Huuhkajien keskikenttäpelaaja Glen Kamaralla ei taatusti ole hyviä muistoja Tshekistä eikä Prahasta. Siitä on vain reilut puoli vuotta, kun Slavia Prahan puolustaja Ondrej Kudela solvasi Kamaraa rasistisesti Glasgowssa pelatussa Eurooppa-liigan ottelussa Rangers-Slavia Praha. Tapaus sai laajaa huomiota, ja Kudela UEFA:lta kymmenen pelin pelikiellon, ja Kamarakin kolmen ottelun sanktion.

Seuraavallakin kaudella Rangersille arvottiin vastustajaksi prahalaisseura, nyt Sparta Praha. Vieraspeli Prahassa pelattiin torstaina, ja päättyi Kamaran kannalta ikävästi helppoon punaiseen korttiin. Vieläkin ikävämpää oli, että Kamaralle buuattiin joka kerta, kun hän koski palloon. Sparta Prahan piti alun perin pelata ottelu tyhjille katsomoille, mutta UEFA salli kuitenkin 10 000 koululaisen päästä katsomoon. Siitä huolimatta alaikäinenkin katsomo nousi ikävällä tavalla otsikoihin.

Sky Sports haastatteli tapahtumien tiimoilta Kamaran asianajajaa Aamer Anwaria. Anwar oli tapahtumista tulistunut ja penäsi UEFA:lta tiukempia toimia jatkuvia rasismitapauksia kohtaan. Glen Kamaran hän kertoi olevan suhteellisen rauhallisella mielellä.

– Vaihdoin hänen kanssaan viestejä eilen illalla ja kehotin pitämään leuan pystyssä. Glen on todellinen ammattilainen ja hänet tuntien tiedän, että hän haluaisi vain jatkaa tästä tapauksesta eteenpäin, ja jatkaa peliä. Siksi eilisiltainen olikin niin suuri pettymys, Anwar vastasi.

– Oli tietynlainen helpotus tietää, että stadion oli suljettu Sparta Prahan faneilta, emmekä tulisi näkemään fanien toistavan samoja solvauksia ja samaa rasismia. Sen sijaan näimmekin 10 000 koululaisen buuaavan joka kerta, kun Glen Kamara koski palloon. Eikä ainoastaan Kamara, vaan kuka tahansa Rangersin musta pelaaja.

– Se oli kertakaikkiaan sopimatonta ja täysin häpeällistä. On korkea aika, että Tshekin viranomaiset huomaavat, että heillä on maassaan syvään juurtunut rasismiongelma.

Aamer Anwar ei syytä rasismin jatkumisesta vain Tshekin tai muiden maiden viranomaisia, vaan Euroopan kattojärjestöä UEFA:a.

– Sanotaan se suoraan: UEFA:n täytyy hävetä. He ovat epäonnistuneet jokaikisen tapauksen käsittelyssä. He puhuvat mielellään kunnioituksesta, mutta missä oli kunnioitus Glen Kamaraa kohtaan? Missä on kunnioitus Rangersin tai minkä tahansa muun joukkueen solvausten kohteiksi joutuvia mustia pelaajia kohtaan?

– Se on heidän työpaikkansa. Glen Kamaran tai kenenkään tahansa muunkaan mustan pelaajan ei pitäisi joutua kuuntelemaan solvauksia aina kentälle mennessään. Heidän ei pitäisi joutua miettimään omaa turvallisuuttaan.

Pelien jälkeen häirintä siirtyy someen

Anwar nosti esille myös sosiaalisessa mediassa tapahtuvan rasismin ja häirinnän, joka kohdistuu pelaajien lisäksi häneen itseensä.

– Kun peli päättyy, kaikki alkaa uudestaan somessa. Minä en ole pelaaja, vaan asianajaja, mutta eilisillasta lähtien olen blokannut ja kieltäytynyt vastaamasta henkilöille, jotka haluavat ilmaista itseään rasistisesti.

– Pelaajat saavat niitä viestejä joka päivä minuutti minuutilta, ja UEFA ei kykene toimimaan. Kuinka kauan tätä tulee jatkumaan? Minä en usko, että itäeurooppalaiset viranomaiset ovat edes alkaneet käsitellä koko asiaa.

– Tällaiset joukkueet pitäisi potkia pois näistä jalkapalloturnauksista. Tarvitaanko kolmen hudin systeemi vai mikä? Milloin ne oikein heitetään pihalle? Milloin UEFA sanoo: ”Nyt saa riittää”? On aivan turhaa puhua kunnioituksesta ja laatia rasisminvastaisia lakanoita. En minä halua olla puhumassa täällä tästä. Meidän pitäisi puhua jalkapallosta.

– Glen Kamara tai (Rangersin valmentaja) Steven Gerrard eivät halua puhua rasismista, vaan jalkapallosta.

