AS Romaa koko kunniakkaan uransa edustanut Francesco Totti kertoi The Guardianin haastattelussa laajalti näkemyksistään – lähinnä oman taustansa kautta.

Termiä ”jalkapalloromantiikka” on vaikeaa käyttää niin, ettei melko nopeasti mainitse vuonna 1993 Roman junioreista edustusjoukkueeseen nousseen, samoissa väreissä vuonna 2017 uransa päättäneen italialaisen nimeä. Vastaavanlaiset urakehitykset ovat tätä nykyä huipputasolla lähestulkoon mahdottomia.

– Aloitin toisenlaisina aikoina, kun koko jalkapallo oli toisenlaista. Jalkapallo oli tehty rakkaudesta, ja kiintymyksestä kannattajiin. Minulle oli silloin paljon helpompaa tehdä päätös pelata seurassa, jota olin aina kannattanut.

Asiat ovat todella muuttuneet paljon.

– On vaikea vertailla tätä päivää ja minun aikaani. Nykyisin on kyse niin paljon bisneksestä. Sitä menee sinne, missä ansaitsee enemmän. Se on aika ymmärrettävää, eikö vain?

Tottin uralle mahtui kaksi tilannetta, jossa tämä olisi voinut päätyä muualle kuin AS Romaan. Ensimmäinen niistä osui aikaan, jolloin tuleva supertähti oli vasta 12-vuotias.

– AC Milan oli juuri voittanut Scudetton. Se oli innostavin joukkue minkä olin koskaan nähnyt, ja ainoa, jossa pelaamisesta unelmoin.

Vuonna 2006 apajilla kävi Real Madrid, mikäs muukaan.

– Totta kai mietin sitä. Sanotaan niin, että siirto oli melko lähellä. Kuitenkin, kuten olen usein sanonut, sydämeni käski minun jäädä Romaan. Real Madrid on kuitenkin se ainoa toinen joukkue, jossa olisin saattanut pelata. Aika ulkomailla olisi voinut olla hieno kokemus perheelleni ja minulle itselleni.