Lionel Messi, Cristiano Ronaldo ja yli sadan miljoonan siirtoja – todistimmeko juuri kaikkien aikojen siirtoikkunaa?

© Kuva: Getty Images

Kesän 2021 siirtoikkuna on nyt Euroopan suurten liigojen osalta sulkeutunut. Hulinaa riitti melkoisesti vielä päätöspäivälle eli Deadline Dayllekin, kun esimerkiksi Antoine Griezmann vaihtoi vielä yllättäen maisemaa ja palasi Barcelonasta Atlético Madridiin.

Ei liene kovin paljon liioiteltua sanoa, että hiljaisen koronakesän 2020 jälkeen todistimme juuri yhtä kaikkien aikojen siirtoikkunoista. Neymarin kesällä 2017 tekemä huima 222 miljoonan euron ME-siirtosumma on toki edelleen voimassa, mutta kaksi kolminumeroistakin siirtosummaa nähtiin taas vuoden tauon jälkeen.

Huima juttu on ennen muuta se, että kaksi aikakautemme suurinta pelaajaa, Lionel Messi (PSG) ja Cristiano Ronaldo (Manchester United) vaihtoivat samana kesänä maisemaa. Messille siirto merkitsi sitä, että hän ei pelannut koko ammattilaisuraansa yhdessä ja samassa seurassa Barcelonassa.

Onhan se huimaa, kun tämä kaksikko pakkaa muuttokuormansa saman kesän aikana. Kuva: Getty Images

Megaluokan maalitykkien siirrot olivat niin isoja tapauksia, että ne saavat miltei unohtamaan sen, että esimerkiksi maailman ehdottomaan topparieliittiin toista vuosikymmentä kuulunut Sergio Ramos liittyi EM-kisojen aikana Paris Saint-Germainin vahvuuteen. Vaikka Ramos onkin ehta tähtihankinta, on hän jäänyt siitä huolimatta sittemmin muiden siirtojen varjoon.

Käymme tässä jutussa läpi Euroopan suurimpien sarjojen tärkeimpiä pelaajasiirtoja. Rahamielessä siirtoikkunaa dominoi tänäkin vuonna Englannin Valioliiga, jonka myyntien ja ostojen erotus jäi huimasti noin 707 miljoonaa euroa pakkaselle. Valioliigaseurat käyttivät uusien pelaajien siirtokorvauksiin rahaa yhteensä 1,35 miljardia euroa.

TOP 5 -liigoista toiseksi suurin negatiivinen saldo oli La Ligalla, jonka seurojen maksamien ja saamien siirtokorvauksen yhteenlaskettu summa oli – 62,95 miljoonaa euroa. Valioliigan ”tappiot” olivat siis lähes 12 kertaa suuremmat. Saksan Bundesliigan seurojen siirtokorvaukset jäivät puolestaan vajaat 38 miljoonaa euroa plussan puolelle.

Kaikkia maailman liigoja ja sarjatasoja vertaillessa Bundesliigankin voitot riittävät vasta 11. sijalle. Eniten plussaa teki siirtomarkkinoilla Eredivisie (+126,4 miljoonaa euroa) ja toiseksi eniten Brasilian pääsarja (+111,7 miljoonaa euroa). Bundesliigan edelle menevät myös Englannin, Saksan ja Ranskan toiset sarjaportaat sekä Tanskan, Itävallan, Argentiinan, Portugalin ja Kroatian pääsarjat.

Yksittäisistä seuroista eniten rahaa uusien pelaajien siirtokorvauksiin käytti tänä kesänä Arsenal, joka pani haisemaan peräti 165,6 miljoonaa euroa. Sadan miljoonan euron sarjan maksetuissa siirtokorvauksissa rikkoi kuusi seuraa, joista viisi on Valioliigasta. Arsenalia seuraavat Manchester United, Manchester City, Chelsea, RB Leipzig ja Aston Villa.

Arsenalin omistaja Stan Kroenke pani siirtoikkunassa ranttaliksi. Kuva: Getty Images

Arsenalin kokonaissaldo myyntien ja ostojen jälkeen on miinuksella 134,7 miljoonaa euroa. Sen lisäksi vain Manchester Unitedin saldo on yli 100 miljoonaa euroa negatiivinen, tarkalleen 110,9 miljoonaa euroa. Ylivoimaisesti eniten plussalla on Serie A -mestari Internazionale, jonka siirtosaldo on plussalla 161 miljoonaa euroa. Tilaston kakkonen Borussia Dortmund jää lähes sadan miljoonan päähän (+62,75 miljoonaa euroa).

Ja sitten yksittäisten sarjojen ja pelaajasiirtojen kimppuun. Listattuna on kunkin sarjan kalleimmat tässä siirtoikkunassa maksuun lankeavat siirtokorvaukset.

