Arsenalissa vuosina 1999-2003 pelanneen Oleh Luzhnyin piti aloitella tänä keväänä valmennustöitään Englannin kentillä. Suunnitelmiin tuli kuitenkin muutos, kun Venäjä hyökkäsi naapurimaataan Ukrainaa kohtaan ja aloitti täyden sodan. Valmennustoiveet saavat odottaa, sillä nyt 53-vuotias Luzhnyi asettaa etusijalle kotimaansa puolustamisen miehittäjää vastaan.

Luzhnyista tuli kaudella 2001-2002 ensimmäinen Valioliigan voittanut ukrainalaispelaaja. Kiovan Dynamossa Luzhnyi voitti puolestaan peräti kahdeksan kansallista mestaruutta – ensin Neuvostoliiton ja sitten itsenäisen Ukrainan pääsarjassa. Hän oli Kiovan todellinen pelaajasuuruus ja johtaja ennen kuin Arsène Wenger värväsi hänet Lontooseen vuonna 1999.

Peliuran päätyttyä Luzhnyi on työskennellyt pitkään Kiovan Dynamon apulaisvalmentajana, ja lyhyitä väliaikaisia jaksoja myös päävalmentajana. Vain pari kuukautta sitten hän odotti innostuneena sitä, että siirtyisi ensi kertaa urallaan Englantiin valmentamaan. Suunnitelman kuitenkin muutti viime torstaina alkanut sota. Valmentaminen sai väistyä maanpuolustuksen tieltä.

– Tilanne on kammottava. Haluan tulla valmentamaan Englantiin, mutta enemmän kuin mitään muuta aion taistella vakaasti kansani, maani ja demokratian puolesta, Luzhnyi kirjoitti WhatsAppin välityksellä Sky Sportsille lauantaina Lvivin kaupungista, ravatessaan kotinsa ja tilapäisten pommisuojien välillä.

– Me kaikki toivomme, että tämä olisi nopeasti ohi. Viattomia ihmisiä menettää henkiään ja perheitä revitään rikki. Maahan tunkeudutaan ja se tuhotaan, ja minkä vuoksi? Meidän täytyy pitää yhtä ja lopettaa tämä rikollinen sodankäynti.

Lviv oli vielä joitain päiviä sitten suhteellisen turvallinen paikka, johon paettiin pääkaupunki Kiovasta ja johon Yhdysvaltain suurlähetystö asettui. Nyt Lviviäkin on pommitettu ja USA:n lähetystökin siirtyi Puolaan.

Luzhnyi on pitänyt yhteyttä Lontoossa asuvan lapsuudenystävänsä Simon Stakhivin kanssa. Stakhiv kertoi Sky Sportsille myös Luzhnyin olevan valmis taisteluihin.

– Oleh kertoi minulle, että kaikki ovat tapahtumista järkyttyneitä. On pelottavaa joutua menemään pommisuojiin yöksi nukkumaan. Täällä Englannissa on sinitaivas ja rauha, mutta on erilaista elää sireenien ja sodan keskellä. Armeijaa lukuun ottamatta kukaan ei saa liikkua ulkona iltakuuden ja aamukahdeksan välillä.

[readmore from=Ukrainan-sota]

– Kaikki 18-60-vuotiaat voidaan kutsua taistelemaan, ja kaikki ovat siihen valmiita. Ihmiset rakastavat Olehia kaikkialla. Nuoret, jotka eivät olleet edes syntyneet, kun hän pelasi, pysäyttävät hänet kaduilla ottaakseen kuvan hänen kanssaan. Häntä kunnioitetaan todella paljon. Hän tulee olemaan voimanlähde kaupungin ihmisille, Stakhiv lisäsi.

Luzhnyi aloitti maajoukkueuransa Neuvostoliiton väreissä ja debytoi maajoukkueessa vain 20-vuotiaana. Loukkaantuminen esti hänen pelaamisensa Neuvostoliiton viimeisissä arvokisoissa, vuoden 1990 MM-kisoissa. Kaikkiaan Luzhnyi pelasi 60 maaottelua, joista 37 Ukrainan kapteenina.