Chelsean venäläisomistaja Roman Abramovitsin aikeet myydä lontoolaisseura on pantu jäihin. The Timesin poliittinen toimittaja Steven Swinford twiittaa, että Ison-Britannian hallitus on lisännyt 55-vuotiaan Abramovitsin pakotelistalleen ja hänen varallisuutensa ja omaisuutensa on jäädytetty. Näihin lukeutuu myös Chelsea FC.

Chelsea saa jatkaa edelleen kaikkea jalkapallotoimintaansa erityisluvalla, ja myös torstain sarjaottelu Norwichia vastaan toteutuu tavalliseen tapaan. Päätös kuitenkin estää seuran myymisen.

Uusia pakotteita asetettiin samaan aikaan seitsemälle korkean profiilin oligarkille, joilla on taloudellista vaikutusvaltaa Isossa-Britanniassa. Joukkoon kuuluvat muun muassa Oleg Deripaska ja Rosneftin puheenjohtaja Igor Sechin. Pakotteet ovat seurausta Venäjän brutaalista hyökkäyssodasta naapurimaa Ukrainaa kohtaan.

Hallituksen päätös asettaa Swinfordin mukaan Chelsean ”limboon”. Pelit jatkuvat, mutta Chelsean myyminen edellyttäisi nyt hallitukselta poikkeuslupaa. Jos sellainen myönnettäisiin, eivät myynnistä rahat voisi mennä suorasti eikä epäsuorasti Abramovitsille. Abramovits ei siis voisi saada penniäkään seuran myynnistä. Abramovits maksoi Chelseasta vuonna 2003 kauppasummana 140 miljoonaa puntaa, eli nykykurssilla 167 miljoonaa euroa.

[readmore from=Ukrainan-sota]

Chelsean omistusta kohtaan on ollut kiinnostusta jo monelta taholta, mutta nyt seuran myynnistä uhkaa tulla pitkitetty ja monimutkainen prosessi. Luultavasti sillä on merkittävä vaikutus myös tuleviin siirtomarkkinoihin.

Abramovitsille langetettiin lisäksi myös matkustuskielto. Hänen omaisuutensa arvoksi arvioidaan yli 9 miljardia puntaa. Toistaiseksi Iso-Britannia on ainoa Abramovitsia kohtaan pakotteita langettanut valtio. Pakotteista voi lukea lisää Ison-Britannian hallituksen virallisilta sivuilta täältä.

Steven Swinford

@Steven_Swinford
BREAKING

Roman Abramovich has been sanctioned by the Government and his asserts - including Chelsea Football Club - have been frozen

Chelsea have been given a special licence to continue with football related activities but the sale effectively bars the sale of the club