Paremmin jääkiekostaan tunnettu Kanada on erittäin lähellä palata takaisin MM-tasolle miesten jalkapalloilussa. Kanadan naiset ovat puolustavia olympiavoittajia, mutta miehissä menestys on kiertänyt Kanadaa kaukaa.

Nyt Kanadalla on kuitenkin kasassa erittäin lupaavista nuorista pelaajista koostuva maajoukkue, ja tulosta on tullut näissä MM-karsinnoissa mielettömällä tavalla. Ensimmäisessä vaiheessa Kanada voitti kaikki neljä peliään (vastustajina Surinam, Bermuda, Aruba ja Caymansaaret) ja toisessa vaiheessa se pudotti kaksiosaisessa otteluparissa Haitin yhteismaalein 4-0.

Kolmannessa vaiheessa vastustajien taso koheni ties mihin potenssiin, mutta Kanadan ote on pitänyt. Se johtaa Pohjois- ja Keski-Amerikan MM-karsintaa kymmenen pelatun ottelun jälkeen tappiottomalla saldolla, ja jalka on jo vähintäänkin tukevasti Qatarin MM-kisojen oven välissä.

Vielä syyskuussa pelatussa ensimmäisessä kotipelissään Kanada sai tyytyä tasapeliin lohkojumbo Hondurasin kanssa, mutta seuraavista viidestä pelistä kotikentällä on tullut pelkkiä voittoja. Erityinen uroteko oli Meksikon kaatuminen marraskuussa, ja toinen aivan samanmoinen USA:n lyöminen sunnuntai-iltana Suomen aikaa maalein 2-0.

Kanadan voittomaali syntyi jo seitsemännellä minuutilla hyvän prässin jälkeen. Jonathan David syötti Besiktasin hyökkääjän Cyle Larinin tekopaikkaan, ja tämä ampui pallon vastustamattomasti takanurkkaan. Larin on tehnyt karsinnoissa kaksi maalia sekä Meksikoa että USA:ta vastaan. Miehen kokonaissaldo on komeat 12 maalia.

Avausjakson lopulla USA oli lähellä tasoitusta, mutta maalivahti Milan Borjan onnistui torjumaan komeasti Weston McKennien yläriman kautta väljemmille vesille.

Toisella jaksolla Borjan torjui hyvin Brenden Aaronsonin laukauksen, mutta työtön ei ollut Matt Turnerkaan USA:n maalilla. Pelattiin 70. minuuttia, kun Turner teki peräperää tyhjiksi sekä Davidin että Larinin yritykset. USA haki lopussa ahnaasti tasoitusta, mutta sitten laitapuolustaja Sam Adekugbe pääsi karkumatkalle ja ampui varmasti loppunumeroiksi 2-0. Täysi stadion puhkesi valtavaan meteliin ja vaahteraliput liehuivat katsomossa.

Kuten Meksikoa vastaankin, niin myös nyt Kanada isännöi peliään varsin hyisissä olosuhteissa, kymmenen asteen pakkasessa.

Juttu jatkuu twiittien jälkeen.

Canada Soccer

@CanadaSoccerEN

Canada Soccer

@CanadaSoccerEN
90' +3 | Herdman gets a few touches of keepy uppy.

#CANMNT 🇨🇦 1:0 🇺🇸 USA

#ForCanada #WCQ
FULL TIME IN HAMILTON!

Still undefeated, still top of the table.

#CANMNT #ForCanada #WCQ

Rod Wilhelm 🇫🇷🇻🇪🇨🇦

@globrod
Le stade Tim Horton Field ou le Canada va accueillir les USA cette après-midi. En ce moment il fait -10

Kanadan kymmenen ottelun saldo on nyt kuusi voittoa ja neljä tasapeliä. Vaikka sijoilla 4-5 olevat Panama ja Costa Rica voittaisivatkin omat ottelunsa maanantain vastaisena yönä, olisi Kanadan etumatka niihin viisi pistettä, kun pelaamatta on neljä kierrosta. CONCACAF:in karsinnan kolme parasta etenee suoraan MM-kisoihin.

Edellisen ja toistaiseksi ainoan kerran Kanada on pelannut miesten MM-kisoissa Meksikossa vuonna 1986. Väkevä nousuvire tekee Kanadan jalkapalloilulle hyvää siksikin, että se toimii yhdessä USA:n ja Meksikon kanssa MM-kisaisäntänä vuonna 2026.