Mikä pusku! Joel Pohjanpalon maali toi Suomelle elintärkeän voiton

© Kuva: Juha Tamminen

HELSINKI. Kun Suomi tarvitsee maalin, Jere Urosen on laitettava keskityspallo Joel Pohjanpalon päähän.

Pohjanpalo iski Suomen ainoan elintärkeässä MM-karsintojen voitossa Kazakstania vastaan. Upea puskumaali syntyi tunnin pelin kohdalla Urosen vasemmalta laidalta tulleesta keskityksestä.

Sama duo toimi myös EM-kisoissa Tanskaa vastaan, kun Suomi teki kisojen ainoan maalinsa. Nämä kaksi ovatkin Huuhkajien tekemät maalit viimeisissä seitsemässä A-maaottelussa.

Nyt sitä maalia toden totta tarvittiin, sillä Huuhkajien MM-karsintalohkossa on pelattu huomattava määrä ristiin. Voiton ansiosta Suomi nousi ainakin hetkellisesti karsintojen kakkospaikalle.

Pelin käsikirjoitus oli alusta asti selvä. Suomi hallitsi palloa ja peliä, mutta samaan aikaan oli oltava varpaillaan Kazakstanin tilanteenvaihtopelaamisen kanssa.

Suomen urakkaa hankaloitti muutaman avainpelaajan poissaolo. Robin Lod on parhaillaan loukkaantuneena, ja Glen Kamara pelikiellossa. Myös loukkaantumisista kärsinyt Tim Sparv aloitti ottelun penkillä, ja monen yllätykseksi myöskään Joona Toiviota ei nimetty avauskokoonpanoon.

Toisaalta poissaolot avasivat sauman muun muassa Onni Valakarille, joka esiintyi erittäin pirteästi. Nuorukainen haki jatkuvasti itseään pelattavaksi linjojen väliin. Valakari myös pääsi useampaan maalipaikkaan. Hän laukoi kuudesti ja kirjautti maaliodottamaa 0,55:n verran. Molemmat ylivoimaisesti ottelun suurimpia lukemia.

Vajaan 20 minuutin kohdalla Suomi onnistui pelaamaan pallon Valakarille, joka pääsi kokeilemaan. Pukin kautta yli maalin.

Minuutti myöhemmin pallo pelattiin Pukille vasempaan laitaan. Matala keskitys ei vielä löytänyt osoitetta, mutta jatkotilanteesta Pukki onnistui vapauttamaan Valakarin kasvotusten maalivahdin kanssa. Pohjanpalolla olisi ollut tyhjä maali edessään, mutta sitä ei Valakari huomannut, vaan ampui maalivahdin kautta kulmapotkuksi.

Vajaa puoli tuntia kellossa ja jälleen Valakari. Suomi pelasi oikealla laidalla pienessä tilassa hyvän kombinaation, ja Valakari pääsi karkaamaan. Kuin paraatiovista Valakari onnistui etenemään, mutta lopulta laukauksen lähtiessä vastustajan jalkoja oli jo liikaa välissä.

33 minuutin kohdalla oli Nikolai Alhon vuoro keskittää oikealta. Maalivahti pääsi käsineen väliin, mutta pallo putosi boksin rajalle, mistä Robert Taylor pääsi tälläämään. Maalivahti onnistui venyttämään torjunnan kulmapotkuksi.

39:nnellä minuutilla Pukki pääsi kuljettamaan nopean tilanteenvaihdon myötä kohti maalia. Maltillinen sjioitus kohti alakulmaa painui hieman ohi maalin.

Siinä ensimmäisen puoliajan merkittävimmät paikat.

Toisella puoliskolla sama meno jatkui, joskin Lukas Hradeckykin joutui jakson alussa venymään.

54 minuutin kohdalla Alho pelasi oikealta laidalta kohtuullisen vaikean pallon Pukille, joka onnistui jatkamaan maalipaikkaan Valakarille. Maalivahti onnistui venyttämään torjunnan kulmapotkuksi.

Pari minuuttia myöhemmin Taylor voitti kaksinkamppailun keskialueella ja pääsi kuljettamaan kohti vieraiden maalia. Oikea-aikainen syöttö Pohjanpalolle, jonka sijoitusyritys ohi maalin.

Ja sitten Helsingin Olympiastadion räjähti!

Suomen hallintajakso päättyi menetykseen, mutta pallo voitettiin välittömästi takaisin. Rasmus Schüller jakoi vasemmalle laidalle Uroselle, jonka tarkka keskitys löysi Pohjanpalon. Tarkka ja teknisesti todella vaikea pusku yläkulmaan.

Maalin jälkeen Suomi laski riskitasoaan, mikä näennäisesti päästi Kazakstanin paremmin peliin mukaan. Todellisuudessa Huuhkajilla ei suurta vaaraa ollut, joskaan Suomikaan ei enää hyvillä maalipaikoilla juhlinut.

Ennen peliä Suomen kapteeni Sparv sanoi suoraan, että ottelu on voitettava. Vain yhden maalin Suomi onnistui tekemään, mutta ottelu voitettiin.

D-lohkon tilanne ennen illan toista ottelua (Ukraina-Ranska) on se, että Ranskalla on neljästä ottelusta kasassa kahdeksan pistettä. Suomi on kerännyt kolmesta pelistä viisi pistettä. Ukrainalla on neljästä ottelusta neljä pistettä. Bosnia-Hertsegovina ja Kazakstan ovat saalistaneet kumpikin kaksi pistettä. Bosnia on pelannut kolme ja Kazakstan neljä ottelua.

Suomen seuraava ottelu tiistaina, jolloin joukkue kohtaa vieraissa Ranskan. Ottelu pelataan kello 21.45 Suomen aikaa.

Jaakko Perttilä
Twitter: @JaakkoPerttila


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.