UEFA:lta tiukka ukaasi FIFA:lle – pohjoismaisten palloliittojen linjanveto selkänojana

© Kuva: Getty Images

FIFA:n puheenjohtaja Gianni Infantinolla on mittava projekti meneillään. Sveitsiläisvaikuttaja haluaa juntata läpi ajatuksen miesten MM-turnauksen pelaamisesta tulevaisuudessa kahden vuoden välein. Infantino kiertelee paraikaa maailmaa saavuttaakseen puoltoa mahdollisimman monelta 211 kansalliselta jalkapalloliitolta ennen kuin ehdotus menee joulukuussa FIFA:n äänestykseen.

Infantinolla on kuitenkin kaksi melkoisen isoa kantoa kaskessa. Nämä ovat Euroopan jalkapalloliitto UEFA ja Etelä-Amerikan jalkapalloliitto CONMEBOL, kaikkien tähänastisten maailmanmestareiden kotimaanosaliitot ja erittäin tärkeät pelurit kansainvälisessä jalkapallopolitiikassa. Sekä UEFA että CONMEBOL vastustavat ajatusta nelivuotisen MM-kisasyklin vaihtamisesta kaksivuotiseen.

CONMEBOL:illa on vain kymmenen jäsenmaata, mutta UEFA:lla jäsenliittoja on jo huomattavasti enemmän, 55. Siitä huolimatta Infantinon kerrotaan olevan luottavainen sen suhteen, että hän saisi Afrikasta, Aasiasta ja Karibian alueelta riittävästi kannatusta, jotta MM-kisojen pelaamiselle kahden vuoden välein heruisi enemmistön tuki.

Uutistoimisto Reutersin mukaan sekään ei välttämättä riittäisi, sillä UEFA aikoo toden teolla panna kovan kovaa vastaan. UEFA nimittäin uhkaa boikotoida ”lisä-MM-kisoja”, jos muutosehdotus sattuisi menemään läpi.

– Kun otetaan huomioon, että seurat, liigat, UEFA ja CONMEBOL kaikki vastustavat tätä, on epätodennäköistä, että ne hyväksyisivät muutokset FIFA:n kalenteriin, eräs nimeämätön kokenut jalkapallovaikuttaja kertoi Reutersille.

Varmemmaksi vakuudeksi UEFA lähetti Reutersille myös varsin suorasanaisen julkilausuman. Sen mukaan ”ehdotukset vahingoittaisivat kaikkia jalkapallon muotoja ja vähentäisivät kilpailun itsensä arvoa.”

– Tämä vaikuttaa kaikin puolin päätökseltä, jonka FIFA haluaa ajaa kiireessä läpi ja jättää lajin muut osat katkerasti oman onnensa nojaan. UEFA jatkaa tämän hankkeen vastustamista niin kauan, kunnes terve järki voittaa ja suunnitelmista luovutaan, tiedotteessa todettiin.

Reutersin lähteet ovat kertoneet, että eurooppalaiset seurat, liigat ja muut järjestöt ovat tehneet läheistä yhteistyötä tietääkseen, kuinka reagoida joulukuiseen äänestykseen. ”Kerrankin ne ovat kaikki samalla sivulla”, nimetön lähde kommentoi.

Vahvan selkänojan boikottiuhalleen UEFA sai myös kuuden pohjoismaisen Palloliiton (Suomi, Tanska, Norja, Ruotsi, Islanti ja Färsaaret) yhteisestä perjantaina julkaisemasta kannanotosta.

– Jos enemmistö FIFA:n jäsenmaista päättää hyväksyä ehdotuksen kahden vuoden välein pelattavista MM-kisoista, pohjoismaisten jalkapalloliittojen täytyy harkita jatkotoimia ja skenaarioita, jotka ovat lähempänä perusarvojamme kuin FIFA:n ehdotus, tiedote vihjasi.

Lähde: Reuters

Eurooppa-liigan finaalissa vedetään tunteella! ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️