Nuoret suomalaiset saaneet Italiassa heti hyvin vastuuta – HJK-kasvatti teki avausmaalinsa

© Kuva: Juha Tamminen

Italian akatemiajoukkueiden pääsarja Primavera 1 on suomalaisittain juuri nyt varsin mielenkiintoinen sarja, sillä Primaveraan on siirtynyt lyhyessä ajassa peräti neljä nuorta suomalaista. Kaikki ovat vieläpä saaneet alkukauden aikana erittäin hyvin vastuuta.

Viime sunnuntaina pelatussa Lecce-Bologna-ottelussa oli osallisena peräti neljä suomalaispelaajaa, joista kolme pääsi kentällekin. Ilveksen kasvatti Eetu Mömmö ja HJK:n kasvatti Henri Salomaa pelasivat laitahyökkääjinä Leccen 4-3-3-järjestelmässä avauskokoonpanossa, ja Bolognaan Hongasta siirtynyt TPS-kasvatti Niklas Pyyhtiä tuli kentälle 54. minuutilla.

Kolme suomalaista oli yhtä aikaa kentällä reilut kymmenen minuuttia, sillä Mömmö otettiin vaihtoon 65. ja Salomaa 72. minuutilla. Lisäksi Leccen vaihtopenkillä oli maalivahti Jasper Samooja. Peli päättyi numeroihin 1-1.

Lauantaina Lecce kohtasi puolestaan Veronan. Mömmö ei tällä kertaa kokoonpanossa ollut, mutta Salomaa teki 2-0-voittoon päättyneessä ottelussa avausmaalinsa Italiassa virallisessa ottelussa. 18-vuotias Salomaa on ollut oivassa tikissä, sillä hän on tehnyt kolmessa pelissään nyt yhden maalin ja syöttänyt kaksi. Hongasta Lecceen osto-optiollisella vuoden lainalla siirtynyt Samooja oli nytkin vaihtopenkillä.

Mondo Primaveran pelaaja-arvioissa Salomaa sai arvosanakseen 7 ollen jaetulla sijalla joukkueensa paras. Tekstissä Salomaata kuvailtiin ”junaksi oikealla laidalla, joka oli jatkuvasti piikkinä vastustajan lihassa”.

Niklas Pyyhtiä pelasi sunnuntaina toisessa siirtonsa jälkeisessä ottelussa Italiassa reilut 40 minuuttia, kun Bologna hävisi Interille maalein 1-3. Bolognan penkillä tässä pelissä istui myös 18-vuotias hyökkääjä Kasper Paananen, joka pelasi sarjan avauskierroksella Napolia vastaan 26 minuuttia. Paananen pelasi jo viime kaudella Bolognan riveissä Primaverassa seitsemän ottelua.

Tilastojen lähteenä on käytetty Transfermarktia.