Kun Pikkuhuuhkajat aloitti perjantaina EM-karsintaurakkansa voitokkaalla vierasottelulla Viroa vastaan, hääri joukkueen keskikentällä suurelle yleisölle vähän tuntemattomampi pelaaja. Koko muu avauskokoonpano koostui joko veikkausliigapelaajista tai suurten tai keskisuurten jalkapallomaiden sarjoissa pelaavista pelaajista, mutta latvialaisessa Spartaks Jurmalassa palkkansa ansaitseva Adam Marhiev poikkesi joukosta.

Täysin puskista ei 19-vuotias Marhiev maajoukkuekuvioihin noussut, sillä hän pelasi jo taannoin reilusti toistakymmentä ottelua Suomen alle 16- ja 17-vuotiaiden maajoukkueissa. Pikkuhuuhkajiin valmentaja Juha Malinen nosti Marhievin viime kesäkuussa pelattujen harjoitusotteluiden yhteydessä. Sitä ennen Marhievilla oli maaotteluista noin kahden ja puolen vuoden tauko, sillä viimeisin U17-maaottelu tuli vyölle tammikuussa 2019, ja alle 19-vuotiaiden ikäkausimaajoukkue jäi kokonaan väliin.

Millainen sitten on Adam Marhievin tausta pelaajana? SuomiFutis kysyi keskikenttäpelaajan tuoreimpia kuulumisia maanantaisessa puhelinhaastattelussa.

Marhiev on syntynyt Venäjällä, josta hän muutti 7-vuotiaana Suomeen. Hän pelasi noin kahdeksan vuotta Pietarsaaren Jaron juniorijoukkueissa ennen kuin siirtyi HJK:n organisaatioon. Kahden HJK:n junioreissa vietetyn vuoden jatkoksi tuli kaksi kautta ja 23 peliä Kakkosta HJK Klubi 04:ssä ennen kuin Marhiev löi tänä vuonna itsensä läpi pääsarjatasolle. Eikä siis suinkaan Suomessa, vaan Latvian Virsligassa.

Tekemäänsä seuravalintaan nuori mies on erittäin tyytyväinen.

– Minusta se oli minulle tosi hyvä siirto. Saan siellä paljon peliaikaa ja vastuuta. Tärkeintä tämän ikäiselle on, että saan pelata mahdollisimman paljon, Marhiev vastasi SuomiFutikselle.

Ja vastuuta on totisesti tullutkin. Kauden kolme ensimmäistä sarjapeliä jäivät väliin murtunutta kättä parannellessa, mutta toukokuun alkupuolelta lähtien suomalainen on ollut poikkeuksetta Spartaks Jurmalan avauskokoonpanossa. Lähes aina hän on myös pysynyt kentällä täydet 90 minuuttia.

Siirron takana Eremenkojen ja Marhievien läheinen perheyhteys

Spartaks Jurmalaan Marhiev päätyi tutun jalkapalloperheen kontaktien kautta. Marhievin isä, oman pelaajauransa 29-vuotiaana selkävaivojen takia lopettamaan joutunut Umar Marhiev on toiminut Suomessa pitkään Alexei Eremenkon apulaisvalmentajana Jarossa ja SJK:ssa – kaikkiaan noin 280 virallisen ottelun verran. Viime lokakuussa Umar Marhiev työskenteli lyhyen aikaa myös Spartaks Jurmalassa Alexei Eremenkon apuna. Niinpä seuravalinta järjestyi loogisesti.

– Alexei Eremenko Jr. kutsui minut Spartaks Jurmalaan. Hän tiesi minut entuudeltaan ja katsoi myös joitain pelejä. Hänen kauttaan minua pyydettiin Spartaks Jurmalaan, Marhiev selvitti.

Pitkäaikainen Huuhkajien pelaaja on toiminut peliuran päättymisen jälkeen Spartaks Jurmalan urheilutoimenjohtajana.

– Eremenko on vähän kuin scoutti siellä. Ei sitä paljon Latviassa näy, vaan se scouttaa pelaajia ympäri maailmaa, Marhiev kertoi.

Marhievit ovat Eremenkojen tavoin kokonaisvaltainen jalkapalloperhe, sillä Adamin isoveli Muslim Marhiev, 21, pelaa Kakkosta Kiffenin joukkueessa. Isä-Marhiev on tällä hetkellä sivussa valmennustöistä, ja keskittyy Adamin mukaan opiskelemaan suomen kieltä.

Pelityyli toi toimittajan mieleen Perparim Hetemajn

Perjantaisessa Viro-ottelussa näytti ajoittain siltä, että Marhiev oli kaikkialla, missä tapahtui. Moni Viron orastava hyökkäys tyssäsi juuri Marhieviin, joka ei arastellut panna itseään likoon. Rooli Spartaks Jurmalassa on kuitenkin hieman erilainen kuin Suomen maajoukkuepaidassa.

– Pelaan Spartaksissa kasipaikkaa, eli sekä puolustan että hyökkään. Maajoukkueessa olen vähän enemmän puolustava, mutta sekin on minulle hyvä paikka, ja tykkään pelata siinä.

– Tykkään riistää palloja ja puolustaa paljon. Minusta tuntuu, että olen pallollisesti myös aika hyvä. Voin luoda maalipaikkoja ja minulla on hyvä jalka, Marhiev listaa vahvuuksiaan.

Viro-pelissä Marhieville nousi myös toinen Suomen kahdesta varoituksesta. Keltainen väri on tullut tutuksi Virsligassakin, sillä kahdesta viime sarjapelistä hän oli sivussa varoitustilin täytyttyä (yhteensä 4 varoitusta sarjassa ja lisäksi yksi cupissa).

