33-vuotias laitapuolustaja Tuija Hyyrynen kuuluu tuttuun tapaan Helmarien luottopelaajiin, kun Suomi aloittaa MM-karsintansa tiistaina Turussa Slovakiaa vastaan. Pian maaottelutauon jälkeen Hyyrystä odottaa kuitenkin seurajoukkueessaan Juventuksessa mielenkiintoinen uusi haaste, sillä Juventus selvisi mukaan ensi kertaa pelattavaan Naisten Mestarie liigan lohkovaiheeseen. Hyyrynen on 16 joukkueen lohkovaiheessa ainoa suomalaispelaaja, joten hän tekee osaltaan suomalaista jalkapallohistoriaa.

– Tosi historiallista, että päästiin ekaan lohkovaiheeseen. Me ollaan siitä tosi ylpeitä ja nöyriä. Nyt alkaa tosi kovat pelit, Hyyrynen hehkutti maanantaina SuomiFutiksen puhelinhaastattelussa.

– Minusta se on hienoa, että myös naisilla on nyt lohkovaihe. Saamme enemmän pelejä Euroopassa, eikä arpaonni ratkaise niin paljon. Meillä kävi tosi huono tuuri aiempina vuosina, kun pelasimme Lyonia ja Barcelonaa vastaan. Nyt ollaan saatu jo tähän mennessä enemmän europelejä ja tulevaisuudessa saadaan vielä lisää. Se on meille tosi tärkeä juttu.

Europeleissä pärjääminen seuran seuraava iso tavoite

Juventuksella on Mestarien liigassa erityistä motivaatiota, sillä kilpailun loppuottelu pelataan 22.5.2022 Torinossa. Hyyrynen kuitenkin myöntää, että Juventus lähtee lohkoonsa altavastaajana, sillä samaan lohkoon arvottiin viime kauden finalisti Chelsea sekä toissa kauden finalisti Wolfsburg, joka on voittanutkin Mestarien liigan kaksi kertaa. Lohkon neljäs joukkue on sveitsiläinen Servette.

– Tosi kova lohko meille tuli. Wolfsburg ja Chelsea on Euroopan parhaita joukkueita. Servette on siinä lohkossa ehkä heikoin, mutta me pelattiin niitä vastaan harjoituskaudella, ja nekin oli tosi hyvä joukkue. Yhtään helppoa peliä ei tule.

– Totta kai lähdetään haastamaan Chelseaa ja Wolfsburgia myös täydellä vauhdilla, mutta ei niitä ole helppoa voittaa. Tietysti me halutaan päästä jatkoon ja jatkaa europelejä.

– Sekin on meillä tavoitteena, että pärjättäisiin Euroopassa. Varsinkin, kun Italiassa on mennyt niin hyvin, niin se on meille se seuraava steppi. Seura panostaa siihen, että pärjätään tulevaisuudessa Euroopassakin, Hyyrynen kertoi.

Juventuksen urakka lohkovaiheessa alkaa 6. lokakuuta vierasottelulla Servetteä vastaan. Sitäkin ottelua voi seurata suorana lähetyksenä ilmaiseksi Naisten Mestarien Liigan YouTube-kanavalta, kuten kaikkia kauden pelejä (lue uutinen aiheesta). Hyyrysen mielestä kasvava TV-näkyvyys on naisjalkapalloilulle mahtava juttu.

– Niin sen pitääkin olla. Tosi hyvää kehitystä on tapahtunut.

– Se on myös luonnollista. Kiinnostus on niin kovaa, että pelejä on pakko näyttää. Ne rahat, jotka naisfudiksessa liikkuu, nousee myös koko ajan. Se on luonnollinen ja todella tarpeellinen kehitys. Omasta mielestäni oli jo aikakin, Hyyrynen toteaa.

Lohkovaiheen perustamisen myötä Naisten Mestarien liigan palkintorahat todella kasvoivat suhteellisen tuntuvasti, mutta miesten europeleissä liikkuvista rahasummista ollaan edelleen valtavan kaukana.

Nyt jokainen lohkovaiheen joukkue saa automaattisesti osallistumisestaan 400 000 euroa, eli noin viisi kertaa enemmän kuin aiemmin 16 parhaan joukkoon selvinneet joukkueet. Samalla kuitenkin HJK kuittaa jokaisesta voitosta Konferenssiliigassa – miesten kolmanneksi tärkeimmässä eurokilpailussa – enemmän, eli 500 000 euroa, ja pelkästä lohkovaiheessa mukanaolosta lähes kolme miljoonaa euroa.

