Suomen alle 21-vuotiaiden maajoukkue aloittaa perjantaina karsinnat Georgiassa ja Romaniassa kesällä 2023 pelattavaan EM-lopputurnaukseen. Urakkansa aloittaa samalla uusi ikäluokka, sillä näihin karsintoihin osallistuu vain 2000-luvulla syntyneitä pelaajia.

Pikkuhuuhkajien karsintataival alkaa kello 19 alkavalla vierasottelulla Virossa. Ottelua voi seurata suorana lähetyksenä Yle Areenassa.

Kotiavauksessa puolestaan tulee ensi tiistaina Oulussa vastaan Kroatia.

SuomiFutis haastatteli puhelimitse yhtä joukkueen potentiaalista johtavaa pelaajaa Oliver Antmania karsinta-avauksen alla. 20-vuotias Antman on tahkonnut jo mukavat 33 ottelua Tanskan Superliigaa, ja hän on itse valmis johtavaan rooliin Pikkuhuuhkajissa.

Vantaalaislähtöinen Antman on ollut suomalaisille jalkapallon ystäville jollain tavalla tuttu jo vuosia. Yle teki hänestä jutun jo vuonna 2009, Antmanin ollessa vasta kahdeksanvuotias. Taitava poika oli herättänyt kiinnostusta jo noin varhain aina FC Barcelonassa asti, ja jutussa visioitiinkin Antmanista ”suomalaista Messiä”. Samoihin aikoihin hän sai myös FutisForum2-keskusteluforumille oman ketjunsa tällä lisänimellä.

”Suomen Messi” -lisänimi sai uutta tuulta alleen tammikuussa 2020. Antmanin seuran FC Nordsjaellandin edustusjoukkue vieraili harjoitusleirillä Ghanassa. Leirin yhteydessä seura latasi laajaa kansainvälistäkin huomiota saaneen Antmanin kikkavideon Twitteriin, ja tituleerasi nuorta taituria ”Suomen Messiksi”.

Antman kertoi SuomiFutikselle, ettei koskaan ottanut Messi-puheista liikoja paineita, vaikka olikin hyvin nuori, kun julkisuutta ensi kerran alkoi tulla.

– En koskaan miettinyt sitä asiaa pienenä. Ulkopuolisin silmin se saattoi vaikuttaa erikoiselta, että niin tapahtui pienelle pojalle, mutta minulle se oli vain normielämää. Sen kanssa piti vain oppia elämään, enkä oikeastaan ajatellut koko asiaa, Antman vastasi.

– Muistan kyllä, että silloin tällöin tulee niitä, että joku kutsuu ”Suomen Messiksi”. Ihan huvittavaahan se on. En pahastu yhtään siitä, että minua verrataan Messiin, vaikka en ihan hänen tasollaan vielä olekaan.

– Se Ghanan hommahan oli ihan huvittava. Siellä oli sellainen temppukisa käynnissä, ja minut yllytettiin siihen mukaan näyttämään omia temppujani. Menin sitten mukaan, ja lopputulos oli, että nehän sekosi siitä. Ihan hauska homma, ei siinä mitään.

Barcelonakin oli vaihtoehtona esillä

Kuten Messi-vastaus ”vielä en hänen tasollaan ole”, on Antmanilla itseluottamus hyvällä mallilla. Hän kertoo, että Suomen Messi -lisänimi on tanskalaistenkin suuhun jossain määrin juurtunut, mutta pelaajalle itselleen tärkeintä on onnistua kentällä ja pelata hyvin. Kikkailusta Antman pitää kyllä edelleenkin, kuten on aina pitänyt.

– Eihän siitä mitään haittaa ole, että välillä vähän pitää hauskaa pallon kanssa, nuori suomalainen toteaa.

Antman kertoo, että Barcelonassa hän kyllä jo nuorena poikana kävikin, kuten Ylen tekemässä jutussa uumoiltiin. Kovin kaukana ei Barcelonaan muutto ollut.

– Barcelonaan muutto oli kyllä harkinnassa. En hirveästi siitä ajasta muista, koska olin niin pieni, mutta muistaakseni sitä harkittiin kunnolla.

– Menin Barcelonaan testiinkin viikoksi. Olin silloin 10-11-vuotias. Minulle sanottiin, että minut haluttiin sinne uudestaankin, ja minut olisi viety johonkin turnaukseenkin joukkueen kanssa.

Kohtalo puuttui kuitenkin peliin, sillä Barcelona ajautui samoihin aikoihin vaikeuksiin sääntöjen vastaisten nuorten pelaajien värväämisen vuoksi. Barcelonan todettiin värvänneen vuosina 2009-2013 ainakin kymmenen alaikäistä pelaajaa, ja vuonna 2014 FIFA langetti sille tuntuvat rahalliset sanktiot ja siirtokiellon (lue SuomiFutiksen uutinen aiheesta).

