Veikkausliigan avauskierroksella huhtikuun alussa koetaan merkittävät jäähyväiset, sillä yksi Suomen arvostetuimmista erotuomareista, Mattias Gestranius viheltää tuolloin tuomariuransa viimeisen ottelun. Viimeisen kansainvälisen ottelunsa usein europeleissä nähty Gestranius tuomitsee puolestaan maaliskuussa.

43-vuotiaan Gestraniuksen ura jatkuu tuomaroinnin parissa edelleen, sillä hän aloittaa tänään maanantaina Palloliiton palveluksessa huippuerotuomarien valmentajana. Pesti on määräaikainen ja ulottuu vuoden 2024 loppuun. Tehtävä on Palloliitossa kokonaan uusi.

Johan Holmqvist puolestaan aloittaa tänään Palloliiton erotuomaripäällikkönä vakituisessa työsuhteessa. Hän toimi samassa tehtävässä myös jo vuosina 2010-2017. Holmqvistin edeltävä Jouni Hyytiä siirtyi syksyllä Venäjän jalkapalloliiton apulaispäälliköksi. Palloliitto kertoi nimityksistä kotisivuillaan.

Molempien rekrytointien tavoitteena on Palloliiton tiedotteen mukaan ”suomalaisen erotuomaritoiminnan kehittäminen, erotuomareiden määrän kasvattaminen ja erotuomareiden työn arvostuksen kehittäminen”.

Kuudesti vuoden erotuomarina palkittu Gestranius on tuominnut Veikkausliigassa noin 250 ottelua. Hän on myös ensimmäinen VAR-koulutuksen saanut suomalainen erotuomari. Gestranius on uudesta tehtävästään innoissaan.

[readmore from=Gestranius-Mattias]

– Sanotaan, että kun yksi ovi sulkeutuu, toinen avautuu. Tuntuu mahtavalta tarttua uuteen haasteeseen. Tulen suoraan jalkapallokentältä töihin, ja tuon varmasti sellaista omatoimista kokemusta huippuerotuomaritoiminnasta sekä kansallisesti että kansainvälisesti, josta on paljon hyötyä ja joka täydentää erotuomaritoimintoa mainiosti, Gestranius uskoo.

Gestranius on jakanut oikeutta yli kymmenessä Eurooppa-liigan ottelussa (ja lukuisia karsintavaiheen otteluita päälle), parissa Mestarien liigan lohkovaiheen pelissä sekä useissa Euroopan arvokisakarsintapeleissä.