Naisten Mestarien liigan voittaja voi netota parhaimmillaan 1,4 miljoonaa euroa, kun miesten viime kauden voittaja Chelsea pokkasi palkintorahoina noin 86 miljoonaa euroa. Ero on siis yli 60-kertainen.

Otteluruuhka takaa peliaikaa kaikille

Tuija Hyyrynen aloitti Juventuksessa nyt viidennen perättäisen kautensa. Juventuksen naisjoukkue perustettiin vuonna 2017, joten suomalaispuolustaja on ollut mukana joukkueen jokaisella kaudella. Kaikki neljä kautta ovat myös päättyneet kansalliseen mestaruuteen, joten naisten Serie A on ollut tukevasti Juventuksen hallussa.

– Ei voittamiseen ikinä kyllästy. Se on tavoitteemme. Meillä on kaikki mahdollisuudet myös tällä kaudella. Uusi valmentaja (Joe Montemurro) on tuonut joukkueeseen uutta energiaa ja uusia ajatuksia.

Vaikka Juventus on aloittanut sarjakauden jälleen kolmen voiton suoralla (kaikki maalein 3-0), uskoo Hyyrynen mestaruuden puolustamisesta tulevan vähän aiempaa vaikeampaa.

– Kun katsoo muita joukkueita, niin Roma, Sassuolo ja AC Milan ovat nousemassa. Siellä on tosi kovia haastajia, joilla on melkein yhtä hyvät joukkueet kuin meillä. Tällä kaudella kärkitaistelusta voi tulla tasaisempi.

– Meillä on lisäksi vielä Mestarien liiga, joten pelitahti on todella kova. Sekin on meille haaste, miten jaksetaan kaikki pelit pelata.

Hyyrynen ei pelannut kauden alla pelatuissa harjoitusotteluissa kovin paljoa, ja on seurannut muutaman tosipelinkin penkiltä. Oma rooli on kuitenkin taas löytynyt, ja todella kiivas pelitahti pitää hänen mukaansa huolen siitä, että minuutteja riittää jokaiselle.

– Kun kilpailulliset pelit alkoivat, sain vastuuta ja löysin taas oman roolini joukkueessa. Se tuntuu hyvältä. Aina on keskimäärin kivempi pelata kuin istua penkillä, Hyyrynen toteaa.

[readmore from=Hyyrynen-Tuija]

– Meillä on jouluun saakka yhtä viikkoa lukuun ottamatta joka viikko kaksi peliä. Meillä on todella, todella paljon pelejä. Pelejä on niin paljon, että ihan jokainen pelaaja tulee pelaamaan melkein yhden pelin per viikko.

Hyyrysen sopimus Juventuksen kanssa ulottuu kuluvan kauden loppuun. Juuri nyt hän sanoo MM-karsintojen ja ensi kesän EM-kisojen olevan päällimmäisinä mielessä, mutta nähtäisiinkö hänet uran loppupuolella myös Kansallisessa Liigassa vaikkapa Anna Westerlundin ja Linda Sällströmin tavoin?

– En ole vielä miettinyt niin pitkälle, mutta en sulje mitään pois. Saa nähdä, mihin ura vie. Nyt mennään vuosi kerrallaan, enkä ihan hirveästi ajattele eteenpäin.

MM-karsintaottelu Suomi-Slovakia alkaa tiistaina kello 18.15 ja sitä voi seurata suorana Yle TV2:lta ja Yle Areenasta.

LUE MYÖS:

Ennakkopaketti Helmarien MM-karsintoihin: Lohkon asetelmat, aikataulut ja mistä pelit näkyvät

”Voimme aina luottaa meidän peruspilareihin” – Kokenut Tuija Hyyrynen näyttää nyt esimerkkiä nuoremmille ja toivoo MM-unelman toteutuvan

Maailman huipulle noussut Natalia Kuikka pitää Helmarien puolustuksen tiiviinä – ”Maailman parhaiden pelaajien kanssa pelaaminen kehittää”

Naisten Mestarien liigalle mullistavaa näkyvyyttä, kaikki pelit globaalisti ilmaiseksi! – Tuija Hyyrysen Juventus arvottiin kovaan lohkoon