UEFA aloittaa tutkinnan Glen Kamaran kohtelusta Eurooppa-liigassa – Tshekin ulkoministeri ärähti skottivaikuttajalle

© Kuva: Juha Tamminen

Euroopan jalkapalloliitto UEFA on aloittanut tutkinnan koskien viime torstaina palatun Eurooppa-liigan ottelun Sparta Praha-Rangers tapahtumia. Sparta Praha voitti ottelun 1-0, mutta ottelu nousi kierroksen suurimmaksi puheenaiheeksi, koska uransa ensimmäisen ulosajon ottelussa saaneelle Glen Kamaralle buuattiin koko pelin ajan kentältä poistamiseensa saakka.

Sparta Prahan faneja ei päästetty stadionille, koska katsomosta solvattiin rasistisesti AS Monacon Aurelién Tchouamenia elokuussa. Paikalle päästettiin kuitenkin 10 000 koululaista heitä saattaneiden aikuisten seurassa. Nämä buuasivat Rangersin tummaihoisille pelaajille jatkuvasti, viime keväänä Slavia Prahan Ondrej Kudelan rasistisesti solvaamaksi tulleen Glen Kamaran saadessa äänekkäintä ei-toivottua erityiskohtelua.

Nyt UEFA kertookin, että se selvittelee ”mahdollisesti syrjiviä tapahtumia” ottelua koskien. Sekä Rangersin valmentaja Steven Gerrard että Kamaran asianajaja Aamer Anwar ovat vaatineet UEFA:lta ankarampia rangaistuksia rasistisesta käytöksestä.

– Sadat tuhannet ihmiset ovat turhautuneita, koska nämä jutut nostavat päätään liian usein. Valitettavasti rangaistukset eivät riitä, vaan tarvitaan kovempia toimia. Se on ainoa tapa päästä näistä jutuista eroon, sillä tällä hetkellä rangaistukset eivät ole lähellekään tarpeeksi vakavia, Gerrard totesi ottelun jälkeen.

Sparta Praha on nimittänyt kannattajiinsa kohdistuvia rasismisyytöksiä ”perusteettomiksi, epätoivoisiksi ja naurettaviksi.”

Toisaalla Tshekin ulkoministeri Jakub Kulhánek vaatii Skotlannin jalkapalloliitolta anteeksipyyntöä sen tasa-arvovastaavan Marvin Bartleyn kommenteista tapahtumia koskien. Bartley twiittasi prahalaisyleisön käytöksestä hyvin suorasanaisesti liittäen viestinsä yhteyteen kuvan homeisista mansikoista.

– Pahinta Prahan eilisillan tapahtumissa on, etten ole pienimmässäkään määrin yllättynyt! Tämä ei ole missään tapauksessa LASTEN vika, sillä he käyttäytyvät tavalla, jota he näkevät aikuisten rohkaisevan. Millaisia mahdollisuuksia heillä on, kun heidät heitetään samaan kulhoon mätien hedelmien kanssa, skottiseura Livingstonin pelaaja-apulaisvalmentaja Bartley kirjoitti.

Juttu jatkuu twiitin jälkeen.

Kulhánek ilmoitti vastauksessaan ottaneensa yhteyttä Tshekin Ison-Britannian suurlähettilääseen Bartleyn kommenttien johdosta.

– Ymmärrän, että urheilu herättää tunteita, jotka siirtyvät myös kentän ulkopuolelle. Niilläkin on kuitenkin rajansa, eikä niiden pidä kasvaa ksenofobisiksi loukkauksiksi alaikäisiä kohtaan, Kulhánek kirjoitti omalla kotisivullaan.

– Siksi vaadin anteeksipyyntöä tai selvää etäisyydenottoa henkilöön, joka vertasi julkisesti tsekkiläisiä lapsia mätiin hedelmiin. Pyysin tänään suurlähettilästä välittämään viestini Skotlannin jalkapalloliitolle.

Marvin Bartley itse sai vastaanottaa törkeän alatyylisiä rasistisia viestejä ”mätä hedelmä” -twiittinsä jälkeen. Hän julkaisi tiistai-iltana kuvan muutamista Twitterissä ja vakuutti, ettei taivu niiden edessä.

– Pahoittelen rajua kieltä, mutta näin käy joka kerta, kun puhuu syrjinnästä! Se ei pysäytä minua koskaan, sillä minä taistelen sen puolesta, että meitä kaikkia kohdeltaisiin tasa-arvoisesti. Mukavaa iltaa, Bartley twiittasi.

Myös Livingston seurana riensi nopeasti Bartleyn tueksi.

– Apulaisvalmentajaamme Marvin Bartleyyn kohdistui tänään syvästi masentava ja vastenmielinen rasististen hyökkäysten vyöry. Jokaikinen henkilö tässä seurassa seisoo vakaasti Marvinin rinnalla taistelussa tasa-arvon puolesta ja rasismin lopettamista vastaan, seura kirjoitti.

Glen Kamara pelaa seuraavaksi Huuhkajien paidassa lauantaisessa MM-karsintaottelussa Ukrainaa vastaan.

Lähde: Sky Sports