Kansallisen Liigan kolmas kausi käynnistyy tänä viikonloppuna. Lauantaina pelataan ottelut KuPS-Ilves, Honka-PK-35 ja HPS-NJS, sekä sunnuntaina pelit PK-35 Vantaa-ONS ja HJK-Åland United. Tässä artikkelissa ennakoidaan kauden lähtökohdat ja käydään läpi jokainen joukkue.

Artikkeli on jaettu kolmelle sivulle. Ensimmäisellä sivulla esitellään KuPS, Åland United ja HJK. Toisella sivulla esittelyssä ovat PK-35 Vantaa, FC Honka, Ilves ja PK-35. Viimeisellä sivulta löytyvät HPS, ONS ja NJS. Pääset seuraavalle sivulle aina sivun lopusta.

Sarjassa on tällä kaudella kaksi uutta joukkuetta. Oululainen ONS nousi Ykkösen voittajana JyPK:n tilalle, ja lopulta paikka pääsarjatasolla aukesi myös liigakarsinnat syksyllä hävinneelle NJS:lle, kun kahden edellisen kauden hopeamitalisti TiPS valitettavasti luopui sarjapaikastaan talousvaikeuksien vuoksi. Nurmijärvellä pelataan nyt ensimmäisen kerran pääsarjatason jalkapalloilua.

Jota kuinkin kaikki TiPS:in runkopelaajat löysivät uuden joukkueen sarjan muista seuroista, mutta Vantaalta sarjassa pelaa siis nyt vain yksi joukkue. Pääkaupunkiseudun edustus on kuitenkin vahvaa, sillä alueelta on sarjassa kuusi joukkuetta kymmenestä: kolme Helsingistä ja yksi Vantaan lisäksi myös Espoosta ja Nurmijärveltä.

TiPS:n vetäytyminen merkitsee sitä, että sarjan mitalikolmikossa on ainakin yksi uusi paikka auki. Mitalikantaan paluuta havittelee varmasti ahnaasti ainakin HJK, joka on jäänyt kahdella edellisellä kaudella sarjassa neljänneksi. Myös PK-35 Vantaa ja Honka tulevat luultavasti taistelemaan hyvistä sijoituksista. Suurimmat ennakkosuosikit ovat kuitenkin jälleen suomenmestaruutta puolustava KuPS, sekä kahden cup-mestaruuden jatkoksi tänä vuonnakin Suomen Cupin finaaliin edennyt Åland United.

KuPS

KuPS nousi naisten pääsarjatasolle kuin varkain kaudelle 2019, kun koko viime vuosikymmenen sarjaa hallinnut PK-35 Vantaa jäi ilman liigalisenssiä. KuPS kasasi sarjaan välittömästi laadukkaan joukkueen. Debyyttikauden tuloksena oli viides sija, toisella kaudella se voitti pronssia ja tasaisesti noussut käyrä sai huipennuksensa viime vuonna, kun KuPS juhli sarjan mestaruutta.

KuPS:n organisaatio ja vetovoima ovat hyvällä mallilla, ja sen katsojakeskiarvo oli viime kaudella sarjan paras. KuPS vaikuttaa tulleen Kansallisen liigan huipulle jäädäkseen.

KuPS voi lähteä tavoittelemaan menestystä Kansallisessa Liigassa ja myös eurokentillä nojaten ennen kaikkea siihen, että sen hyökkäyksessä jatkaa aiemmilta kausilta tuttu tehokaksikko Gentjana Rochi ja Aino Kröger.

27-vuotias Rochi on voittanut Suomen pääsarjan maalikuningattaruuden jo kolme kertaa: ensin JyPK:ssä kaudella 2018 ja nyt kahdesti peräkkäin KuPS:ssa. Viime kaudella pohjoismakedonialainen teki KuPS:lle 23 sarjapelissä peräti 26 maalia. Rochi on koko sarjan kirkkain tähti ja KuPS:n terävääkin terävämpi syömähammas.

Aino Kröger on ollut jo parin vuoden Kansallisen Liigan tehokkaimpia pelaajia. Kuva: Kansallinen Liiga

Hyvää tukea Rochille antaa Aino Kröger, joka voitti viime kaudella sarjan syöttötilaston (10 syöttöä) ja teki itse 12 maalia. 23-vuotiaan Krögerin urakehitys voi osoittaa kohti A-maajoukkuetta.

