Hollannissa on ollut viime päivinä melkoista myllerrystä sen vuoksi, että jalkapallolegenda Marc Overmars joutui eroamaan Ajaxin urheilujohtajan paikalta ahdisteltuaan seuran naispuolisia työntekijöitä muun muassa lähettämällä heille ”sopimattomia viestejä”. Yhdeksän vuotta tehtävää hoitaneen Overmarsin kerrottiin mediassa lähettäneen yhdelle naiselle kuvia myös peniksestään.

Nyt hollantilaismediassa on kerrottu, että Overmarsin ahdistelu on jatkunut hyvin pitkään ja se on ollut hyvin sinnikästä. Ajaxista ei muutenkaan synny kovin mairitteleva kuva, sillä toimittajille puhuneet seuran naispuoliset työntekijät väittävät seksismin ja ahdistelukulttuurin olevan syvällä seuran rakenteissa.

NL Times -lehden tietojen mukaan Overmarsin seksuaalisesta ahdistelusta tiedettiin useilla eri osastoilla Ajaxin sisällä. Overmars oli saanut seuran työntekijöiltä jopa lisänimen ”kiimainen setä”.

NRC puhui kaikkiaan yhdelletoista Ajaxin entiselle ja nykyiselle naispuoliselle työntekijälle. Sen raporttien mukaan Overmarsin sopimattomasta käytöksestä on ”kuiskittu” seurassa useiden vuosien ajan, mutta todellista tahtoa puuttua asiaan ei ole ollut.

Overmarsin sanotaan lähettäneen ”kikkelikuvia” paljon useammallekin naiselle kuin vain yhdelle. Monet kuvista hän oli ottanut Ajaxin stadiontiloissa. Naiset sanovat pelänneensä, että asiasta puhuminen voisi vahingoittaa heidän työuriaan, ja siksi he pysyivät vaiti.

Overmarsin kerrotaan pommittaneen naisia WhatsApp-viesteillä, joissa hän kyseli, mitä he tekevät, missä he ovat, kenen kanssa he ovat ja mitä heillä on päällään. Overmars oli seuran sisällä merkittävässä asemassa ja valtasuhteessa kyseisiin naisiin nähden.

Lehden väitteiden mukaan Ajaxissa vallitsee ”munakulttuuri” eikä naisten ole mahdollista tuoda sopimatonta käyttäytymistä esiin. Kun he yrittivät valittaa ahdistelusta tai häirinnästä, kukaan ei lotkauttanut valituksille korvaansa.

– Seksismi on seuran kulttuuria, yksi työntekijöistä sanoi.

Seuran miestyöntekijöiden sanotaan kertoneen stereotyyppisiä vitsejä naisista ja jakaneen salaa heidän valokuviaan.

[readmore from=Overmars-Marc]

– Kun työskentelee naisena Ajaxissa, tarvitaan paksua nahkaa. Jos sitä ei ole, työstä tulee stressaavaa, toinen työntekijä totesi.

Vyyhti Overmarsin ahdistelun ympärillä alkoi purkautua, kun hollantilaismedia BOOS paljasti massiivisen seksuaalisen ahdistelun, jota oli tapahtunut reality-show The Voice of Holland -ohjelman kulisseissa.

Sen jälkeen, 25. tammikuuta Ajaxin toimitusjohtaja Edwin van der Sar lähetti kaikille työntekijöille sähköpostin, jossa hän kehotti työntekijöitä astumaan esiin, jos he kokevat sopimatonta käytöstä heitä kohtaan. Meilin seurauksena yksi naispuolinen työntekijä kertoi Van der Sarille saaneensa Overmarsilta ”ei-toivottuja dick picejä” ja ”vainonneen” häntä. Maanantaina 7.2. kerrottiin Overmarsin työn Ajaxissa päättyneen.