Valioliiga

1. Jack Grealish, Aston Villa -> Manchester City (117,5 milj. €)
2. Romelu Lukaku, Internazionale -> Chelsea (115 milj. €)
3. Jadon Sancho, Borussia Dortmund -> Manchester United (85 milj. €)
4. Ben White, Brighton -> Arsenal (58,5 milj. €)
5. Raphaël Varane, Real Madrid -> Manchester United (40 milj. €)
Ibrahima Konaté, RB Leipzig -> Liverpool (40 milj. €)

Jack Grealish ja Romelu Lukaku olivat siis Valioliigan tämän kesän jättisiirrot. EM-kisoissakin loistaneesta Grealishista tuli koko siirtoikkunan kallein hankinta, ja Internazionalen Serie A -mestaruuteen johdattanut Lukaku säesti hyvin. Harry Kanea Manchester City ei onnistunut yrityksestä huolimatta hankkimaan, sillä Tottenham oli peräänantamaton neuvottelija.

Jack Grealish oli koko siirtoikkunan kallein pelaajasiirto. Kuva: Getty Images

Kalleimman kuusikon ulkopuolelta merkittävinä siirtoina voidaan mainita tietysti Cristiano Ronaldo, josta Manchester United maksoi Juventukselle 15 miljoonaa euroa, Chelsean Deadline Dayna Atlético Madridista lainaama Saúl (viiden miljoonan euron lainakorvaus) ja Arsenalin 35 miljoonalla eurolla Real Madridista omakseen lunastama Martin Ødegaard.

La Liga

1. Rodrigo De Paul, Udinese -> Atlético Madrid (35 milj. €)
2. Eduardo Camavinga, Rennes -> Real Madrid (31 milj. €)
3. Matheus Cunha, Hertha Berlin -> Atlético Madrid (30 milj. €)
4. Arnaut Danjuma, Bournemouth -> Villarreal (23,5 milj. €)
5. Rafa Mir, Wolverhampton -> Sevilla (16 milj. €)

La Ligan osalta kesän suurimmat uutiset koskivat lähtijöitä. Lionel Messi jätti Barcelonan ja Sergio Ramos ja Raphaël Varane Real Madridin. Real Madrid oli sitkeästi ja ahnaasti Kylian Mbappén perässä ja tarjosi hyökkääjästä tiettävästi jopa 200 miljoonaa euroa. PSG ei kuitenkaan taipunut. Odotusarvoisesti Mbappén uskotaankin olevan jo nyt tulevan kesän kovin siirtyjä, jos Real Madrid onnistuu miehen ilmaissiirrolla kiinnittämään.

Real Madrid sai värvättyä Eduardo Camavingan, jota se oli niin ikään jo pitkään tavoitellut. Kesän tärkein kiinnitys oli kuitenkin Bayern Münchenistä ilmaissiirrolla hankittu David Alaba.

Ankarassa talouskriisissä rypevä Barcelona ei tehnyt yhtään kallista pelaajahankintaa, mutta hankki lähtijöitä paikkaamaan ilmaisilla siirroilla Sergio Agüeron, Eric Garcían ja Memphis Depayn. Siirtoikkunan viime hetkillä Barca lainasi vielä Sevillasta Luuk de Jongin, sillä Antoine Griezmann palasi kahden Barca-vuoden jälkeen yllättäen takaisin Atlético Madridiin. Griezmannin siirto oli laina, johon sisältyy ensi kesänä voimaan astuva 40 miljoonan euron ostovelvoite. Barcelona maksoi Griezmannista vuonna 2019 huimat 120 miljoonaa euroa, joten se otti ranskalaisen kohdalla tukevasti takkiin.

Barcelona hankki Antoine Griezmannin kesällä 2019 muhkealla 120 miljoonan euron siirtosummalla. Nyt Griezmann palasi huomattavasti edullisemmin takaisin Atlético Madridiin. Kuva: Getty Images

Serie A

1. Tammy Abraham, Chelsea -> AS Roma (40 milj. €)
2. Fikayo Tomori, Chelsea -> AC Milan (29,2 milj. €)
3. Nicolás González, VfB Stuttgart -> Fiorentina (23,5 milj. €)
4. Weston McKennie, Schalke -> Juventus (20,5 milj. €)
5. Juan Musso, Udinese -> Atalanta (20 milj. €)

Italiassakin päähuomio kiinnittyi tähtiluokan lähtijöihin. Maan suurimpien seurojen Juventuksen ja Internazionalen maalipyssyt Cristiano Ronaldo ja Romelu Lukaku palasivat takaisin Valioliigaan. PSG puolestaan hankki 60 miljoonalla eurolla Interistä Achraf Hakimin ja ilmaissiirrolla AC Milanista EM-kisojen parhaaksi pelaajaksi valitun Gianluigi Donnarumman.

Tammy Abraham on nimekkäin uusi Serie A -pelaaja. Juventuksen tärkein kiinnitys puolestaan oli Sassuolosta lainalla ja osto-optiolla värvätty Manuel Locatelli, joka teki kansainvälisen läpimurtonsa Italian EM-kultajoukkueessa. Mestaruutta puolustava Inter pyrki paikkaamaan Lukakun jättämää tehovajetta Joaquín Correalla (tuli Laziosta). Christian Eriksenin epäselvän tilanteen takia keskikentälle värvättiin Hakan Calhanoglu. EM-kisanäytöt poikivat Inter-siirron myös laitapakki Denzel Dumfriesille.

