Toistakin Ajax-legendaa epäilty ahdistelusta – seura lakaisi apulaisvalmentajan tapauksen maton alle

© Kuva: Getty Images

Maineikkaan hollantilaisseura Ajaxin maine otti kolauksen, kun pari viikkoa sitten julkisuuteen nousi tieto, että seuran urheilujohtaja ja entinen pelaajalegenda Marc Overmars oli ahdistellut useita Ajaxin naispuolisia työntekijöitä. Overmarsin kerrotaan muun muassa lähettäneen naisille kuvia sukuelimestään.

Medialle nimettöminä puhuneet naiset kertoivat, että Overmarsia oli kutsuttu työntekijöiden kesken ”kiimaiseksi sedäksi”. He myös valittivat, että Ajaxissa ei ole suhtauduttu valituksiin seksuaalisesta ahdistelusta tosissaan. Naisten mukaan ”seksismi on osa Ajaxin kulttuuria”.

Nyt on paljastunut, että toiseenkin saman aikakauden pelaajalegendaan ja nykyiseen seuran valmennusjohdon jäseneen, Winston Bogardeen, on niin ikään kohdistunut ahdistelusyytöksiä. 51-vuotias Bogarde on Ajaxin päävalmentaja Erik ten Hagin apulaisvalmentaja.

Hollantilaismedia (mm. NRC) on kertonut, että Bogardea syytettiin seksuaalisesta ahdistelusta vuonna 2020. Selvitysten jälkeen tultiin kuitenkin lopputulokseen, että kyseessä on ”yksityisasia” eikä Bogardeen kohdistunut mitään toimenpiteitä.

Bogarden kerrotaan lähettäneen sopimattomia seksuaalissävytteisiä viestejä eräälle naiselle. Nainen piti viestejä seksuaalisena häirintänä ja teki Bogardesta valituksen. Ajax suoritti tapauksen johdosta sisäisen tutkintansa, mutta päätti, ettei asialla ollut vaikutusta Bogarden asemaan. Tapaus nousi julkisuuteen vasta nyt, lähes puolitoista vuotta myöhemmin.

– On totta, että Ajax sai anonyymin valituksen erään työntekijänsä huonosta käytöksestä 1. lokakuuta, 2020. Seura ryhtyi välittömästi toimiin. Kaksi ulkoista toimijaa suoritti asiasta itsenäisen tutkinnan. Johtopäätös oli, että tapausta piti käsitellä yksityisasiana, ja päätimme olla ryhtymättä jatkotoimenpiteisiin, Ajax totesi julkaisemassaan tiedotteessa Bogardea nimeämättä.

NRC:n uutisen mukaan nainen syytti Bogardea seksuaalisesti sopimattomasta käytöksestä, joka tapahtui aikavälillä elokuusta 2019 syyskuuhun 2020. Ulkoisen toimijan tutkimuksen mukaan Bogarde käyttäytyi ”epäkunnioittavasti ja ajan myötä verbaalisesti aggressiivisesti”. Siten hän asetti itsensä ja Ajaxin ”haavoittuvaan asemaan”.

Tutkinnan kerrotaan kestäneen lähes puoli vuotta. Tutkinnan tehnyt yritys luovutti raporttinsa Ajaxille toukokuussa 2021. Tutkinnassa selvitettiin satojen WhatsApp-viestien, -videoiden ja -valokuvien sisältöä.

Nainen, joka teki Bogardesta valituksen, ei työskentele Ajaxissa, mutta joutui tekemisiin Bogarden kanssa työnsä kautta. Hän jätti Bogardesta nimettömän valituksen myös Hollannin jalkapalloliitolle, urheilun kattojärjestö NOC*NSF:lle ja Alankomaiden urheilulaki-instituutti ISR:lle. Valitukset eivät johtaneet toimiin.

Kaksissa arvokisoissa Hollantia edustanut Bogarde pelasi Ajaxin 90-luvun puolivälin menestyksekkäässä tähtisikermässä. Lisäksi hän edusti muun muassa Barcelonaa ja Chelseata. Uraa kiusasivat vaikeat loukkaantumiset.

Ajax kohtaa keskiviikkona kello 22 alkavassa Mestarien liigan pudotuspeliottelussa vieraskentällä Benfican.

Lähteet: NL Times ja TUDN


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.