– Olin siellä aivan samaan aikaan, kun FC Barcelona osti alaikäisiä pelaajia. Sen takia ne sai isot sakot eikä ne saaneet enää ostaa pelaajia. Siinä meni mun toivo siellä pelaamisesta, Antman kertoi.

– Voi olla, että siirtokielto vaikutti minunkin tilanteeseeni. En voi sanoa, olisinko sinne päätynyt, mutta voi olla, että olisin. Ainakin he sanoivat, etteivät voi tehdä asialle mitään ja että katsotaan asiaa sitten myöhemmin.

Antmanin kanssa samassa harjoitusryhmässä La Masian treenikeskuksesssa treenasi ainakin hänen ikätoverinsa, japanilainen Takefusa Kubo. Hän oli harjoittelemassa Barcelonassa jo 9-vuotiaana, mutta kun sopimus oli tarkoitus vuonna 2014 tehdä, lankesi Barcelonalle siirtokielto.

– Hän oli tosi iso nimi jo silloin, Antman muisteli.

Takefusa Kubo pelasi erinomaisen olympiaturnauksen Japanin joukkueessa, ja pelaa tällä kaudella lainalla Mallorcassa Real Madridista.

Seuraavaksi Hollantiin tai Belgiaan?

Antmanin sopimus FC Nordsjaellandin kanssa ulottuu kesään 2024. Juuri nyt hän viihtyy erinomaisesti Tanskan Superliigassa, mutta viimeiseksi etapiksi urallaan hän ei Nordsjaellandia suinkaan suunnittele.

Nordsjaelland on Tanskan pääsarjan ylivoimaisesti nuorin joukkue. Joukkueen keski-ikä on Transfermarktin mukaan 20,7 vuotta, kun toiseksi nuorimman joukkueen Midtjyllandin lukema on 23,2 vuotta. Karkeasti katsottuna puolet joukkueen avauksesta on yleensä U21-ikäisiä pelaajia. Tuloksissa nuoruus ei ainakaan negatiivisesti näy, sillä Nordsjaelland on sarjassa neljäntenä.

– Nordsjaelland antaa paljon vastuuta nuorille. Heidän strategiansa on peluuttaa nuoria ja ostaa nuoria pelaajia ulkomailta tai Tanskasta akatemiaan. Sitten heille annetaan debyytti edustuksessa tosi nuorina ja annetaan paljon vastuuta ja peliaikaa. Parin vuoden päästä heidät myydään sitten jonnekin isoon seuraan, Antman vahvistaa.

Niiden kolmen vuoden aikana, mitkä Antman on seurassa viettänyt, Nordsjaelland on myynyt nuoria pelaajiaan muun muassa Celta Vigoon, Bolognaan, Sampdoriaan, Ajaxiin, AZ Alkmaariin ja Rennesiin. Välillä isollakin rahalla, sillä Rennes maksoi tänä kesänä Kamaldeen Sulemanasta peräti 15 miljoonaa euroa. Myös Tanskan maajoukkueessa jo loistava Sampdorian Mikkel Damsgaard lähti maailmalle Nordsjaellandista.

Entä missä Antman itse näkisi itsensä muutaman vuoden päästä? TOP 5 -liigoihin hän ei vielä kiirehdi.

– Tietenkin se on myös minun tavoitteeni, että pääsisin kohtapuoliin jonnekin isompaan seuraan ja liigaan. Joku Hollanti tai Belgia olisi ihanteellinen seuraava steppi, ja sen jälkeen sitten ihan maailman huipulle.

– Sinne minä tähtään ja uskon, että minulla on siihen myös kaikki ainekset. Se on se ihanteellinen plääni.

Lähtiessään Tanskaan kolme vuotta sitten Antman oli pelannut Suomessa vain seitsemän aikuisten sarjapeliä, Kakkosessa pelanneessa Gnistanissa. Sitä hän ei lainkaan kadu, että lähti jo nuorena maailmalle, vaikka Veikkausliigassa hän voisi olla jo nyt eturivin pelaajia.

[readmore from=Antman-Oliver]

– Olen erittäin tyytyväinen siihen, että lähdin nuorena ulkomaille. Parhaassa mahdollisessa tapauksessa olisin jo breikannut ja päässyt johonkin isompaan liigaan. Vielä niin ei ole tapahtunut, mutta niin se tulee tapahtumaan. Kohta, Antman vakuuttaa.

– Oli täysin oikea päätös tulla Tanskaan niin nuorena kuin tulin. Vaikka en pelaakaan joka pelissä 90 minuuttia, niin kuin luultavasti olisin Veikkausliigassa voinut pelata, saan kuitenkin tosi paljon siitä, että pelaan tosi nuorien, potentiaalisten ja todella hyvien pelaajien kanssa päivät pitkät. Siten kehityn pelaajana vielä enemmän.

– Se, että minua ei hehkuteta niin paljon kuin joitain muita pelaajia, ei hirveästi kiinnosta minua. Voin kyllä odottaa hehkutuksia siihen asti, kun pelaan jossain isossa seurassa ja isossa liigassa.