Kiinnostava siirto Serie A:n sisällä oli ehdottomasti myös se, kun espanjalaishyökkääjä Pedro siirtyi AS Romasta paikallisvastustaja Lazioon. Pedrosta tuli ensimmäinen pelaaja sitten vuoden 1985, joka on siirtynyt suoraan näiden kahden roomalaisseuran välillä.

Bundesliiga

1. Dayot Upamecano, RB Leipzig -> Bayern München (42,5 milj. €)
2. Donyell Malen, PSV Eindhoven -> Borussia Dortmund (30 milj. €)
3. André Silva, Eintracht Frankfurt -> RB Leipzig (23 milj. €)
3. Odilon Kossounou, Club Brugge -> Bayer Leverkusen (23 milj. €)
5. Josko Gvardiol, Dinamo Zagreb -> RB Leipzig (18,8 milj. €)

Bundesliigamestari Bayern Münchenin merkittävin uutinen oli monivuotisen luottopelaaja David Alaban lähtö seurasta ilmaiseksi. Tärkeimpiä tulijoita yhdistää RB Leipzig. Kesän siirtosummakunkku Dayot Upamecano värvättiin virallisesti jo helmikuussa, perässä tuli uudeksi valmentajaksi EM-kisojen alla Julian Nagelsmann ja aivan siirtotakarajalla Leipzigista hankittiin vielä Marcel Sabitzer, 15 miljoonan euron korvauksella.

Bayern München kävi ostoksilla lähinnä RB Leipzigissa. Kuvassa Dayot Upamecano. Kuva: Getty Images

Dortmund päästi Jadon Sanchon isolla rahalla (85 milj. euroa) Manchester Unitediin, mutta onnistui pitämään kiinni Erling Braut Hålandista. Tuoretta hyökkäysvoimaa toivotaan hollantilaisesta Donyell Malenista.

Bayer Leverkusen luottaa suuresti nuoreen norsunluurannikkolaistoppariin Odilon Kossounouhun. RB Leipzig puolestaan rakentaa uutta Upamecanon, Sabitzerin ja Ibrahima Konatén (Liverpool) lähdettyä, sillä se teki peräti kuusi 15-23 miljoonaa maksanutta pelaajahankintaa.

Ligue 1

1. Achraf Hakimi, Internazionale -> PSG (60 milj. €)
2. Gerson, Flamengo – Marseille (25 milj. €)
3. Loïc Badé, Lens -> Rennes (17 milj. €)
3. Myron Boadu, AZ Alkmaar -> AS Monaco (17 milj. €)
5. Danilo Pereira, Porto -> PSG (16 milj. €)

Ligue 1:n siirtokesää hallitsi vähemmän yllättäen jälleen kerran täysin suvereeniin tapaan PSG. Ainoa ison rahan siirtosumman hankinta oli 60 miljoonaa euroa maksanut Achraf Hakimi, mutta katsokaa tätä ilmaissiirtojen listaa: Lionel Messi, Sergio Ramos, Gianluigi Donnarumma ja Georginio Wijnaldum. PSG:n toimintaa siirtoikkunassa voi pitää paperilla kenties yhtenä kaikkien aikojen vakuuttavimmista yhden seuran osalta.

Yksi olennainen osa PSG:n siirtokesää oli tietysti myös toteutumaton siirto. Real Madridin huhutaan tarjonneen ranskalaisille Kylian Mbappésta jopa 200 miljoonan euron siirtokorvausta, mutta PSG sanoi ei – ottaen samalla riskin Mbappén menettämisestä ensi kesänä ilmaiseksi. Kovin monella seuralla maailmassa ei olisi varaa 200 miljoonasta eurosta kieltäytyä.

PSG piti sanansa eikä suostunut myymään Kylian Mbappéa niin sanotusti ”mistään hinnasta”. Kuva: Getty Images

Isoja nimiä myös jätti Ligue 1:n. Real Madrid onnistui hankkimaan pitkäaikaisen kohteensa, teini-ikäisen Eduardo Camavingan Rennesistä. Lyonin kapteni Memphis Depay lähti ilmaissiirrolla Barcelonaan ja mestarijoukkue Lille möi maalivahtinsa Mike Maignanin AC Milaniin Donnarumman korvaajaksi. Suomalaisittain kiinnostavaa oli tietenkin Jere Uroen siirto belgialaisesta Genkistä Ligue 1:n Brestiin.

Muut sarjat

1. Jhon Córdoba, Hertha Berlin -> FK Krasnodar, RUS (20 milj. €)
2. Pedrinho, Benfica -> Shakhtar Donetsk, UKR (18 milj. €)
3. Matheus Pereira, West Bromwich -> Al-Hilal, KSA (18 milj. €)
4. Roman Yaremchuk, Gent -> Benfica, POR (17 milj. €)
5. Pepê, Grêmio -> Porto, POR (15 milj. €)

Siirtokorvausten lähteenä on käytetty Transfermarkt-sivustoa.


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.