Rochia ja Krögeriä ruokkimaan KuPS hankki TiPS:istä Oona Sirénin, joka on valittu kahdella edellisellä kaudella sarjan parhaaksi keskikenttäpelaajaksi. Myös kaksossisko Emmi Sirén sekä Liina Nora ja Anna Nurmi ovat laadukkaita hankintoja TiPS:stä.

Suuren muutoksen KuPS koki maalivahtiosastollaan, kun sarjan viime kauden paras torjuja Emma Immonen siirtyi Honkaan. Ykkösvahdin paikka on tarjolla 28-vuotiaalle Vera Varikselle, joka on viettänyt viime vuosia USA:ssa ja Ruotsissa. Viime kaudella Växjössä Varis sai tosin pelata vain yhden ainoan sarjaottelun. Pelinälkä lienee kova.

KuPS:n puolustuksesta seuraikoni Neea Berg lopetti uransa mestaruusjuhliin, mutta alakerta on siitä huolimatta erittäin hyvällä mallilla. Dominikaanisen Tasavallan maajoukkuepuolustaja Gabriella Cuevas tuo joukkueen kapteenina takalinjoille johtajuutta, ja saa hyvää tukea Taryn Jakubowskilta, Emma Peuhkuriselta ja Anni Hartikaiselta.

KuPS:lla on erittäin laadukasta materiaalia jokaiselle pelipaikalle, ja Ollipekka Ojala on osoittanut valmentajana korkeat kykynsä. Voi hyvin olla, että KuPS puolustaa onnistuneesti mestaruuttaan.

Åland United

Ahvenanmaalaisjoukkue on juhlinut kahdella edellisellä kaudella Suomen Cupin voittoa ja eteni syksyllä pelattavaan loppuotteluun tänä vuonnakin. Kaudella 2020 Åland United voitti Kansallisen Liigan nimellä pelatun sarjan historian ensimmäisen mestaruuden, mutta viime vuonna oli tyytyminen pronssimitaleihin.

Åland Unitedissa on perinteisesti paljon ulkomaalaispelaajia, ja paljon riippuu siitä, miten hyvin scouttauksessa onnistutaan. Valmentaja Steve Beeksin kontaktit ovat ilmeisen tärkeässä roolissa pelaajahankinnoissa.

Suuri kysymysmerkki on se, miten Åland United onnistuu Benficaan siirtyneen Cassandra Korhosen jättämän aukon paikkaamisessa. Ruotsalais-suomalainen Korhonen viimeisteli viime kaudella 21 maalia, ja löi Gentjana Rochille painetta taistelussa maalitilaston voitosta.

Hyökkäyksen tärkein uusi hankinta on yhdysvaltalainen Kit Loferski, joka ei kuitenkaan ole samalla tavalla puhdas maalintekijä. Lopullista läpimurtoa sarjan aivan terävimpään eliittiin voidaan odottaa myös A-maajoukkueen portteja kolkuttelevalta 20-vuotiaalta Dana Leskiseltä, joka pystyi viime kaudella yhdeksään liigamaaliin.

Erittäin lupaavalta hankinnalta vaikuttaa sarjasta pudonneesta JyPK:stä värvätty 20-vuotias Riikka Lilja, joka on tehnyt Suomen Cupissa neljä maalia viidessä pelissä. Lilja saanee heti suuren roolin keskikentältä. 22-vuotias Matilda Nurmi voi nousta ykkösmaalivahdiksi huippujoukkueessa, ja häntäkin kannattaa seurata tarkkaan.

Åland Unitedin puolustuksen liideri on tälläkin kaudella tuttu nainen, Suomen kaikkien aikojen eniten maaotteluita pelannut jalkapalloilija Anna Westerlund. Huhtikuussa 33 vuotta täyttävä Westerlund on Kansallisen Liigan selvästi todennäköisin EM-kisapelaaja.

HJK

HJK on voittanut naisten suomenmestaruuden peräti 23 kertaa, mutta Kansallisen Liigan aikakaudella se on saanut tyytyä kahteen nelossijaan. Nyt Jonne Kunnaksen valmentaman joukkueen on vakaa aikomus palata mitaleille, ja mieluiten mestaruuskantaan.

