Jo kolme vuotta tanskalaisen FC Nordsjaellandin organisaatiossa viettänyt Oliver Antman janoaa suurta roolia Pikkuhuuhkajien perjantaina alkavassa EM-karsintaprojektissa. Itseluottamusta uhkuva hyökkääjä uskoo Suomen mahdollisuuksiin karsinnoissa, eikä ujostele sanoa ääneen, että on valmiina ratkaisemaan pelejä.

– Meillä on tosi hyvä joukkue tällä hetkellä. Joukkueessa on paljon taitoa ja luovuutta. Minusta tuntuu, että pystymme voittamaan ihan minkä tahansa maan, Antman heitti SuomiFutikselle.

– Seuraava matsi Viroa vastaan on vähän kuin pakkovoitto. Emme tietenkään missään nimessä lähde siihen takki auki, mutta se peli pitää voittaa, jos haluamme päästä karsinnoista jatkoon.

– En tietenkään voi sanoa valmentajan puolesta, mutta ainakin itse aion olla isossa roolissa. Tiedän omat taitoni ja sen, kuinka hyvä pystyn olemaan. Voin auttaa joukkuetta tosi paljon, ja tiedän, että voin voittaa pelejä joukkueelle.

Antman muutti Nordsjaellandiin ollessaan 17-vuotias, elokuussa 2018. Hän debytoi tanskalaisseuran edustusjoukkueessa maaliskuussa 2019, ja on nyt pelannut Superliigassa jo 33 ottelua. Vaihtoehto Antmanilla oli olemassa myös Saksasta, mutta hän päätti lähteä Nordsjaellandiin, eikä ole valintaansa katunut.

– Päädyin Tanskaan maajoukkueleirin kautta. Olin U17-maajoukkueen kanssa Nordic Cupissa. Se taisi olla meidän ensimmäinen maajoukkuetapahtuma. Pelattiin siellä Ruotsia, Tanskaa, Färsaaria ja Islantia vastaan. Se turnaus meni hyvin, ja siellä oli Nordsjaellandin scoutti paikalla. Hän otti minuun ja agenttiini yhteyttä, Antman kertoi.

– Itse asiassa loukkaannuin sillä leirillä puoleksi vuodeksi. Minun piti mennä Nordsjaellandiin testeihin vähän aikaisemmin, mutta olin loukkaantunut, ja joten se vähän venyi ja venyi.

– Saman leirin yhteydessä minuun otti yhteyttä myös Freiburgin scoutti. Se oli toinen vaihtoehto. Kävin keväällä 2018 testissä Nordsjaellandissa ja Freiburgissa. Tykkäsin tosi paljon Nordsjaellandin toiminnasta ja ympäristöstä, ja he olivat minusta todella kiinnostuneita, joten päätin sitten mennä sinne.

Tanskaa Antman ei ole erityisemmin opetellut, koska seuran sisällä puhutaan vain englantia. Nordsjaelland on hyvin kansainvälinen joukkue.

Antmanin aika Nordsjaellandin U19-joukkueessa jäi aluksi vain muutamaan peliin. Joululomalla edustusjoukkueesta soitettiin, että hän pääsee aloittamaan vuoden 2019 preseasonin ykkösjoukkueen mukana.

– Preseason meni hyvin, ja mulle kerrottiin, että jään vakituisesti edukseen. Sain tosiaan debyytin ja ensimmäisen pelin avauksessa 17-vuotiaana. Kaikki meni hyvin, sitten tuli vähän loukkaantumisia, Antman kertoo keväästä 2019.

– Sitten matkasin vähän edestakaisin. Välillä pelasin edustuksen kanssa ja välillä menin auttamaan U19:ta. Olin siinä välikaistalla ja sitten tuli taas loukkaantumisia sun muita.

– Sellaista se oli vähän aikaa. Sitten tämä on ollut vähän sellaista taistelua, että pääsisin takaisin avaukseen ja saisin vakituisen avauspaikan.

Tällä kaudella Antman pelasi jälleen vahvan harjoituskauden, oli Nordsjaellandin kauden avauksessa avauskokoonpanossa ja teki rankkarista maalinkin. Toinen maali syntyi elokuussa komealla kaukolaukauksella Vejlen verkkoon. Väliin sattunut pieni loukkaantuminen piti hänet kuitenkin kahdesta pelistä sivussa. Kauden tehokkuus on ollut kuitenkin mainiota, sillä kaksi maalia on tullut vain 79 peliminuutin aikana.

– Minun mielestä olen varsinkin nyt pelannut hyvin, tehnyt maaleja, ja ansaitsen paikan avauskokoonpanossa. Olen auttanut paljon joukkuetta aina kun olen päässyt kentälle.

