Saksan 2. Bundesliigassa pelaava FC Schalke 04 on tiedottanut lopettaneensa yhteistyön pääsponsorinsa, venäläisen energiayhtiö Gazpromin kanssa. Päätös on seurausta Venäjän rajusta aseellisesta hyökkäyksestä Ukrainaa kohtaan.

Schalken tiedotteen mukaan seuran taloudellinen toimintakyky säilyy päätöksestä huolimatta entisellään. Schalke on luottavainen sen suhteen, että se voi pian tiedottaa uudesta yhteistyökumppanuudesta.

WAZ-lehden mukaan Schalke sai 2. Bundesliigassa Gazpromilta 8-10 miljoonaa euroa vuodessa. Pääsarja Bundesliigassa summa olisi ollut jopa 20 miljoonaa euroa vuodessa. Nyt katkaistu sopimus oli voimassa vuoteen 2025 saakka.

Schalken ei uskota löytävän lähiaikoina uutta pääsponsoria, joka maksaisi seuralle vastaavia summia. Vaihtoehtoina on rahavajeen paikkaaminen usealla pienemmällä sponsorilla tai mahdollisesti myös joukkorahoituksen avulla.

Juttu jatkuu twiitin jälkeen.

FC Schalke 04

@s04
Die Partnerschaft zwischen dem #S04 und #GAZPROM wird vorzeitig beendet.

Alle weiteren Informationen auf schalke04.de ⤵️

Schalken paikallisvastustaja Borussia Dortmundin toimitusjohtaja Hans-Joachim Watzke, joka toimii myös Saksan jalkapalloliitto DFB:n väliaikaisena puheenjohtajana, tarjosi Schalkelle apua puhuessaan lauantaina ZDF-Sportstudiossa.

– Ensinnäkin olen erittäin iloinen siitä, että Schalke on ottanut kantaa. Toivon, että sille saadaan jatkoa, Watzke totesi Schalken poistettua Gazpromin logon pelipaidoistaan.

– Jos Schalken selviytyminen tästä tilanteesta vaatii myös muiden saksalaisseurojen solidaarisuutta, meidän täytyy keskustella siitä, kuinka hoidamme asian.

– Schalke on tärkeä osa saksalaista jalkapallokulttuuria ja saksalaista jalkapalloilua. Olen erittäin iloinen, että seuran uusi johto ottaa näin selkeän kannan. Se voi mielestäni johtaa lopulta vain siihen, että Gazpromin sponsorointi päätetään.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Schalke pelasi lauantaina Karlsruhessa ensi kerran 15 vuoteen ilman Gazpromin logoa paidoissaan. Kuva:Getty Images

Schalke pelasi lauantain sarjaottelussa Karlsruhea vastaan ilman Gazpromin mainosta, ”FC Schalke 04” -teksti mainospaikan päällä. Erikoispaitojen kysyntä on ollut seuran verkkokaupassa niin vilkasta, että kapasiteetti loppui maanantaina kesken. Verkkokaupassa on myynnissä enää tuotteita ilman Gazpromin logoa. Schalke alkoi myydä paitoja myös seuran perustamisväreissä punaisina ja keltaisina maanantaina.

Schalken ja Gazpromin yhteistyö alkoi vuonna 2007.

Voit katsoa alla Viaplayn videosta Palloliiton puheenjohtajan Ari Lahden mietteet Ukrainan kriisistä.