Yli yksitoista tuntia ilman takaiskumaalia – Huuhkajien maalivahdin nollaputki venyy ja venyy

© Kuva: Juha Tamminen

Huuhkajien maalilla syyskuussa debytoinut Carljohan Eriksson on aivan uskomattomassa syysvireessä. Kerroimme jo torstaina siitä, kuinka ”Saku” Eriksson pelasi viidennen perättäisen nollapelinsä Ruotsin pääsarjassa Allsvenskanissa. Se poiki suomalaiselle myös valinnan Discoveryn kierroksen tähdistöön.

Tänään sunnuntaina Eriksson piti jälleen maalinsa koskemattomana, kun hänen joukkueensa Mjällby kukisti sarjan kärkipään ryhmiin kuuluvan Elfsborgin tylysti maalein 4-0. Elfsborg pelasi viimeiset reilut kymmenen minuuttia alivoimalla, kun maalivahti Tim Rönning ajettiin toisella keltaisella ulos. Koska kaikki vaihdot oli jo käytetty, pelasi lopussa maalissa kenttäpelaaja. Tilanne oli ulosajohetkellä Mjällbylle jo 3-0, ja viimeinen maali syntyi ulosajoa seuranneesta rankkarista.

Olutte oli Saku Erikssonille siis jo kuudes peräkkäinen nollapeli Allsvenskanissa, ja kaikkiaan seitsemäs, kun mukaan lasketaan 1.9. pelattu maajoukkuedebyytti Walesia vastaan. Tuossa maaottelussa Eriksson torjui neljä kertaa, mukaan lukien Harry Wilsonin rankkarin, ja hänet valittiin Suomen parhaaksi pelaajaksi.

Sunnuntain Elfsborg-ottelussa Erikssonille tilastoitiin kolme torjuntaa vastustajan maalivahtien yhtä vastaan. Kaikkiaan hän on torjunut kuudessa perättäisessä Allsvenskan-nollapelissä 19 kertaa. Kun maaottelu lasketaan mukaan, on Eriksson pysättänyt siis ainakin 23 viimeistä maalia kohti tullutta laukausta.

Edellisen kerran hän sai antautua 15.8. pelatussa Mjällby-Djurgården-ottelussa, jonka vierasjoukkue voitti 1-0 Niklas Barkrothin 45. minuutilla tekemällä maalilla. Tuossakin pelissä Eriksson torjui kahdesti. Sen jälkeen nollaputki on siis venynyt jo 675 minuutin, eli yli 11 tunnin mittaiseksi.

Tuo peli on myös Mjällbyn viimeisin tappio. Seuraavista kuudesta pelistään se on voittanut kaksi, ja pelannut neljä tasan maalein 0-0.

Juttu jatkuu twiitin jälkeen.

Mjällby repi sunnuntaina eroa karsintaviivaan kolmeen pisteeseen, mutta tarvitsee yhä pisteitä viimeisten yhdeksän sarjakierroksen aikana pelatakseen pääsarjatasolla myös ensi vuonna. Erikssonin hyvät otteet ovat kuitenkin vieneet joukkueen pois putoamisviivan alta.

Elfsborgin kolmas perättäinen tappio on puolestaan pudottamassa mestaruustaistelusta, sillä sarjakärki Djurgården kiitää nyt jo kahdeksan pistettä karussa viidentenä olevalta Elfsborgilta. Huuhkajien Leo Väisänen pelasi Elfsborgin takalinjoilla täydet minuutit tänäänkin, kuten on pelannut jokaisessa joukkueen pelissä kesän EM-kisojen jälkeen.

Saku Eriksson otti vajaat pari viikkoa sitten roolia myös kentän ulkopuolella, kun hän puuttui julkisesti tiettävästi häneen itseensä kohdistuneisiin alatyylisiin ja homofobisiin huutoihin katsomosta ottelussa AIK:ta vastaan.

– Rakastan katsomokulttuuria. Lauluja, soihtuja ja härnäämistä. Ne tekevät jalkapallosta paremman. Homofobisten kommenttien huutaminen on kuitenkin yksinkertaisesti niin hiton tyylitöntä. Jonkun seksuaalisen suuntautumisen käyttäminen haukkumasanana on hyväksymätöntä. Me ihmiset tiedämme vuonna 2021 paremmin ja pystymme parempaan, Eriksson twiittasi tuolloin.

– Mitä ajattelee teini, joka ei ole vielä uskaltanut kertoa suuntautumisestaan kellekään, kun sadat aikuiset ihmiset alentavat hänen ihmisarvoaan ajatellessaan, että ”se on vain pelkkää leikinlaskua”, jatkotwiitti kuului.