Kerroimme aiemmin tällä viikolla, että Italian uudet koronamääräykset tekevät rokottamattomien jalkapalloijoiden pelaamisesta Serie A:ssa käytännössä mahdotonta. Pahentuneen koronatilanteen vuoksi Italian hallitus päivitti ”Green Passin” ”Super Green Passiin”.

Se merkitsee sitä, että enää tuore negatiivinen testitulos ei riitä stadioneille ja urheilupaikkoihin pääsemiseen, vaan jatkossa kaikilta edellytetään joko ajan tasalla olevaa rokotustodistusta tai äskettäin sairastettua koronaa. Ammattiurheilijoiden kohdalla ei tehdä poikkeuksia.

Italian terveysministeri Andrea Costa vahvisti Radio Punto Nuovolle torstaina, että rokottamattomille pelaajille ei enää anneta pelioikeutta sen jälkeen, kun uudet hallituksen määräykset astuvat voimaan 2. tammikuuta.

– Rokottamattomien urheilijoiden ei enää sallita pelata tällä kaudella, Costa totesi.

– Pandemia on hyvin dynaaminen tilanne. Meillä ei ole varaa hukata kaikkia niitä uhrauksia, joita olemme viimeisten kahden vuoden aikana tehneet. Olemme vetäneet selvän rajan rokotettujen ja rokotevastaisten välille. Ei unohdeta, että kahdeksassa kymmenestä tehohoitovuoteesta makaa rokottamaton potilas.

Suurta ongelmaa linjauksesta ei Serie A:ssa tule, sillä jo lokakuussa noin 98 prosenttia sarjan pelaajista oli rokotettu. Nyt kuitenkin pohditaan sitä, miten käy Italiassa keväällä pelattavien europelien.

Seitsemän italialaisjoukkuetta jatkaa keväälläkin europelejä. Juventus kohtaa Mestarien liigassa Villarrealin, Inter Liverpoolin ja Juventuksen naisten joukkue Mestarien liigassa Lyonin. Eurooppa-liigassa Napoli kohtaa Barcelonan, Atalanta Olympiakosin ja Lazio Porton. AS Roma selviytyi Konferenssiliigassa suoraan neljännesvälieriin.

Nähtäväksi jää, miten tuoreet koronamääräykset vaikuttavat näiden otteluparien Italiassa pelattaviin osaotteluihin. Eri mailla on erilaisia voimassa olevia koronamääräyksiä, ja jos Italia estäisi rokottamattomien vierasjoukkueen pelaajien pelaamisen, voisi edessä olla kenties urheiludiplomaattinen selkkaus. Unohtaa ei sovi MM-karsintojen playoff-vaihettakaan, jossa Italia isännöi Pohjois-Makedoniaa. Jokseenkin kaikissa muissa sarjoissa pelaajien rokotekattavuus on ollut paljon Serie A:ta alhaisempi.

[readmore from=Serie-A]

Italia kiristi koronarajoituksia myös siten, että katsomokapasiteettia pudotetaan 75 prosentista 50 prosenttiin. Muista maista Bundesliigassa on palattu pelaamaan taas tyhjille katsomoille, kun esimerkiksi Englannissa ja Espanjassa on nähty viime aikoina täysiäkin katsomoita.

– Toivomme, että stadioneilla voitaisiin kantaa myös suurempaa henkilökohtaista vastuuta, sillä viime aikoina olemme nähneet liikaa faneja ilman kasvomaskeja. Kaikkien täytyisi voida tehdä se uhraus, Costa jatkoi.

– Muissa maissa on otettu jyrkempi linja sulkemalla katsomot kokonaan. Me uskomme, että 50 prosentin rajoitus riittää, kunhan sääntöjä noudatetaan.

Lähde: Football-Italia