Toimittajan mieleen alkoi Viro-peliä seuratessa hiipiä vertaus Huuhkajien pitkäaikaiseen keskikentän soturiin Perparim Hetemajhin, joka on niin ikään erinomainen pallorosvo, tunnollinen puolustaja, joka myös laukoo hyvin, ja jolle varoitukset ovat tulleet vuosien saatossa erittäin tutuiksi. Myös ruumiinrakenteessa on jotain samaa 49 A-maaottelua pelanneen Hetemajn kanssa.

Samalla peräänantamattomalla taisteluluonteella 34-vuotiaan Hetemajn kanssa pelaava Adam Marhiev itsekin myöntää, että kortti voi olla pelityylistä johtuen ajoittain herkässä.

– Joskus tulee vähän turhia keltaisia, mutta se on osa pelityyliäni. Kun pelaa kovaa, niin joskus voi osua jaloille, Marhiev toteaa.

Tätä vertausta Hetemajhin vahvistaa myös U21-päävalmentaja Juha Malisen luonnehdinta suojatistaan.

– Kun Adam oli kesäkuussa meidän mukana, niin hän oli yksi kirkkaimmista onnistujista. Kokonaisvaltainen pelaaminen, positiivinen virne päällä ja osallistuu aktiivisesti puolustuspeliin. Hän taklaa kovaa, on taitava pallon kanssa, pystyy käyttämään molempia jalkoja, laukoo ja juoksee, Malinen kuvaili SuomiFutikselle.

Siirrosta eteenpäin käyty jo nyt keskusteluja

Adam Marhiev pitää Latvian pääsarjaa tasoltaan suunnilleen Veikkausliigan tasoisena.

– Minusta tuntuu, että sarja on melkein samanlainen kuin Veikkausliiga. Siinä on kolme tosi hyvää jengiä, Marhiev sanoo Riga FC:hen, RFS:hen ja Valmieraan viitaten.

– Muut on vähän huonompia, mutta ihan hyvätasoinen sarja se on. Olen tyytyväinen täällä, ja kuten sanoin, tärkeintä mun ikäiselle on, että pääsen pelaamaan.

Pitkistä hiekkarannoistaan tunnettu Jurmala on Latvian turistikaupunkeja ja Marhievkin sanoo käyneensä kesällä melkein joka päivä rannalla palauttelemassa. Sitä hän ei peittele, että kolmivuotisesta sopimuksesta huolimatta mieli halajaa jo isompiin liigoihin. Pelaaja toivoo, että Spartaks Jurmala olisi hänelle ”trampoliini” piirua kovempiin seuroihin. Toivemaikseen hän nimeää Englannin tai Italian.

Juha Malinen paljasti, että jatkosiirrosta on jo nyt Latviassa keskusteltu.

– Vaikka Latvian pääsarja ei vielä ole välttämättä isoin juttu, niin olen keskustellut ”Losan” (Eremenko Jr.) kanssa, ja hän on sanonut, että Adam on heidän suurin myyntitoivonsa. Baltiassa ajatellaan entistäkin selkeämmin, että he ovat siellä nuorelle pelaajalle väliportti seuraavaan. Siellä halutaan tehdä kauppoja. Tiedän, että siellä paljon mietittiin siirtoa jo kesän ikkunassa, Malinen kertoi.

Ei kautta ilman maalia

Marhieviin pätee hyvin myös sanonta ”ei kautta ilman maalia”. Hän osui kertaalleen per kausi HJK Klubi 04:lle kahtena edellisenä vuonna Kakkosessa, ja Spartaks Jurmalalle suomalainen maalasi 4.7. pelatussa vierasottelussa Mettaa vastaan.

– Minulle syötettiin, harhautin yhden pelaajan ja vedin suunnilleen kuudentoista rajalta vasemmalla ylänurkkaan. Hieno maali se oli, Marhiev kertoi osumastaan, joka on nähtävissä alla olevalla YouTube-videolla ajassa 3:34.

Marhiev ei ole Virsligan ainoa suomalainen, sillä sarjakolmosen Riga FC:n hyökkäyksessä hyvää jälkeä tekee 23-vuotias Mikael Soisalo. Soisalo on tehnyt 13 sarjaottelussa seitsemän maalia ja syöttänyt kolme osumaa. Tehoja löytyi myös Riga FC:n europeleissä, joissa Soisalo teki yhden ja syötti neljä maalia kaikkiaan kahdeksassa ottelussa.

Marhiev ei ole vielä päässyt Soisaloa vastaan pelaamaan, mutta hänkin on pannut merkille laitahyökkääjän hyvät otteet ja hienot maalit.

– Soisalo on iso nimi Latviassa, hänestä puhutaan siellä paljon ja hän on pelannut tosi hyvin. Minusta tuntuu, että hän ansaitsisi vuoronsa maajoukkueessa.

Tiistaina on kuitenkin taas Marhievin vuoro esitellä taitojaan Suomen paidassa. Pikkuhuuhkajat kohtaa Oulussa EM-karsintalohkonsa suosikkeihin lukeutuvan Kroatian. Kello 18 alkavaa peliä voi seurata suorana Yle Areenasta.

[readmore from=U21-maajoukkue]

– Me pelattiin hyvin Viroa vastaan ja tehtiin kaikki, mitä valmentaja sanoi. Pidettiin palloa hyvin ja luotiin maalipaikkoja. Musta tuntuu, että olisimme voineet tehdä enemmänkin maaleja.

– Kroatia on varmaan parempi kuin Viro, mutta uskon, että sekin tulee olemaan hyvä peli meiltä. Sellainen fiilis mulla on, että me voitetaan se peli, hyvällä itseluottamuksella varustettu Marhiev vakuutteli.