Tänään tiistaina on eräs takaraja eurooppalaisessa huippujalkapalloilussa, joka pakottaa kattojärjestö UEFA:a panemaan hetkeksi hännän koipien väliin ja nielemään hävityn erän karvasta kalkkia. Nyt on umpeutumassa takaraja sille, että UEFA:n on peruttava Euroopan Superliigan 12 karkulaisseuralle määräämänsä sakot ja hylättävä syytökset näitä kohtaan. Päätöksen tästä teki viime torstaina madridilaisen oikeusistuimen tuomari Manuel Ruiz de Lara.

Vastuu ratkaisun noudattamisesta on UEFA:n puheenjohtaja Aleksander Ceferinille. Mikäli UEFA ei ”likaiselle tusinalle” määrättyjä sanktioita peru, joutunee Ceferin vastaamaan toimettomuudesta ja ”oikeuden tottelemattomuudesta” henkilökohtaisesti oikeuden edessä. Lisäksi UEFA:lle voitaisiin langettaa sakot. Luultavimmin UEFA kuitenkin nöyrtyy ja peruu suurseuroille aiemmin määräämänsä sakkorangaistukset.

UEFA ei ole oikeuden päätöstä kommentoinut, mutta se julisti maanantai-iltana aiemmin määräämänsä kurinpitomenettelyn ”mitättömäksi” ja totesi, ettei se peri yhdeksältä seuralta 15 miljoonaa euroa, jotka oli määrä käyttää ruohonjuuritason jalkapalloilun edistämiseksi Euroopassa.

Vaikka yhdeksän 12 Superliigan perustajajäsenestä hyppäsikin laivasta vain muutamissa päivissä etenkin omien kannattajien äänekkään vastustuksen takia, ovat ne edelleen laillisesti Superliigan perustaneen yrityksen jäseniä. Kaikki 12 olivat siis myös osallisena voitokkaassa oikeusjutussa, jonka päätös kääntyi UEFA:a vastaan.

Juventus, Real Madrid ja Barcelona eivät sen sijaan ole koskaan edes hylänneet 18. huhtikuuta julkaistua Superliiga-hanketta, vaan vakuuttavat sen olevan edelleen täydessä voimissaan. Joitain muutoksia alkuperäiseen suunnitelmaan kaiketi tehtäisiin, mutta edellä mainittujen seurojen pomot Andrea Agnelli, Florentino Pérez ja Joan Laporta julistavat yhä vahvaa uskoaan projektiin. Muut yhdeksän seuraa ovat Atlético Madrid, Internazionale, AC Milan, Manchester United, Manchester City, Liverpool, Chelsea, Arsenal, Tottenham.

Superliigan perustajajäsenten oikeushaasteessa syytetään UEFA:a monopoliasemasta ja vapaan kilpailun estämisestä, sillä Mestarien liigan omistajana ja järjestäjänä se estää epäreilusti seuroja perustamasta omia kilpailujaan. Vaikka kannattajayhteenliittymät, kansalliset lajiliitot, UEFA, FIFA ja lukuisat poliitikot ympäri Euroopan julistivat Superliiga-hankkeen rikkaiden seurojen itsekkääksi hankkeeksi rikastua entisestään, asettui oikeuslaitos Superliigan perustaneiden seurojen kannalle.

Vaikka englantilaisseuroista ei virallisesti olekaan vastattu Guardianin tiedusteluihin niiden jatkoaikeista Superliigan suhteen, ovat monet lähteet kertoneet brittilehdelle, että Manchester City, Chelsea, Arsenal ja Tottenham ovat halukkaita päättämään UEFA:an kohdistuvat oikeustoimet ja yrittämään lakkauttaa Superliigan perustaneen yrityksen, jonka jäseniä ne siis yhä ovat.

Liverpoolin ja Manchester Unitedin osalta ilmassa on Guardianin mukaan epäilyksiä siitä, että ne tukisivat kulissien takana Euroopan Superliigaa edelleen, vaikka ovatkin asettuneet julkisesti sitä vastaan. Molempien seurojen edustajat kuitenkin kiistivät jyrkästi epäilyt siitä, ja vakuuttelivat, etteivät seurat aio osallistua Superliigaan.

[readmore from=Euroopan-Superliiga]

Vaikka UEFA yhden erän hävisikin, on se lähettänyt kirjeen kaikille Euroopan kansallisille jalkapalloliitoille, varoittaen niitä jyrkästi Euroopan Superliigan uhasta.

– Euroopan Superliiga -projektin sinnikäs jatkaminen ja sitä seuranneet oikeusjutut ovat edelleen uhka Euroopan jalkapallon perustalle ja tulevaisuudelle, kirjeessä todettiin.

– Valinta on solidaarisuuden ja itsekkäiden pyrkimysten välillä. Superliigaa motivoi puhdas ahneus ja se pyrkii ainoastaan rajoittamaan kilpailua.

Lähteet: Guardian ja AS