Etelä-Amerikan jalkapalloilun valtamaat ovat tunnetusti olleet aina Brasilia ja Argentiina. Viime vuosikymmenen puolivälissä valtikka kävi kuitenkin jonkin aikaa Chilen hallussa, sillä Chile voitti Etelä-Amerikan mestaruusturnauksen Copa Américan kahdesti peräkkäin vuosina 2015 ja 2016. Mestaruudet ovat Chilen ainoat merkittävät mestaruudet aikuisten arvokisatasolla.

MM-kisoissa Chile on nähty kaikkiaan yhdeksän kertaa, mutta keskiviikon vastaisena yönä varmistui, että se jäi toisen kerran putkeen ulos MM-kisoista. Chile taipui päätösottelussaan Uruguaylle 0-2 ja toiveet jatkokarsintapaikasta valuivat lopullisesti hiekkaan. Tosin voittokaan ei olisi riittänyt, sillä Perun voitettua Paraguayn se nappasi karsintojen viidennen sijan.

Veistä Chilen haavassa käänsi sekin pieni yksityiskohta, että Luis Suárez teki voittomaalin komealla saksipotkulla, joka tunnetaan espanjankielisissä maissa chilenana, eli ”chileläisenä”. Loppunumerot 0-2:een naulasi viime minuuteilla Real Madridin Fede Valverde.

Chilelle MM-karsintojen päättyminen pettymykseen merkitsee suurella todennäköisyydellä ainakin osittaista sukupolvenvaihdosta, sillä näissä karsinnoissa teema tuntui olevan pitkälti ”Vielä kerran, pojat”. Monet Chilen johtajista pelaajista ja viime vuosikymmenen tuplamestareista lähestyvät vääjäämättä ikänsä puolesta uransa loppua.

Arturo Vidal ja Gary Medel ovat 34-vuotiaita. Alexis Sánchezilla ja Mauricio Islalla on ikää 33 vuotta. Charles Aranguiz ja Eduardo Vargas ovat 32-vuotiaita. Heistä kaikki Vargasta lukuun ottamatta pelasivat viime yön ottelussa avauksessa.

Monivuotinen ykkösvahti Claudio Bravo (143 A-maaottelua) ei Uruguayta vastaan pelannut pelikieltonsa vuoksi, mutta hänkin täyttää huhtikuussa jo 39.

Vielä ei lopettamisilmoituksia ole kuulunut, mutta voi hyvin olla, että Chilen maajoukkueen avauskokoonpano näyttää seuraavissa MM-karsinnoissa hyvin toisenlaiselta. Seuraava Copa América pelataan vuonna 2024.