HJK:n joukkueesta poistui kokemusta, kun Linda Ruutu lopetti, ja kaima Linda Sällström siirtyi ruotsalaisen Vittsjön joukkueeseen. Ruotsiin lähti myös A-maajoukkueen kynnyksellä keikkuva Katariina Kosola.

Lähtijöitä on paikattu hyvin, sillä maalintekovoimaa HJK toivoo 17-vuotiaalta Oona Seveniukselta, joka teki viime kaudella 13 maalia sijoittuen maalitilaston kolmoseksi. Hongasta tullut Katariina Naumanen tuo kokemusta ja lujuutta alakertaan. Sarjapaikastaan luopuneen hopeajoukkue TiPS:n raunioilta HJK sai laadukkaan paketin kiinnitettyään erittäin kovatasoisen kolmikon Joanna Tynnilä, Jenna Topra ja Annika Haanpää.

HJK antoi myrskyvaroituksen vastustajille jo Suomen Cupissa, jossa se eteni finaaliin Åland Unitedia vastaan. Cupissa vauhdissa ovat olleet etenkin kahdeksan maalia naiseen tehneet Veera Hellman ja Ria Karjalainen.

Jos HJK jäisi tälläkin kaudella ilman mitalia, olisi se valtava pettymys, sillä laatua joukkueessa on riittämiin. Kultamitalitkin ovat ihan realistinen tavoite.

[pagination next-text=”Seuraavalla sivulla PK-35 Vantaan, FC Hongan, Ilveksen ja PK35:n joukkue-esittelyt”]

PK-35 Vantaa

Vantaan punamustat hallitsivat 2010-lukua selvästi, mutta vuonna 2019 tuli shokki, kun PK-35 Vantaa jäi ilman liigalisenssiä ja joutui hakemaan vauhtia Ykkösestä. Joukkue uudistui luonnollisesti rajusti, mutta nuori ryhmä on tehnyt viime aikoina tasaista paluuta kohti sarjan kärkipäätä.

Viime kauden Suomen Cupin finaalipaikka oli hyvä todiste iskukyvystä, ja tälläkin kaudella Suomen Cup sujui hyvin. Oona Seveniuksen lähtö HJK:hon verottaa varmasti tehoja, mutta toisaalta Vilma Hakala on hyvä paikkaaja.

Erittäin tärkeää oli myös 18-vuotiaan Wilma Forsblomin jääminen joukkueeseen. Forsblom teki viime kaudella 12 maalia ja syötti seitsemän, ja lukeutuu nuoresta iästään huolimatta jo nyt sarjan hyökkääjien parhaimmistoon. Neljässä Suomen Cupin ottelussa Forsblom teki neljä maalia.

Muita runkopelaajia ovat muun muassa kokenut Sanna Saarinen, maalivahti Velma Oikarinen, Roosa Bröijer ja Hongasta tullut puolustaja Rebecca Kindstedt. Nappionnistumisella Myyrmäessä pelataan jo tällä kaudella taas mitaleista.

FC Honka

Viime kauden kutossija oli naisten pääsarjan kestomenestyjälle varmasti paha pettymys. Etenkin syyskausi meni Hongalta täysin penkin alle, ja se putosi kolisten pois mitalitaistelusta.

Täksi kaudeksi joukkue on muuttunut paljon, eivätkä odotukset lähtökohtaisesti ole korkealla. Etenkin kokemusta Honka on menettänyt runsaasti, kun HJK:hon lähtenyt Katarina Naumanen sekä Hanna Ruohomaa, Tiia Savolainen ja Eveliina Parikka eivät enää ole mukana.

Joukkueen selvästi tärkein uusi hankinta on KuPS:sta saapunut huippumaalivahti Emma Immonen, joka valittiin viime kaudella pelipaikkansa parhaaksi Kansallisessa Liigassa. Uusi on tehtävässään myös Hongan päävalmentaja Omar Adlani, joka on aiemmin valmentanut Hongan tyttöjoukkueita ja avustanut myös edustusjoukkueen valmennustiimissä.

Hongalla on kasassa nuori ja varmasti lupaava joukkue, jolta on kuitenkin ehkä kohtuutonta odottaa menestystä vielä tällä kaudella.

Ilves

Perinteikäs Ilves tullee taistelemaan sijoista aivan yläloppusarjan kynnyksellä. Kuuden parhaan joukkoon yltäminen olisi sille tämän kauden mestaruus. Viime kaudella Ilves väläytteli ajoittain mukavasti ja lupaavat nuoret ovat nyt taas vähän valmiimpia.

