Miksi peli on hidasta Veikkausliigassa? – Euroopan huippusarjoissa meritoitunut HIFK:n supertähti kertoi mielipiteensä: ”Kuin yö ja päivä”

© Kuva: Juha Tamminen

Veikkausliigakauden ensimmäinen Stadin derby pelataan torstaina Töölössä, kun HIFK isännöi HJK:ta viidennellä sarjakierroksella.

Joukkueiden lähtökohdat torstain derbyyn ovat varsin erilaiset, vaikka kummatkin hävisivät viime kierroksella. HJK on voittanut kolme sarjaottelua ja on Veikkausliigassa kolmantena tasapisteissä toisena olevan Hakan kanssa.

HIFK on sen sijaan napannut vain yhden tasapelipisteen ja vaihtoi jo valmentajaansa ensimmäisen pelatun kierroksen jälkeen, kun Bernardo Tavares irtisanoutui pestistään perhesyihin vedoten. HIFK palkkasi kokeneen Mixu Paatelaisen uudeksi päävalmentajakseen.

HIFK yllätti monet helmikuussa tiedotettuaan Beton yksivuotisesta sopimuksesta. Viikonloppuna 40 vuotta täyttävä huippumaalivahti on yksi Veikkausliigan historian nimekkäimmistä pelaajista. Nelinkertainen Eurooppa-liigan voittaja on pelannut 16 ottelua Portugalin A-maajoukkueessa. Hän on ollut alkukaudella heikosti pelanneen HIFK:n paras pelaaja.

SuomiFutis-sivusto haastatteli Betoa aiemmin huhtikuussa ennen HIFK:n kotiavausta.

HIFK:n pelaajat olivat puhuneet Betolle Stadin derbystä jo viikkoja ennen ottelua. Derbyt ovat Betolle tuttuja otteluita. Hän on pelannut urallaan muun muassa maailmankuulussa Sevillan derbyssä.

– Minulle on kerrottu hieman muun muassa siitä, millainen Stadin derbyn historia on. Odotan innoissani derbypäivää. Olen pelannut urallani useissa derbyissä, kuten Sevillassa, Turkissa ja Portugalissa. Derbyt ovat todella erityisiä päiviä joukkueille, kannattajille ja koko kaupungille. Siitä tulee varmasti hyvin intensiivinen, tunnerikas ja hyvää jalkapalloa sisältävä päivä, Beto kertoi SuomiFutis-sivustolle.

Veikkausliigan pelin taso on puhuttanut jo pitkään. Julkisuudessa Veikkausliigan peliä on kuvailtu hyvin hitaaksi ja taktiseksi. Beton mielestä suurin syy matalaan tempoon löytyy tekonurmikentistä.

– Mielestäni otteluiden intensiteetti ei ole matala pelaajien vuoksi, vaan ennemmin sen takia, että Suomessa olosuhteet eivät ole parhaat mahdolliset. Pitkälti kaikilla stadioneilla on tekonurmikentät ja se tekee pallosta hyvin hitaan. Oikealla nurmella ja tekonurmella on valtava ero. Ne ovat keskenään kuin yö ja päivä.

– Tekonurmen vuoksi itse pelin nopeus on todella erilainen verrattaessa oikeaan nurmeen. Mielestäni se on selvästi suurin syy siihen, miksi täällä jalkapallo on hidasta. Ei se johdu taktisuudesta. Italiassakin peli on todella taktista, mutta silti ottelut ovat hyvin nopeita ja intensiivisiä. Tekonurmen vuoksi on hyvin vaikeaa pelata nopeaa jalkapalloa.

Stadin derby pelataan torstaina Bolt Arenalla kello 18.

LUE MYÖS:

Miten Eurooppa-liigan nelinkertainen mestari löysi tiensä Veikkausliigaan? – Vanha ystävä ehdotti ainutlaatuista mahdollisuutta: ”En tiennyt suomalaisesta jalkapallosta mitään”

HIFK:n tähtihankinta on tuntenut Cristiano Ronaldon 12-vuotiaasta saakka – nosti esiin myös toisen legendan: ”Ronaldoa lukuun ottamatta paras”

Tuukka Ikkeläjärvi
Twitter: tuukka_21