Kuopion Palloseura teki jalkapalloseurana vuonna 2021 poikkeuksellisen kovaa jälkeä laajalla rintamalla. KuPS:n miesjoukkue voitti Suomen Cupin ja taisteli päätöskierrokselle saakka Veikkausliigan voitosta HJK:n kanssa, naisjoukkue voitti Kansallisen Liigan mestaruuden ja kaupan päälle myös A-pojat juhlivat SM-kultaa.

Hyvää kautta osasivat monet KuPS:n miehiltä myös odottaa, sillä joukkueessa oli useita nimekkäitä, Suomen eturivin pelaajia ja osaavaksi tiedetty valmentaja Simo Valakari. KuPS:ia pidettiin etukäteen HJK:n ykköshaastajana. Sitä sen sijaan ei arvattu missään kausiennakossa, että yhdeksi KuPS:n luottopelaajista nousisi 20-vuotias puolustaja Taneli Hämäläinen.

A-poikien SM-sarjasta ja Kakkosesta vakioavajaaksi Veikkausliigassa

Hämäläinen pelasi koko kausi huomioituna viidenneksi runsaimmat peliminuutit koko KuPS:n joukkueesta. Puolustajista ainoastaan Diogo Tomas kellotti enemmän peliaikaa. Hämäläisen liukumisesta parrasvaloihin täysin tutkan ulkopuolelta kertokoon vaikka se, että vielä tänä päivänäkään hänellä ei ole sen paremmin suomen- kuin englanninkielistäkään Wikipedia-sivua.

Ei ole pienintäkään epäilystä siitä, etteikö Hämäläistä voisi tituleerata läpimurtopelaajaksi ja yhdeksi koko veikkausliigakauden sensaatioista. Hän kun pelasi vielä edellisellä kaudella A-poikien SM-sarjaa ja KuFu-98:ssa Kakkosta. Ennen tätä vuotta Hämäläinen oli pelannut KuPS:n edustusjoukkueessa vain yhden kilpailullisen ottelun, tammikuussa 2020 Suomen Cupissa Hakaa vastaan.

Maanantaina KuPS tiedotti tehneensä Taneli Hämäläisen kanssa monivuotisen jatkosopimuksen. Nuori puolustaja kertoi SuomiFutikselle puhelimitse, että jatkosopimus syntyi helposti eikä muita konkreettisia vaihtoehtoja ollut edes mielessä. Huima tulokaskausi Veikkausliigassa hopeajoukkueen luottopuolustajana yllätti kuitenkin miehen itsensäkin.

– Totta kai vähän yllätyin, enkä odottanut ihan näin paljoa peliaikaa, Hämäläinen myönsi ja kertasi sitten, kuinka paikka KuPS:n avauksesta heltisi.

– Preseason meni hyvin. Meille tuli uusi koutsi (Valakari) ja sain uuden mahdollisuuden. Harjoituspelit menivät alusta lähtien hyvin.

– Sitten alkoi Suomen Cup, ja siellä peli kulki. Sitä kautta olenkin sitten saanut paljon vastuuta, ja olen ollut siitä tosi iloinen. Kiitos siitä valmennukselle ja meidän joukkueelle. Yleensä kun joukkue pelaa hyvin, niin yksilötkin pelaa hyvin.

Veikkausliigassa Hämäläinen kohtasi luonnollisesti paljon Kakkosen tasoa parempia, vahvempia ja taitavampia vastustajia. Hän kuitenkin pääsi mukaan nopeampaan tempoon laadukkaiden harjoitusten myötä.

– Sopeutuminen tuli siinä jotenkin ajan kanssa. Meillä on ollut hyvä joukkue, joten sitä kautta on päässyt treenaamaan joka päivä hyvän joukkueen kanssa. Se on helpottanut loikkaa Veikkausliigaan ja isompiin peleihin.

Europelit iso juttu

Hämäläisen väkevä läpimurto oli yksi veikkausliigakauden puheenaiheista, joten ei koko ikänsä Kuopiossa asuneella puolustajalla ole myöskään mitään syytä onnistumistaan kainostella. Hän antaa itselleen kaudesta kiitettävän arvosanan.

– Jos ykkösestä kymppiin sanotaan, niin kyllä voin aika hyvillä mielinkin sanoa, että ysin-kympin luokkaa annan itselleni arvosanaksi. Erittäin tyytyväinen olen kauteen kyllä.

– Joukkueen kausi oli loppujen lopuksi hyvä, vaikkei mestaruutta tullutkaan. Mestaruus on oikeastaan ainut, joka jäi harmittamaan, joten sen takia en ihan kymppiä voi antaa. Sanotaan kasin ja ysin väliin, Hämäläinen arvioi KuPS:n kautta.

