti isoja seuroja. Jalkapallon taso on käsittämättömän laaja ympäri Eurooppaa.

– Aiomme pärjätä tässä kilpailussa ja haluamme ehdottomasti lohkosta jatkoon. Me olemme hyvä kotijoukkue ja en usko kenenkään tulevan tänne helppo peli mielessään. Kotiyleisön tuki ja tuttu stadion. Uskon, että se on meille etulyöntiasema.

Daniel O’Shaughnessyn (HJK) kommentit

Daniel O’Shaughnessy siirtyy HJK:n lohkovaiheen jälkeen Saksan 2. Bundesliigan Karlsruher SC:n riveihin. Myös Huuhkajien avainpelaajiin nykyisin kuuluva toppari on käynyt LASK Linzin pelitapaa ja hyökkääviä pelaajia tarkasti muiden puolustajien kanssa lävitse.

– Se on aika aggressiivinen porukka ja heidän pelissään on kova tempo. Tilanteenvaihdot tulevat olemaan erittäin tärkeitä. Meidän tulee pitää kenttä idona ja pistää heidät juoksemaan. Pelataan omaa peliämme ja vastaiskuissa olemme vahvoja, O’Shaughnessy sanoi.

Hänen mukaansa vierasjoukkueella ei ole yksittäistä suurta nimeä hyökkäyksessään, mutta laatua ja monipuolisuutta senkin edestä.

– Paljon erilaisia pelaajia ja erityylisiä vahvuuksia. Kyllä hereillä saa varmasti olla. Saa nähdä, että ketkä heillä lopulta aloittaa. Sen mukaan sitten puolustetaan. Kävimme puolustajien kanssa heidän yläkolmanneksen pelaajiaan aika tarkkaan läpi, kertoi O’Shaughnessy

Andreas Wielandin (LASK) kommentit

LASK:n tuore päävalmentaja Wieland joutuu heti haastavaan paikkaan. Joukkue ensimmäiset harjoitukset hänen alaisuudessaan toteutuivat vasta Helsingissä.

Wielandilla ei ole paljon aikaa ja kokoonpano on repaleinen, mutta hän uskoo joukkueensa kääntävän kurssinsa heti Helsingissä.

– Seuraavat viikot ovat intensiivisiä. Jokaisen on nyt otettava vastuuta niin kentällä kuin sen ulkopuolella. Jos olemme yhtenäisiä ja taistelemme, niin alamme jälleen myös menestyä, Wieland kertoi.

– Ensimmäinen testimme on Helsingissä. He esiintyivät hyvin karsinnoissa. Pyrimme löytämään itseluottamuksemme yksinkertaistamalla peliämme. Helppoja syöttöjä ja paras mahdollinen työmoraali. Pelin ei aina tarvitse näyttää kauniilta, kunhan se tuottaa tuloksia, sanoi Wieland.

Mistä näet ottelun?

HJK:n kaikki Konferenssiliigan ottelut ovat katsottavissa V sport Jalkapallo -kanavalta ja Elisa Viihde Viaplaysta. Torstain ottelun studiolähetys alkaa kello 19.00. HJK-LASK-ottelun selostaa Mikko Innanen.

Jos alla oleva twiitti ei näy, klikkaa tästä.

Konferenssiliigan ottelut näkyvät Elisa Viihde Viaplayssa.

Joakim Nordström
Twitter: @jokkenordstrom


Nikotiininuuskat kotiovellesi edullisesti ja helposti

 • Tilaa laillisesti netistä suoraan kotiovellesi.
 • Suomalaisesta verkkokaupasta kaikki suositut tuotteet.
 • Edullisesti lyhyellä toimitusajalla.