Emmi Alasen kipparoiman Växjön sarjataso vaihtuu – Missä jatkuu suomalaisen ura?

© Kuva: Juha Tamminen

Helmarien pitkäaikainen luottopelaaja Emmi Alanen on pelannut Ruotsin pääsarjajalkapalloilua jo kesästä 2013, eli käytännössä Helmarien edellisestä arvokisareissusta lähtien. Ensin Alanen pelasi Umeå IK:ssa, sitten Vittsjö GIK:ssa ja lopulta viimeiset kolme kautta Växjössä.

Seuraavaksi edessä on taas uuden seuran etsintä. Vaikka Damallsvenskania on pelaamatta vielä kaksi kierrosta, on Växjön putoaminen jo varmistunut. 30-vuotias Alanen vahvisti puhelimitse SuomiFutikselle, että edessä on uuden seuran etsintä, mutta mitään vihjettä osoitteesta hän ei vielä osannut antaa. Toiseksi korkeimmalla sarjatasolla jatkaminen ei kuitenkaan houkuta.

– En osaa vielä jatkosta sanoa, vaan olen aika avoimin mielin. Olen yrittänyt keskittyä pääsääntöisesti maaotteluihin, ja Damallsvenskaniakin on pari kierrosta jäljellä. Kauden jälkeen alan ajatella asiaa enemmän. Toivon, että löydän parhaan mahdollisen ympäristön minulle ja kehittymiselleni, opettajaksi Ruotsissa opiskeleva Alanen totesi.

– Se on aika selkeää, että Växjössä jatkaminen ei ole mahdollista.

Alanen tehnyt puolet joukkueen maaleista

Växjön kehnon kauden summaa hyvin jo hyytävän kylmät tilastot. Joukkue on voittanut 20 ottelustaan vain yhden ja tehnyt näissä peleissä ainoastaan kuusi maalia. Kahden edellisen kauden yhdeksännen ja kuudennen sijan jälkeen jumboksi jääminen oli iso pettymys.

– En osannut odottaa näin vaikeaa kautta. Varmaan suurin haaste meillä oli, ettemme tehneet maaleja. Kun ei tee maaleja, on vaikeaa saada pisteitä tai voittaa. Viimeinen kolmannes oli meille suurin ongelma, Alanen summasi Växjön kautta.

– Pelaamisemme taso on heitellyt tosi paljon. Olemme saattaneet pelata hyvän pelin, mutta seuraava peli onkin ollut tosi huono. Tasaisuus on puuttunut pelaamisestamme.

Vaikka joukkue on rämpinyt, on Alanen onnistunut hyvin. Hän on tehnyt joukkueensa maaleista kolme – eli tasan puolet – ja syöttänyt lisäksi yhden. Lisäksi hän on saanut joukkueen kapteenina runsaasti luottamusta, pelaten täydet 90 minuuttia 18:ssa Växjön kauden 20 ottelusta.

– Omaan pelaamiseeni oleen tyytyväinen ja tuntuu siltä, että olen pystynyt ottamaan steppejä eteenpäin omassa kehittymisessäni.

– Totta kai joukkueen tulos ja koko joukkueen pelaaminenkin vaikuttaa myös minuun. Olen silti yrittänyt keskittyä siihen, että suoriutuisin omasta tehtävästäni mahdollisimman hyvin. Tiedän, että silloin pystyn auttamaan myös joukkuetta parhaalla mahdollisella tavalla. Tuntuu siltä, että olen pystynyt pitämään oman tasoni pelistä toiseen.

Putoamiskurimuksessa jo kesällä ollut Växjö värväsi heinäkuussa kaksi kovaa vahvistusta hyökkäyspäähänsä, kun joukkueeseen siirtyivät Helmareista tutut Juliette Kemppi ja Adelina Engman. Kaivattuja tehoja ei tullut silti heiltäkään, sillä Kemppi on tehnyt vain yhden maalin, eikä Engman yhtään. Joka tapauksessa Alanen piti suomalaiskaksikon sisääntuloa Växjöön onnistuneena.

– Julietten ja Adelinan tulo joukkueeseen on vaikuttanut tosi paljon hyökkäyspelaamiseemme. Ollaan luotu tosi paljon maalipaikkoja, paljon enemmän kuin kevätkaudella. Maaleja ei ole kuitenkaan tullut.

– Se on pienestä kiinni, mutta näen positiivisena sen, että pystyimme luomaan maalipaikkoja ja annoimme itsellemme mahdollisuuden voittaa pelejä.

MM-kisat iso unelma

Emmi Alasen maajoukkueura on todella komea, sillä hän on 20 tekemällään maalilla kaikkien aikojen maalitilaston nelonen, ja mahdollisesti seuraava sadan maaottelun rajapyykkiin yltävä Helmari. Nyt Alasella on pelattuna 88 A-maaottelua, ja hän on maaottelutilaston kahdestoista. Edessä häämöttävät uran toiset EM-kisat kesällä 2022, mutta tietenkin myös paikka vuoden 2023 MM-kisoissa houkuttaa. Kisat pelataan Australiassa ja Uudessa-Seelannissa.

– Totta kai MM-kisat on iso unelma koko joukkueelle ja itsellenikin. Aiemmin emme ole MM-kisoissa pelanneet, joten olisihan se mahtavaa, jos pystyttäisiin pääsemään tästä lohkosta jatkoon ja kokea ne MM-kisat, Alanen totesi.

Palloliitto tiedotti lokakuun puolivälissä, että Suomi hakee vuoden 2025 EM-kisojen järjestelyoikeutta yhdessä muiden Pohjoismaiden kanssa. Mahdollisia kotikisoja Alanen ei vielä ajattele.

– Pitää mennä kausi kerrallaan ja nauttia mahdollisimman paljon siitä hetkestä. Kauden jälkeen aina katson, mikä tilanne on. Minullakin alkaa ikää olla pikkuhiljaa jonkun verran.

– Aika avoimin mielin suhtaudun tulevaisuuteen. Katsotaan, mikä fiilis vuonna 2025 on. Vaikea sanoa, miltä tulee tuntumaan kolmen tai neljän vuoden päästä.

MM-karsintaottelu Suomi-Irlanti alkaa Olympiastadionilla tiistaina kello 18.15. YLE TV2 näyttää pelin suorana.

Heikki Kuparinen
Twitter: @Heykki80


Katso MM-kiekon kaikki pelit ilmaiseksi!

  • Leijonien ottelut tarjolla kansainvälisen jääkiekkoliiton ilmaisella livestriimillä.
  • Viralliset maksuttomat livelähetykset myös kaikista muista otteluista finaali mukaan lukien.
  • Vaikka reissun päältä kännykällä tai tabletilla, ilman maksukanavan tilaamista.