– Preseason meni myös omalta osalta tosi hyvin. Tein kahdessa pelissä kaksi maalia ja syötin yhden. Tehojen kannalta on mennyt tosi hyvin, ja sainkin aloittaa sen Viborg-matsin.

– Sen jälkeen minulla oli pieni loukkaantuminen enkä ollut seuraavassa pelissä mukana. Sen jälkeen on ollut vähän vaikeaa päästä avaukseen. Minulla oli pieni ongelma polvessa, joten lepäsin noin kolme päivää. Vamma sattui tulemaan juuri ennen peliä. Nyt polvi on aivan täydessä kunnossa.

– Nyt se on vain kärsivällisyydestä kiinni. Kyllä se lopullinen breikki tulee, mutta pitää varmaan sitten vielä odottaa.

Nordsjaellandin edustusjoukkueessa pelaa myös vuonna 2003 syntynyt Leo Walta, joka valittiin myös Pikkuhuuhkajien karsintaryhmään. Samanikäinen Maksim Stjopin on toistaiseksi vielä U19-joukkueessa. Näin Antman arvioi maanmiehiään.

– Molemmat on aivan huikeita pelaajia. Maksimia en ole niin paljon nähnyt, mutta mitä pari matsia olen nähnyt, niin hän on erittäin taitava pelaaja. Erittäin hyvä pelaaja, joka luultavasti nostetaan kohta edustukseenkin. Olen siitä melko varma.

– Leo on tosi hyvä pelaaja. Hän on tosi hyvä pallon kanssa ja hänellä on tosi hyvä potkutekniikka. Hän pystyy pistämään pitkät pallot juuri sinne minne haluaa. Hän on erittäin hyvä keskikenttäpelaaja, joka on ansainnut debyyttinsä ja peliaikansa Superliigassa.

Nordsjaelland pelaa useimmiten 3-4-3-pelimuodostelmalla, jossa Antmanin tontti on useimmiten ysin paikalla.

– 3-4-3:ssamme kärki on aika tippuva, niin se on se paikka, jota olen yleensä pelannut. Olen pelannut kuitenkin myös laidalla ja keskikentällä ja vähän siellä sun täällä, mutta ysinä pelaan yleensä.

Omiksi vahvuuksikseen Antman listaa etenkin tekniset taidot ja nopeuden, ja hän kertoo olevansa myös hyvin monipuolinen ja fiksu pelaaja.

– Olen erittäin taitava pelaaja kaikilla osa-alueilla. Tekniikkani on tosi hyvä ja vedot, syötöt sun muut on treenattu tosi hyviksi. Olen myös tosi nopea, räjähtävä ja tosi ketterä pelaaja. Luovuus on yksi vahvuus. Voin saada jotain aikaiseksi tyhjästä.

– Heikkouksista en tietenkään tykkää puhua, mutta varmaan fyysisyys. Fyysisyyttä ollaan pyritty kehittämään viimeiset pari vuotta, kun olen Tanskassa ollut. Olen yrittänyt saada lisää massaa ja voimaa, mutta sitä voisi tulla vielä enemmänkin. Sitä kohti mennään.

Moni on jo pohtinut, milloin Antman nostetaan myös Suomen A-maajoukkueeseen. Pelaahan hän suomalaisittain varsin tasokkaassa pääsarjassa. Antman itse ei kutsua kiirehdi, mutta on heti valmis, jos komennus tulee.

[readmore from=Antman-Oliver]

– Pikkuhuuhkajat oli sopiva kutsu nyt. Ei minulle ole hirveästi väliä, kummassa pelaan. Jos minut olisi kutsuttu Huuhkajiin, olisin siitä erittäin iloinen ja lähtisin innolla mukaan. Nyt tuli kutsu Pikkuhuuhkajiin, ja aion vetää täällä ihan täysiä ja auttaa joukkuetta parhaalla mahdollisella tavalla.

– En ole kunnolla vielä A-maajoukkuekutsua odottanut. Koen olevani nyt jo tarpeeksi hyvä, jotta voisin auttaa Huuhkajiakin. Jos ei kutsua tule, niin ei tule. En voi sille mitään

– Olen kuitenkin valmis, kun kutsu tulee. En ole sitäkään asiaa hirveästi miettinyt. Katsotaan, mitä tapahtuu, Antman päätti.

Alle 21-vuotiaiden EM-karsintaottelu Viro-Suomi pelataan perjantaina alkaen kello 19. Ottelua voi seurata suorana Yle Areenasta.

SuomiFutis haastatteli Antmania puhelimitse torstaina. Haastattelu on jaettu kahteen osaan. Ensimmäisen osan voi lukea täältä.