Suomella on edessään hurja, mutta samalla tuloksellisesti tärkeä haaste lauantaina Ukrainaa vastaan. Tasapisteissä olevat joukkueet kamppailevat vähintään MM-karsintalohkon kakkospaikasta. Ranska kärjessä lienee jo muiden joukkueiden tavoittamattomissa.

Huuhkajat hakivat hienon tasapelin Kiovasta maaliskuussa. Tuolloin Ukraina oli hallitsevampi osapuoli ja aiheutti Suomelle ongelmia hurjalla prässillään. Silloin Ukrainaa luotsasi vielä pelaajalegenda Andri Ševtšenko. Nykyinen valmentaja Oleksandr Petrakov ei Markku Kanervan mukaan ole muuttanut maansa pelitapaa suuremmin.

– Ei isoja muutoksia, mutta ehkä vähän organisoidumpi. Aiemmin joukkueessa oli enemmän esimerkiksi rotaatiota ja paikkojen vaihtoja. Nyt se on selkeämpää. Vahva joukkue, jonka wing backit nousevat todella vahvasti tukemaan hyökkäyksiä, kertoi Kanerva perjantain lehdistötilaisuudessa.

– Fyysinen ja taitava joukkue. Täysi työpanos vaaditaan tulokseen, vaikka heillä muutama laadukas pelaaja puuttuukin.

Aggressiivinen prässipelaaminen on suomalaisvalmentajan tiedossa ja hän uskoo Ukrainan ainakin ajoittain lähtevän samaan ralliin lauantaina.

– Varmasti pelin aikana heidän prässitasonsa tulee muuttumaan. Kyllä me olemme sitä käyneet läpi. Se on yksi myös meidän kehityskohteista, jotta pääsemme kovia joukkueita vastaan sen prässin alta pois. Tiedostamme kyllä, että näin voi käydä, vastasi Kanerva SuomiFutiksen kysymykseen.

Hänen mukaansa se avaa myös mahdollisuuksia, koska hanakasti ylös nousevien wing backien selustaan jää tyhjiä tiloja, joita hyödyntää esimerkiksi vastaiskuissa.

Kanerva kunnioittaa kuitenkin vastustajaa. Hänen mielestään Ukrainan pelaajilla on hurja rutiini ja liki koko oletettu avauskokoonpano pelaa Mestarien liigaa. Kanerva korostaa myös muun muassa Kiovan Dynamon pelaajien roolia, koska heitä on paljon ja he tuntevat toisensa myös seurajoukkueen kautta.

Ukrainan päävalmentaja Petrakov oli huomattavasti vähäsanaisempi perjantain pressitilaisuudessa. Kysyttäessä, että onko lauantain ottelu Ukrainalle jo pakkovoitto, hän vastasi:

– Taitaa olla.

Joukkue on vaikeassa tilanteessa ja etukäteen ajatellen tasapelikin olisi Ukrainalle huono tulos. Heillä on ottelu Suomea enemmän pelattuna ja maat ovat lohkossa tasapisteissä.

Petrakov ei avannut joukkueensa tilannetta perjantaina oikeastaan ollenkaan Suomen tai Ukrainankaan medialle. Itse asiassa ukrainalaistoimittaja tiedusteli syytä valmentajan vähäsanaisuudelle.

Oleksandr Petrakov ei perjantaina ollut juttutuulella. Kuva. Getty Images.

– Ja näin tulee olemaan jatkossakin, Petrakov julisti.

Kyse voi olla myös keskittymisestä olennaiseen tai merkki ottelun tärkeydestä. Petrakov ainakin itse sanoi, että paineita ei enää ole.

Jos perjantain perusteella voisi vetää johtopäätöksiä, niin Huuhkajien valmentaja ja pelaajat vaikuttavat huomattavasti levollisemmilta ennen lauantain tärkeää kamppailua. Tämä luvannee varsin hyvää.