Ilveksen tärkein hankinta on KuPS:sta tullut juuri 22 vuotta täyttänyt Emmaliina Tulkki. Tulkki on nuoreksi pelaajaksi erittäin kokenut, ja palaa nyt kasvattajaseuraansa. Viime kausi meni täysin pilalle polvivamman vuoksi, mutta nyt Tulkki on valmis palaamaan kentille ja toivottavasti huipulle.

Puolustaja Anna Olmalalta odotetaan Ilveksessä myös paljon. Hyökkäyksen avainpelaaja on Silja Tuominen, joka teki viime kaudella komeat 13 maalia.

PK-35

Helsinkiläisen PK-35:n kaudelle oli kova takaisku, kun alkukauden aikana yhdeksän maalia tehnyt Amanda Rantanen siirtyi kesken kauden Ruotsin. PK-35 ei oikein koskaan Helmarien hyökkääjän lähdöstä toipunut, ja oli lähellä ajautua jopa karsimaan sarjapaikastaan.

Tällä kaudella Rami Rantasen valmentamassa joukkueessa odotetaan maaleja etenkin välivuoden jälkeen kentille palaavalta Nora Lehdolta, joka antoi hyviä näyttöjä jo Suomen Cupissa. Myös Hakalan siskokset Krista ja Katja ovat hyviä hankintoja.

Ryhmä on pysynyt viime kauden jälkeen hyvin koossa, ja vaikka mitalitaistelu onkin utopiaa, pitäisi sarjapaikan säilyä tällä kaudella luultavasti vähän viime kautta helpommin.

[pagination next-text=”Seuraavalla sivulla HPS:n, ONS:n ja NJS:n joukkue-esittelyt”]

HPS

105-vuotias HPS teki viime kaudella ensiesiintymisensä naisten pääsarjatasolla. Alku oli helsinkiläisille vaikea, mutta loppukaudesta se paransi otteitaan ja oli lähellä nousta pois karsijan paikalta. Karsintaan kuitenkin vei tie, ja sarjapaikka säilyi NJS:n kaaduttua yhteismaalein 4-0.

HPS:n valmentajana aloittaa tällä kaudella Mari Savolainen, joka on sarjan ainoa naispuolinen päävalmentaja. Savolainen oli jo viime kaudella joukkueen kakkosvalmentaja ja on valmentanut aiemmin muun muassa alle 17-vuotiaiden tyttöjen maajoukkuetta.

Nuoren joukkueen ehkä tärkein hankinta on KuPS:sta tullut Elisa Lemettinen. Maalivahti Jessica Kiviaho pelasi vahvan viime kauden, ja on paljon vartijana nytkin.

ONS

Kansallinen Liiga on hyvin eteläpainotteinen ja pääkaupunkiseutukeskeinen sarja, joten siinä mielessä on hyvin raikasta, että sarjaan palasi kolmen vuoden tauon jälkeen Ykkösen voittajana ONS. Mitään helppoa kautta oululaisille ei kuitenkaan povata, vaan se taistelee luultavasti sarjassa säilymisestä.

Maalivahti Iina Rautiaisella tulee luultavasti töitä riittämään. Hyvin mielenkiintoista tulee myös sen näkemisestä, mihin pystyy keskikenttäpelaaja Inka Sarjanoja. Vasta 18-vuotias tyttöjen maajoukkuepelaaja teki viime kaudella Ykkösessä 20 maalia 20 pelissä voittaen sarjan maalitilaston. Sarjanoja valittiin myös Ykkösen parhaaksi pelaajaksi.

NJS

Toinen sarjanousija NJS pelaa nyt ensimmäistä kertaa koskaan pääsarjatasolla. NJS hävisi liigakarsinnoissa selvästi HPS:lle, mutta sarjapaikka aukesi täydennysmenettelyn kautta TiPS:n luovuttua leikistä.

Kuuta taivaalta NJS ei tavoittele, vaan pyrkimys on vain varmistaa, että Klaukkalassa pelattaisiin pääsarjafutista myös vuonna 2023. Joukkueen runko koostuu seuran omista kasvateista. Avainpelaajia ovat maalivahtina pelaava kapteeni Annika Kulha sekä PK-35 Vantaasta tullut puolustaja Laura Kölhi.