Pelko kilpailusta sulkemisesta vaikuttaisi

Anwar uskoo, että tietoisuus kovempien sanktioiden mahdollisuudesta vaikuttaisi väkisinkin myös joukkueisiin ja niiden faneihin.

– Kyse ei ole pelkästään (solvaavista) faneista, vaan siitä, miten muut fanit ja joukkue toimivat. Kun joukkue tiedostaa, että se voidaan sulkea ulos koko kilpailuista huonosti käyttäytyvien fanien takia, se ja muut fanit eivät tule hyväksymään sitä toimintaa häiriköiltä.

Anwarin mielestä sen paremmin tshekkiläiset jalkapalloviranomaiset, poliitikot, seurat kuin fanitkaan eivät ole ryhtyneet toimiin Kamaran keväisen tapauksen jälkeen. Siksi hän pitää ainoana mahdollisuutena sitä, että UEFA ottaa tiukemman linjan rasismia vastaan.

– Kun joukkueita aletaan potkia ulos kilpailuista, silloin he alkavat kuunnella.

– En ole niin naiivi, että väittäisin, ettei meillä olisi samaa ongelmaa Englannissakin. Fakta kuitenkin on, että näemme tällaisia tapauksia Itä-Euroopassa päivittäin. Se on jäänne 1800-luvulta. Jos noiden maiden vallanpitäjät eivät pysty toimimaan eivätkä pidä rasismia ongelmana, on UEFA:n ja muiden kattojärjestöjen toimittava.

– Millä tahansa muulla työpaikalla toimiin olisi jo ryhdytty. Ihmisiä olisi heitetty ulos tai valtavia oikeusjuttuja nostettu, jos työntekijöitä kohdeltaisiin tällaisella rasistisella tavalla.

Haastattelun lopuksi Anwar palasi siihen, miltä toistunut rasistinen kohtelu Glen Kamarasta tuntuu.

– Glen on todellinen ammattilainen, joka tulee nöyristä taustoista ja pysyttelee juurillaan. Hänellä on oma moraalinen kompassinsa.

[readmore from=Kamara-Glen]

– Hän sanoo pitävänsä pään pystyssä ja keskittyvänsä työhönsä. Hän kohtaa kuitenkin rasismia aina kentälle astuessaan.

– Minun huoleni on, ettei kenenkään nuoren miehen pitäisi joutua pelkäämään heräämisestä nukkumaanmenoon asti sitä, että aina kännykän viestejä tarkistaessaan hän joutuu häirinnän uhriksi. Myös hänen perheensä lukee samoja viestejä. Hän joutuu miettimään omaa turvallisuuttaan uhkauksia ja rasistisia solvauksia saadessaan.

Anwar lisää, että Kamara on pelannut ammattilaisjoukkueissa 15-vuotiaasta lähtien, mutta vasta noustuaan kansainväliselle huipputasolle hän on joutunut todella kohtaamaan rasistisia viestejä.

– Ei ole mustien pelaajien tehtävä nousta rasismia vastaan, vaan joukkueiden. Steven Gerrard on käsitellyt asiaa erinomaisesti. Vastuu kuuluu kuitenkin kattojärjestöille, jotka ovat kuitenkin pysyneet tänäkin aamuna täysin hiljaa. Missä viipyvät suuret rasismin vastaiset kannanotot?

Sky Sports News

@SkySportsNews

Sky Sports News

@SkySportsNews
🗣 "UEFA - why did you relax that punishment if you have a zero-tolerance approach to racism? It's utterly depressing"

David Ornstein shares his thoughts to Sky Sports News after claims that Glen Kamara was targeted by schoolchildren at Sparta Prague.
🗣 "10,000 schoolchildren jeered and booed every time a black player from Rangers touched the ball... [UEFA] are a disgrace"

Glen Kamara's lawyer Aamer Anwar gives his views from Glasgow after claims that the midfielder was targeted by schoolchildren at Sparta Prague.

Kovempia rangaistuksia vaatii myös toimittaja David Ornstein. Hänkin muistuttaa siitä, että buuauksia ei kuulunut ainoastaan Kamaran koskiessa palloon, vaan aina, kun pallo oli jollain Rangersin tummaihoisella pelaajalla. Lisäksi ”puolitäydellä stadionilla” ei ollut ainoastaan koululaisia, vaan lasten piti saapua katsomoon aikuisen seurassa. Niinpä on avoinna, osallistuivatko buuauksiin aikuiset vai lapset – luultavasti molemmat.

– Miksi UEFA höllensi Sparta Prahan rangaistusta, jos sillä on nollatoleranssi rasismiin? Se on todella masentavaa. Vaikuttaa siltä, etteivät nämä seurat ole oppineet läksyään. Siksi tarvitsemme kovempia rangaistuksia: täysiä stadionporttikieltoja ja taloudellisia rangaistuksia. Sellaisia, jotka iskevät seuroja sinne, missä se sattuu eniten. Muuten edistystä ei tapahdu, Ornstein totesi.