Juha Malisen valmentama Pikkuhuuhkajat pelaa marraskuun maaottelutauolla kaksi erittäin tärkeää MM-karsintaottelua. Perjantaina Suomi kohtaa vieraskentällä Norjan ja maanantain kotipelissä Kotkassa asettuu vastaan Viro. Yle Areena televisioi molemmat ottelut.

Suomen avauskokoonpanossa on pelannut kaikissa tähänastisissa karsintaotteluissa oikeana laitapuolustajana KuPS:n Taneli Hämäläinen. Otteluita on takana neljä, ja Pikkuhuuhkajien tekeminen on ollut jokseenkin ailahtelevaa. Viro kaatui vieraissa helposti 3-0, mutta kotona tuli tappio Kroatialle värikkäiden vaiheiden jälkeen. Azerbaidzhanista oli tuloksena vain 1-1-tasapeli, mutta lokakuun komea kotivoitto Itävallasta antoi Pikkuhuuhkajille lisää uskoa ja itseluottamusta.

– Oltaisiin me voitu saada ehkä enemmänkin pisteitä, ehkä juuri Azerbaidzhanista, Hämäläinen totesi SuomiFutikselle puhelimitse.

– Itävalta-peli oli kuitenkin meiltä tosi hyvä. Porukasta huomaa, että meillä on täällä hyvä meininki. Koko porukka sai lisää itseluottamusta siitä viime pelistä. Lähdetään totta kai Norja-peliä voittamaan.

LUE MYÖS: ”Ei olisi uskonut ennen kautta” – Vuodessa Kakkosesta Berliinin Olympiastadionille, Taneli Hämäläistä ei löydy vielä edes Wikipediasta

– Tavoitehan meillä on mennä tästä jatkoon. Siihen on kyllä vielä tekemistä, mutta on se ihan mahdollista vielä. Kaikkia pelejä lähdetään voittamaan ja hyvillä fiiliksillä mennään Norjaan. Totta kai meillä on uskoa siihen, että meillä on vielä mahdollisuus. Nyt vain pitää pelata hyvin ja ottaa niitä pisteitä.

Pikkuhuuhkajien palavereissa on jo Norjan pelaamiseen ehditty tutustua, joten yllätyksiä ei pitäisi tulla.

– Norja on aika erilainen kuin Itävalta. Ne pelaa aika suoraviivaista palloa. Niillä on kolme isoa hyökkääjää, joille tulee paljon palloja, joista he taistelevat, Hämäläinen kertoi.

U19-maajoukkue jäi väliin

Hämäläinen debytoi alle 21-vuotiaiden maajoukkueessa maaliskuussa pelatussa harjoitusottelussa Ruotsia vastaan. Sitä ennen hänellä oli yli kolmen vuoden tauko maajoukkuepeleistä. Tammikuussa 2018 Hämäläinen pelasi kolme ottelua alle 17-vuotiaiden maajoukkueessa, mutta sen jälkeen ei kutsuja mukaan kuulunut. Juha Malisen puhelinsoittoa Hämäläinen osasi kuitenkin odottaa.

– Ei se (maajoukkuekutsu) suoranaisena yllätyksenä tullut, koska oli minulla sellainen tunne, että olin pelannut hyvin Suomen Cupissa ja muutenkin oli mennyt hyvin. Osasin vähän sitä kutsua jopa odottaa, mutta oli se tosi hieno hetki, kun se kävi toteen. Oli kiva jutella Juhan kanssa ja päästä tänne mukaan.

Pikkuhuuhkajien nykyisestä pelaajaryhmästä noin puolet pelaa ulkomaisissa seurajoukkueissa, seitsemässä eri maassa, ja toinen puolikas Hämäläisen tavoin Veikkausliigassa. Myös Hämäläisen tähtäin on ulkomailla, sillä kuuleehan maajoukkueen kopissakin innostavia tarinoita isommista liigoista.

– On ulkomaille siirtyminen itselläkin ihan selkeä tavoite tässä parin vuoden sisällä. Kaikkihan riippuu tietenkin siitä, miten pelaan, mutta selkeä tavoite se on.

– Totta kai me jutellaan täällä porukassa paljon. Kyllähän nämä jätkät paljon positiivista jokaikisestä seurasta ja eri maista kertoo.

Konkreettista ihanneseuraa tai -siirtoa Hämäläisellä ei ole, mutta kesän europeleistä jäi tietynlainen kipinä Saksassa pelaamiseen. Pääsihän Hämäläinen estradille täyden 90-minuuttisen edestä, kun KuPS kohtasi Konferenssiliigan karsintojen vieraspelissä Union Berlinin Berliinin Olympiastadionilla, 22 000 katsojan läsnäollessa.

[readmore from=Hämäläinen-Taneli]

– Union Berlin -peli oli sellainen, että on sitä vähän haaveillut, että se Bundesliiga olisi sellainen unelma jossain vaiheessa. Otin sieltä Marvin Friedrichin pelipaidankin.

– Siitä pelistä varsinkin jäi sellainen ajatus mieleen, kun näki niitä jätkiä, miten ne treenasivat pelin jälkeen. Siitä tuli fiilis, että Bundesliiga olisi sellainen unelma, Hämäläinen kertoi.