Kauden saavutuksista Hämäläinen kertoo arvostavansa korkeimmalle Suomen Cupin voiton. KuPS oli voittanut Suomen Cupin viimeksi vuonna 1989, eli 12 vuotta ennen Hämäläisen syntymää.

– Suomen Cupin voitto oli ehkä se hienoin juttu henkilökohtaisesti, ja seurallekin tosi iso juttu. Siitä oli monta vuotta, kun KuPS oli sen viimeksi voittanut. Se oli varmaan yksi kauden kohokohdista.

– Ja toinen oli totta kai myös se, kun pääsin pelaamaan vieraissa Union Berliniä vastaan 22 000 katsojan edessä. Se oli kyllä tosi siisti hetki.

Tässä kohtaa haastattelua Hämäläinen harppasi toimittajan ajatusten edelle, sillä kysymyslistalla oli juuri kysyä, miltä tuntui pelata Berliinin Olympiastadionilla 22 000 katsojan pauhussa. Varsinkin, kun melko tasan vuotta aiemmin Hämäläinen oli pelannut Kakkosen pelejä Kokkolassa ja Kuopiossa GBK:ta ja JJK:ta vastaan noin 300 katsojan läsnäollessa.

– On sitä joskus miettinyt, että vielä viime vuonna pelasin Kakkosta ja sitten yhtäkkiä Berliinin Olympiastadionilla bundesliigajoukkuetta vastaan. Ei sitä olisi uskonut ennen kautta, että sieltä itseni vielä tällä kaudella löytäisin.

– Siitä tilanteesta vain nautti. Ei ollut mitään paineita, vaan oli vain siistiä päästä pelaamaan. Fiilisteli koko pelin, Hämäläinen muisteli.

Konkreettiseksi muistoksi ottelusta Hämäläiselle jäi myös Union Berlinin numero vitosen, viidettä bundesliigakauttaan pelaavan topparin Marvin Friedrichin pelipaita.

”Kaikki käy, kunhan pääsen pelaamaan”

183-senttinen Hämäläinen kertoo olevansa kiitollinen valmentaja Simo Valakarille siitä, että tämä uskoi häneen kauden alkaessa.

– Niin kuin kaikki tietää, oli minulle tosi tärkeää, että hän (Valakari) antoi minulle vastuuta. Ennen viime kautta minulla ei ollut kovin paljon kokemusta kovista peleistä ja sitten hän antoi minulle mahdollisuuden. Olen siitä tosi kiitollinen.

Luottamuksen saamista edesauttoi luultavasti monipuolisuus. Nykyaikaisessa jalkapalloilussa valmentajat arvostavat suuresti monikäyttöisiä pelaajia, ja Hämäläisen murtautumista pelaavaan kokoonpanoon helpotti nopea sopeutuminen topparin tontille.

– Aloimme pelata tämän kauden alussa ekaa kertaa kolmen linjalla. Se oli ihan uusi juttu, ja se sopi mulle ihan hyvin myös.

– Junnuissa pelasin oikeastaan keskikentällä ja laitapakkina enemmän. (Kuopion alueen) Urheiluakatemian turnauksessa vaihdoin toppariksi. Se meni hyvin, koutsit näki sen ja sitten olenkin pelannut topparin pelipaikalla.

Vaikka Hämäläinen pelasi KuPS:ssa enimmäkseen topparina, on Pikkuhuuhkajissa pelipaikkana ollut oikean laitapuolustajan tontti. Sekin kuopiolaiselle hyvin sopii.

– Laitapakkina olen myös päässyt paljon pelaamaan, varsinkin loppukaudesta juuri täällä maajoukkueen kanssa. Tykkään siitäkin. Kyllä kaikki pelipaikat minulle käy, kunhan vain pääsen pelaamaan.

– Tällä kaudella se laitimmaisen topparin pelipaikka on sopinut minulle parhaiten, mutta laitapakin tontti on selkeästi vahva kakkonen.

Omiksi vahvuuksikseen Hämäläinen listaa pallollisen pelaamisen ja syöttötaidon. Tärkeimmät parannuskohteetkin ovat tiedossa.

[readmore from=Hämäläinen-Taneli]

– Parannettavaa on yksi yhtä vastaan -tilanteissa puolustussuuntaan, pääpalloissa ja boksin puolustamisessa. Niihin tullaan varmaan keskittymään tulevalla preseasonilla aika paljon, jotta niissä menisin eteenpäin.

Taneli Hämäläinen on mukana Suomen alle 21-vuotiaiden maajoukkueessa, joka kohtaa EM-karsinnoissa perjantaina kello 19 vieraissa Norjan ja ensi maanantaina Kotkassa pelattavassa ottelussa Viron. Molemmat pelit ovat nähtävissä Yle Areenassa.